Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου τίμησε το συγγραφέα Σταύρο Σταυρίδη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν ΄Αντερσεν. Τον εορτασμό καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα - ΙΒΒΥ το 1966. Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, αρκετές είναι και φέτος οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου σε ολόκληρο τον κόσμο, τη χώρα μας και το νομό μας.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, συμμετέχει και φέτος σ’ αυτή τη γιορτή των παιδιών, των συγγραφέων, των βιβλίων και των γραμμάτων. Πάνω απ' όλα όμως συμμετέχει στη γιορτή του παιδικού βιβλίου. Η εβδομάδα που διανύουμε αφιερώθηκε ολοκληρωτικά σ’ αυτή. Η σημερινή ημέρα όμως χαρακτηρίζεται σαν ιδιαίτερη για το σχολείο, καθώς επίσημος προσκεκλημένος του Συλλόγου διδασκόντων, ήταν ο συγγραφέας και λογοτέχνης Σταύρος Κ. Σταυρίδης, γέννημα θρέμμα του Αγίου Κωνσταντίνου, με Μικρασιατική καταγωγή. Οι εκπαιδευτικοί της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας ένοιωσαν την ανάγκη, να τιμήσουν τον άνθρωπο, τον συγγραφέα, τον λογοτέχνη και δάσκαλο, για τη μακρόχρονη προσφορά του στους νέους και τα παιδιά της πόλης αλλά και τη σημαντική συμβολή του στον πολιτισμό και τη λογοτεχνία, μέσα από το σπουδαίο συγγραφικό του έργο. Έτσι το σχολείο της γενέτειρας γης, του συγγραφέα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων τον τίμησε για το έργο του. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Σωτήρης Δημητρίου αναφέρθηκε εκτενώς και εξήρε την προσωπικότητα του συγγραφέα κ. Σταυρίδη. Μιλώντας παράλληλα για την σημαντική αυτή μέρα σημείωσε ότι ……… το βιβλίο μετατρέπεται σε μαγικό χαλί ή σε ένα πουλί που πάνω στα φτερά του (τις σελίδες του) ταξιδεύει όλα τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς και φανταστικούς, πραγματικούς και υπαρκτούς, είτε βρίσκονται κοντά, είτε μακριά. Είναι το βιβλίο που δε θα ζητήσει ανταλλάγματα από τα παιδιά, παρά μόνο θα τους δώσει χίλια δυο οφέλη. Οφέλη πνευματικά, ψυχικά και μορφωτικά. Η μόνη συμφωνία που κάνουν μεταξύ τους το βιβλίο και το παιδί, η μοναδική χάρη που θέλει ένα βιβλίο όταν έρθει στα χέρια του παιδιού είναι… να διαβαστεί. Αυτό και τίποτε άλλο. Το βιβλίο θα δώσει απλόχερα και το παιδί θα αποκτήσει………
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κωνσταντίνου. Η μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης Αγά Αφροδίτη πρόσφερε μια ανθοδέσμη στον κ. Σταυρίδη, ενώ ο Διευθυντής του Σχολείου απένειμε στον κ. Σταυρίδη, μια αναμνηστική τιμητική πλακέτα. Στη συνέχεια ο κ. Σταύρος Σταυρίδης πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή τους δασκάλους, τους γονείς, τους μαθητές, αλλά και τους παρευρισκόμενους, απευθύνθηκε με απλό και μεστό λόγο στους μαθητές. Μαζί τους για περισσότερο από τρεις ώρες, ταξίδευσε σε μαγικούς τόπους, μέσα από τη θεματική των βιβλίων του, λύνοντας ταυτόχρονα πολλές απορίες των παιδιών οι οποίες έπεφταν σαν βροχή. Παράλληλα συζήτησε μαζί τους για τις ιστορίες και τους ήρωες των βιβλίων του. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι είναι το παραμύθι, τι είναι το μυθιστόρημα τι είναι το ποίημα κ.λ.π.
Στον αντίποδα οι μικροί μαθητές, που είχαν φροντίσει σε ένα ξεχωριστό χώρο της έκθεσης βιβλίου να έχουν τα βιβλία του συγγραφέα, παρουσίασαν μια έκθεση ζωγραφικής με εικόνες και εμπνεύσεις από αυτά που διάβασαν στα βιβλία του.
Ο Σταύρος Κ. Σταυρίδης γεννήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο τον Οκτώβριο του 1943. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δίδαξε και διδάσκει ακόμα την Αγγλική Γλώσσα, σε χιλιάδες μαθητές της περιοχής μας. Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, κυρίως την παιδική και έχει γράψει έργα όπως τα μυθιστορήματα, «Μάνα Μαριάννα», η «Συμμαχία των Αθώων», «Πάντα μες στη νύχτα ένας άγγελος», «Ουρανοδρόμοι», «Ο άνθρωπος που βγήκε από τον καθρέφτη», «Ιστορίες φαντασίας και μυστηρίου», δοκίμια, όπως η «Διηγηματογραφία του Βασίλη Ιωακείμ», νουβέλες και διηγήματα, όπως «Της πέτρας και του έρωτα» και ποιητικές συλλογές, όπως το «Θερινό ηλιοστάσιο».
Βασίλης Ι. Κόκκοτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: