Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Του Κώστα Φ. Μαραγιάννη,Δημοτικού Συμβούλου Θέρμου


Το Αθηνοκεντρικό πολιτικό σύστημα για άλλη μια φορά στοχεύει την Αιτωλοακαρνανία. Αφού προχώρησε στο οικολογικό έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου, στη μεταφορά των νερών του Ευήνου στην Αθήνα, στεγνώνοντας κυριολεκτικά το νομό και αφού με την πολιτική του έχει καθηλώσει την Αιτωλοακαρνανία στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης, τώρα βάζει στο στόχαστρο τη λίμνη Τριχωνίδα. Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, στην ημερίδα της ΕΥΔΑΠ (20-3-2009) στο Ζάππειο Μέγαρο, για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, με θέμα: «Νερό: η επόμενη μέρα» πρότεινε να εξεταστεί η μεταφορά νερού από την Τριχωνίδα για να ενισχυθούν τα αποθέματα των ταμιευτήρων του Μόρνου και του Εύηνου.
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον και Αιτωλοακαρνάνας στην καταγωγή, Σπύρος Κουβέλης, απάντησε εφ’ όλης της ύλης για την εκτροπή του Αχελώου, χωρίς να πει τίποτα συγκεκριμένο για την πρόταση –βόμβα του Υφυπουργού.
Στο ίδιο έργο θεατές. Το 1992, ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της κυβέρνησης Μητσοτάκη Τσιπλάκος μεθόδευσε τη μεταφορά του νερού και έγιναν και οι πρώτες εγκαταστάσεις. Η κινητοποίηση όμως των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν δυναμική. Το έργο ματαιώθηκε, αλλά, όπως λένε οι εκτιμήσεις, τα σχέδια και οι μελέτες, βρίσκονται στα συρτάρια του ΠΕΧΩΔΕ.
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των πέντε παρατριχώνιων Δήμων. Με κείμενο «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ», θέτουν το θέμα της εφαρμογής συνδυασμένων πολιτικών και μέτρων για την ορθολογική, συνετή και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας μας που επιβάλλει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Η χώρα παραμένει προσκολλημένη σε ξεπερασμένες τεχνικές παρεμβάσεις «με την κατασκευή φραγμάτων και μεγάλων έργων», παρότι η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι, εκτός από περιβαλλοντικά επιζήμιες, είναι οικονομικά, αλλά και κοινωνικά ασύμφορες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, κ. Κωστούλας τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για την υδροδότηση της Αττικής και αναφέρθηκε στις επιστημονικές επισημάνσεις για τη βλάβη που θα προκαλέσει η μεταφορά των νερών της Τριχωνίδας στην Αθήνα, στη βιοοικολογική ακεραιότητα του οικοσυστήματος της λίμνης και τους σπάνιους οικοτόπους. Ξέχασε ο κ. Ξανθόπουλος ότι η λίμνη Τριχωνίδα είναι προστατευόμενη περιοχή, ανήκει στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και χρήζει μιας ειδικής μεταχείρισης και διαχείρισης.
Το ψήφισμα των Δήμων καταλήγει: τονίζουμε ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής μας να υπερασπιστούμε τη λίμνη Τριχωνίδα, το τελευταίο οικολογικό απόθεμα του νομού μας και να αποτρέψουμε ένα ακόμη οικολογικό έγκλημα που θα οδηγήσει στο στέγνωμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Μεγάλη η αγανάκτηση και η οργή των κατοίκων της περιοχής. Αυτοί, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της λίμνης Τριχωνίδας, σκέφτονται τώρα να την καταστρέψουν. Σκληρές και άμεσες οι αντιδράσεις των Δημάρχων Θεστιέων, Παραβόλας, Μακρυνείας και Αρακύνθου. Μοναδική παραφωνία ο Δήμαρχος Θέρμου. Αν και υπέγραψε το κοινό ψήφισμα των παρατριχώνιων Δήμων, σε δηλώσεις του στον «Αχελώο» (26.3.09) και στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου (27.3.09) αφήνει τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης με ανταλλάγματα την κατασκευή του παρατριχώνιου δρόμου, του δρόμου Θέρμου– Αγρινίου, Ναυπάκτου – Θέρμου – Καρπενησίου και αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΥΔΑΠ. Μια πρόταση που πάγωσε κυριολεκτικά το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινή γνώμη της ευρύτερης περιοχής, βαφτίζοντας το συμβιβασμό και τη χαλαρότητα ως πολιτικό ρεαλισμό. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα εάν … και οι συμβιβασμοί οδηγούν στα χειρότερα, δηλαδή, και το νερό θα πάρουν, χρήματα δεν θα δώσουν και έργα δεν θα φτιάξουν, όπως ακριβώς έγινε με τον Εύηνο και τον Αχελώο.
Ως Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης και συμμετέχων στις κινητοποιήσεις ματαίωσης του έργου τη δεκαετία του ’90, πρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο την καταδίκη και την καταγγελία της παραπάνω πρότασης του κ. Ξανθόπουλου, που δεν διατυπώθηκε τυχαία, αλλά υποκρύπτει πρόθεση υλοποίησης ενός νέου οικολογικού εγκλήματος σε βάρος του Νομού.
Πρότεινα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος :
1. Καμία συζήτηση για σενάρια μεταφοράς του νερού της Τριχωνίδας, στην Αθήνα, γιατί αυτό ισοδυναμεί με περιβαλλοντική υποβάθμιση και οικολογική καταστροφή της λίμνης.
2. Καταγγελία της πρότασης του κ. Ξανθόπουλου, ως παράνομης και αντίθετης στην Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία (NATOYRA 2000).
3. Αν επιχειρήσουν κάτι σχετικό, θα βρουν απέναντί τους το Δήμο, τους φορείς και τους πολίτες γι’ αυτό το έγκλημα.
4. Να πάρουν ξεκάθαρη θέση τα κόμματα πάνω στο θέμα, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εκπροσώπησης σε επίπεδο νομού (Νομαρχιακές Επιτροπές, Βουλευτές, Νομάρχης, Πολιτευτές).
5. Σε περίπτωση που προωθηθεί η πρόταση, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ο Δήμαρχος και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου και να κινητοποιήσουν τους κατοίκους, συγκροτώντας Επιτροπές Αγώνα σε συνεργασία με τους άλλους Παρατριχώνιους Δήμους και τους φορείς της περιοχής.
Η Δημοτική πλειοψηφία δεν το ψήφισε, δείχνοντας ηττοπάθεια και μοιρολατρία. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα αποδείξουν ποιοι «λεονταρίζουν», ποιοι υποτάσσονται και συμβιβάζονται και ποιοι ανοίγουν φοβισμένα τις «κερκόπορτες» για να περάσουν οι «βάρβαροι». Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, θα κρίνουν τον καθένα μας. Το μόνο που μπορώ να επαναλάβω ως κατακλείδα είναι:
«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ. ΑΥΤΟ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ.!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: