Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ

Με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβάνι) και η οποία διοργανώθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, γιορτάστηκε φέτος η εργατική πρωτομαγιά στο Αγρίνιο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες απ’ όλα τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία της ΑΔΕΔΥ του Νομού Αιτ/νίας, αντιπροσωπείες από τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΓΣΕΕ, αντιπροσωπείες από πολιτικά κόμματα, όπως επίσης και μια ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου με ένα τεράστιο πανώ που έκανε αισθητή την παρουσία της φωνάζοντας στο τέλος της εκδήλωσης συνθήματα κατά της εργοδοσίας και της νέας τάξης πραγμάτων. Στην εκδήλωση επίσης παρίστατο και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, οι τέως βουλευτές Γιάννης Βαινάς και Ανδρέας Μακρυπίδης και οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου Στάθης Τσούκαλος και Μαρία Γαλαζούλα. Απηύθυναν αγωνιστικούς χαιρετισμούς ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Αιτωλοακαρνανίας μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων της, η Β’ ΕΛΜΕ Καθηγητών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λειτουργών Α/θμιας Εκπ/σης Αγρινίου Θέρμου Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ Ν/Δ Ελλάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου, ο Σύλλογος εργαζομένων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Αιτ/νίας Λευκάδας του Υπουργείου Πολιτισμού κ.α. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Μπίνας, Αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο Αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Καπώνης Δημοσθένης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λειτουργών Α/θμιας Εκπ/σης Αγρινίου Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» Γιάννης Τσώλος, ο εκπρόσωπος της Β΄ΕΛΜΕ Γιώργος Δεληγιάννης, ενώ την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης απηύθυνε προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Παπαθανασίου. Στο τέλος της εκδήλωσης εκδόθηκε κοινό ψήφισμα των συμμετεχόντων φορέων και συνδικαλιστικών σωματείων, το οποίο αναγνώστηκε από την υπάλληλο του Υπ. Παιδείας Πέπυ Κοπανέλη ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός Βασίλης Ι. Κόκκοτος.
Για πρώτη φορά που το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ πήρε την πρωτοβουλία για να διοργανώσει εκδήλωση για την πρωτομαγιά, ύστερα από τις άκαρπες συζητήσεις με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για κοινή εκδήλωση, η εκδήλωση αυτή της ΑΔΕΔΥ θεωρήθηκε από τους διοργανωτές της επιτυχημένη, αφού η παρουσία εργαζομένων, ανέργων νέων - αγροτών, ήταν αρκετά μεγάλη σε σχέση με άλλες εκδηλώσεις.
Παραθέτουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Ν.Τ. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Σήμερα 1η Μάη 2008 από την μαρτυρική και ιστορική πόλη του Αγρινίου, οι εργάτες και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες της πόλης μας, οι φοιτητές και οι μαθητές, που συγκεντρωθήκαμε εδώ έπειτα από το κάλεσμα του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων:
Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου.
Αποτίουμε φόρο τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Δίνουμε υπόσχεση τιμής στους ήρωες νεκρούς μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των οραμάτων και των ιδανικών των μαρτύρων της τάξης μας, μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας πετούν.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στο όνομα του ανταγωνισμού και τη θεοποίηση της αγοράς μειώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη των ισχυρών, που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, που υποβαθμίζουν και εμπορευματοποιούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά και που οδηγούν τις εργασιακές σχέσεις πίσω στο μεσαίωνα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Ø Κατάργηση των αντιασφαλιστικών Νόμων Πετραλιά, Σιούφα και Ρέππα.
Ø Απόκρουση της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται σε βάρος των ασφαλισμένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Ø Επέκταση των ΒΑΕ και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Ø Νέο μισθολόγιο με 1.300 € κατώτερο βασικό μισθό για την αναβάθμιση μισθών και συντάξεων.
Ø Ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και τις ραγδαίες ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Ø Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 € , τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
Ø Προστασία και αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών. Κατάργηση του Νόμου για τις ΣΔΙΤ. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ø Αύξηση των δαπανών για παιδεία και υγεία.
Ø Κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο με μόνιμο προσωπικό.
Ø Ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Όχι στην κατάργηση της μονιμότητας.
Ø Ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Ø Μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών και ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ø Αξιοκρατική στελέχωση των Υπηρεσιών του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όχι στην κομματικοποίηση και τις πελατειακές σχέσεις.
Ø Καθιέρωση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
για μια πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Για μια κοινωνία με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: