Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Οργή και έκπληξη για την εκτροπή του Αχελώου

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΣΟΥΦΛΙΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΣΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΟΝΩΝ ΤΟΥ. ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ!!! ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!!! ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ!!!
Tου Γιωργου Λιάλιου
Την οργή, αλλά και την έκπληξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, οι προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου. Οπως επισημαίνουν, η εκτροπή δεν θα λύσει το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, ενώ θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή σε βιότοπους και ποτάμια. Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση για παράλογη σπατάλη δημόσιου χρήματος σε καιρό οικονομικής κρίσης.
Οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας (WWF Ελλάς, Greenpeace, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) με κοινή τους ανακοίνωση χθες αποδόμησαν την επιχειρηματολογία του κ. Γιώργου Σουφλιά υπέρ της εκτροπής. Οπως εξηγούν, η εκτροπή δεν θα λύσει το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, αλλά «θα δώσει άλλοθι για τη συνέχιση της καταστροφικής κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων και του γεωργικά απαράδεκτου μοντέλου που επί δεκαετίες υποβαθμίζει τον θεσσαλικό κάμπο» (θέμα ήσσονος σημασίας, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού). «Ο υπουργός δηλώνει με περηφάνια ότι από το 1981 κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου. Δεν αναφέρει πουθενά τι έχει κάνει για να σταματήσει η κατασπατάληση νερού στη Θεσσαλία».
Οι έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις στρέφονται ενάντια στον κ. Σουφλιά γιατί «σκανδαλωδώς βάφτισε το έργο περιβαλλοντικό», σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε βιοτόπους και ποτάμια οικοσυστήματα». Σημειώνουν δε ότι η Ε.Ε. έχει από το 1994 αρνηθεί να χρηματοδοτήσει το έργο και επισημαίνουν ότι ο ρους του Αχελώου έχει μειωθεί φέτος κατά 11%, απαντώντας έτσι στην προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να παρουσιάσει την Αιτωλοακαρνανία ως έναν ανεξάντλητο υδρολογικό παράδεισο. «Οταν σε ολόκληρο τον κόσμο τονίζεται η ανάγκη εξόδου από την οικονομική κρίση με στροφή προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα απαντάει με πανάκριβα έργα καταστροφής του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ κατηγόρησε τις έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι η ανακοίνωσή τους «είναι γεμάτη από ανακρίβειες και ατεκμηρίωτες θέσεις» και μάλιστα τις εγκάλεσε γιατί... «έτσι δεν μπορεί να γίνει εποικοδομητική συζήτηση για ένα τόσο σύνθετο και σοβαρό έργο».

1 σχόλιο:

σίβυλλα είπε...

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/04/blog-post_6599.html