Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΣΕΙΣΜΟΣ 6.5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ

4 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 50 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ
Πολύ ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων , σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του ΑΠΘ, έχουν σημειωθεί οκτώ μετασεισμοί μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τους δημάρχους και τους κρατικούς φορείς να ελέγξουν αμέσως τα σπίτια στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς. Ζήτησε, επίσης, από τους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται και να δίνουν βάση μόνο στις πληροφορίες των επίσημων αρχών.Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γιώργος Σταυρακάκης, αναφερόμενος στη μετασεισμική δραστηριότητα είπε ότι θα αποτελέσει έκπληξη για μας αν έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό. Τόνισε, όμως, ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και σε μέγεθος 0,4 με 0,5 λιγότερο από τα 6,5 Ρίχτερ που ήταν ο αρχικός σεισμός. «Το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη», τονίζει ο κ. Σταυρακάκης.
«Προσοχή στους κατοίκους που διαμένουν σε παλιά σπίτια με ρωγμές», συστήνει ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Β.Παπαζάχος, τονίζοντας πως αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί στην περιοχή. Ωστόσο, δήλωσε καθησυχαστικά: «Δεν βλέπω σεισμική διέγερση στην περιοχή».Ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος περίεγραψε τις πρώτες στιγμές μετά τη δόνηση, τονίζοντας ότι υπήρξε πανικός μεταξύ των κατοίκων καθώς ο σεισμός ήταν πρωτοφανής σε ένταση και σε διάρκεια.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ο μεγάλος σεισμός δεν άφησε ανεπηρέαστη την Αιτωλοακαρνανία. Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν σε χωριά της περιοχής Μεσολογγίου με ρωγμές και πτώσεις εξωτερικών κατασκευών, κυρίως σε οικίες. Επίσης ζημιές αναφέρθηκαν σε καταστήματα στο Αγρίνιο και ρωγμές σε σπίτια στην πολύπαθη περιοχή του Θέρμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: