Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Οι θησαυροί της περιφέρειας

Του Πάνου Σόμπολου
Μια πρωτοβουλία της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας για τα γεφύρια του νομού Αιτ/νίας
Έχω ασχοληθεί και άλλες φορές με την Αιτωλοακαρνανία .Όχι απαραίτητα επειδή είναι η πατρίδα μου, αλλά γιατί είναι «ξεχασμένη από Θεό και από ανθρώπους» που λέει ο ποιη­τής, και κυρίως από την κυβέρνηση. Δυστυχώς είναι ένας ε­γκαταλειμμένος νομός και κάποτε η κυβέρνηση θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά προς δυσμάς και να συνδράμει τους Αιτωλοακαρνάνες. Αφορμή να ασχοληθώ με τον νομό μου μου έδωσε μια εκπληκτική έκδοση της Νομαρχίας, η οποία φέρει τον εντυπωσιακό τίτλο «Τέχνης Περάσματα. Τα γεφύρια της Αιτωλοακαρνανίας. Από τον Αδριανό στον Χαρίλαο Τρικούπη». Πρόκειται για πολυσέλιδη έκδοση που περιλαμβάνει σπά­νιο αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και λεπτομέρειες για το κάθε γεφύρι, καθώς και χάρτη του νομού, πάνω στον οποίο σημειώνεται η ακριβής θέση των γε­φυριών.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι από τις περιοχές της χώρας με τις ισχυρότερες και συχνότερες βροχοπτώσεις. Θυμάμαι στο Δημοτικό, άρχιζε να βρέ­χει τη Δευτέρα, οι βροχοπτώσεις σταματούσαν την Κυριακή, άλλοτε με δυνατότερη ένταση κι άλλοτε με μικρότερη. Υπάρ­χουν ποτάμια, παραπόταμοι, λίμνες και λαγκάδια σε διάφο­ρες περιοχές του νομού, γεγονός που ανάγκασε τους κατοίκους να φτιάχνουν γεφύρια.
Πολλά απ' αυτό τα γεφύρια ισοπεδώθηκαν στο διάβα του χρόνου. Άλλα «λαβώθηκαν». Όμως, όσα έχουν απομείνει στέ­κουν περήφανα για να να θαυμάζουν οι επερχόμενες γενιές.
Κάποια από αυτά παραμένουν αλώβητα και αποκαλύπτουν περίτρανα το μεράκι και την τεχνική των μαστόρων της επο­χής. Όπως είναι φυσικό, τα περισσότερα γεφύρια βρίσκονται στις ορεινές περιοχές και η περίοδος με τη μεγαλύτερη συ­χνότητα κατασκευής τους είναι μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα και αποτελούν σημάδια αυθεντικής γοητείας και εκπληκτικής τεχνικής ομορφιάς μέσα στον χρόνο. Είχα την ευκαιρία πολλές φορές να καθίσω κοντά σε ένα από τα ομορφότερα γεφύρια της Αιτωλοακαρνανίας, στην ΙΙάλαιρο, και να το θαυ­μάσω. Βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ίσως εκεί παλαιότερα να υπήρχε κάποιος ξεροπόταμος και το γεφύρι αυτό ενδε­χομένως να βοηθούσε στο να περνούν οι κάτοικοι από την Πάλαιρο στην Πογωνιά και τη Λευκάδα, και είναι ομολογουμένως εκπληκτικής ομορφιάς.
Στη μοναδική για τον νομό έκδοση περιλαμβάνεται και ο χαιρετισμός του νομάρχη, Θύμιου Σώκου, πρωτεργάτη και εμπνευστή των εκδόσεων, στον οποίο επισημαίνεται: «Υπερήφανα μνημεία της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής αλλά και περάσματα υπερφορτωμένα από τις μικρές και μεγάλες στιγ­μές της λαογραφίας και της τοπικής μας ιστορίας αποτελούν απαράμιλλες ζωντανές πλευρές της παράδοσης και της πο­λιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε να διασώσου­με, να γνωστοποιήσουμε. να αναδείξουμε. Και τα αναδεικνύει η νομαρχία με αυτή την έκδοση, που αποτελεί πλούτο για τη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας αλλά και για τον ιστορικό του μέλ­λοντος».
Αυτές τις, πρωτοβουλίες του νομάρχη ας μιμηθούν κι άλ­λοι συνάδελφοί του στην Ήπειρο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτά είναι έργα αθάνατα με αυθεντικές μαρτυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: