Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΜΗΝΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΗ

Τριανταπέντε χρόνια μετά ένας από τους Αγρινιώτες πεσόντες στην Κυπριακή τραγωδία επέστρεψε στη γενέθλια γη.
Την προηγούμενη Κυριακή, το πρωί, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης μας, έφτασαν τα λείψανα του Αντισμήναρχου Βασίλη Παναγόπουλου, που «χάθηκε» από «φίλια» πυρά, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όπου προσπαθούσαν νυχτερινή προσέγγιση ελληνικά μεταγωγικά αεροπλάνα με δυνάμεις ενίσχυσης της άμυνας του νησιού. Ο Βασίλης Παναγόπουλος ήταν ένας από τους πιλότους των αεροπλάνων.
Η τουρκική εισβολή βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, όπως και το χάος στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. και την ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά το πραξικόπημα Ιωαννίδη_- Σαμψών για την ανατροπή του Μακάριου. Αρχικά οι χουντικοί στην Αθήνα και στη Λευκωσία αντιδρούσαν στην εισβολή με τη βεβαιότητα ότι ο Αττίλας ήταν...άσκηση και μετά άφησαν την Κύπρο ανυπεράσπιστη.
Στο «κλίμα» αυτό οι ηρωικοί υπερασπιστές του αεροδρομίου, σε πλήρη χάωση και με μηδενική επικοινωνία με τις ελλαδίτικες δυνάμεις, νόμισαν τα αεροσκάφη για τουρκικά και τα χτύπησαν με αντιαεροπορικά.
Μαζί με τη συνεχιζόμενη κυπριακή τραγωδία, είχαμε και μια άλλη, αυτή των λειψάνων «άγνωστης ταυτότητας» της οικογένειας Παναγόπουλου. Μετά την οριστική ταυτοποίηση των λειψάνων με τη μέθοδο DNA, ο αγρινιώτης ήρωας αναπαύεται επιτέλους στη γη που τον γέννησε, στη γη που ανδρώθηκε, στη γη που γαλουχήθηκε με τα ανώτερα ιδανικά.
Θανάσης Γ. Κάππος
----
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2008 ΜΕ ΕΚΤΕΝΗ ΤΡΙΣΕΛΙΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ΚΑΘΩΣ ΤΟΤΕ ΔΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΦΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: