Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Η Δ/νση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας προσπαθώντας να ενημερώσει τους πολίτες του Νομού, γνωρίζει τα παρακάτω:
Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση από την γρίπη των χοίρων στην Αμερική με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό και στις ΗΠΑ.
Η γρίπη των χοίρων είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης (πυρετός με αιφνίδια έναρξη, βήχας, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονόλαιμο, ανορεξία, κ.α) και οφείλεται σε καινούριο στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α με ορότυπο Η1Ν1.
Ο ιός μεταδίδεται από τους χοίρους στον άνθρωπο. Όμως στο Μεξικό το νέο στέλεχος του ιού έχει γονίδια από χοίρο, άνθρωπο και πτηνά και υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται αερογενώς (με σταγονίδια από βήχα, κλπ) από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι υπάρχει κίνδυνος πανδημίας (δηλαδή παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού).
Για την αντιμετώπιση της νόσου υπάρχουν φάρμακα (αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη).
Στην χώρα μας δεν υπάρχει πρόβλημα με την συγκεκριμένη νόσο, ούτε στους ανθρώπους ούτε στους χοίρους. Κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεργαζόμενες θα ενημερώνουν τους πολίτες για ότι νεότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: