Σάββατο 26 Απριλίου 2008

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΧΑΛΚΟΥΝΙΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Αναβίωσε και φέτος με επιτυχία το έθιμο των χαλκουνιών στο Αγρίνιο. Αυτή τη φορά οι χαλκουνάδες είχαν μαζί τους σύμμαχο τον καιρό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, που χρειάζονται για να φορούν τα προστατευτικά και εκτός εποχής ρούχα τους. (μπουφάν, καπέλα κ.λ.π.). Το έθιμο παρακολούθησαν από κοντά εκατοντάδες επισκέπτες που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να γιορτάσουν στο Αγρίνιο την ρουμελιώτικη Λαμπρή, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.
Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στα πλαίσια τώρα ενός "πολέμου" που λάμβανε χώρα ανάμεσα σε 2 κυρίως ομάδες. Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας. Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντώνταν στο κέντρο της και εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με αφορμή την ασφάλεια των πολιτών, όμως άρχισαν να ξαναεμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του '90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του δήμου. Το έθιμο λαμβάνει χώρα στην πλατεία Δημοκρατίας μετά την περιφορά των Επιταφίων σαν μια γιορτή επίδειξης και χωρίς την ύπαρξη πια αντιμαχόμενων ομάδων. Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στην πόλη για να παρακολουθήσει τα θεαματικά πυροτεχνήματα και το έθιμο γνωρίζει μεγάλη προβολή από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: