Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια και η παιδαγωγική και λαογραφική τους σημασία σήμερα», την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Ν.Ε.Λ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, που εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή και νομαρχιακό στέλεχος Πάνο Κατσούλη και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αγρινίου – Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός», που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Θωμά Λανόπουλο, Δάσκαλο. Για το σημαντικό αυτό θέμα που σήμερα απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την επιστήμη της Λαογραφίας, μίλησαν η Αικατερίνη Πολύμερου – Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών Κουζέλη Χαρούλα και ο συγγραφέας Γιώργος Σαγώνας. Η εκδήλωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς για δυόμισι περίπου ώρες κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων τους οποίους κυριολεκτικά καθήλωσε στις θέσεις τους.
«Παραδοσιακά Παιγνίδια» - Γιώργος Κ. Σαγώνας.
Παράλληλα με την εκδήλωση έγινε και η παρουσίαση του Βιβλίου-Λευκώματος υπό τον τίτλο «Παραδοσιακά Παιγνίδια», του Γιώργου Κ. Σαγώνα, μέλους της ΑΙ.ΠΟ.Ε. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο που απουσίαζε από το χώρο της Λαογραφίας. Είναι ένα υπέροχο λεύκωμα που δεν πρέπει να λείψει από καμιά βιβλιοθήκη, καθώς περιέχει καταγεγραμμένα 250 παραδοσιακά παιγνίδια, απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, χωρισμένα σε 14 ενότητες. Περιλαμβάνει παιγνίδια της αρχαιότητας, οι περιγραφές των οποίων περιέχονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, παιγνίδια δρόμου, παιγνίδια με ξύλα, πέτρες, παιγνίδια με μίμηση, με κατασκευές, παιγνίδια σε σχήματα κ.ά., που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν και να παίζουν με παιχνίδια πραγματικά. Εκτός από τις περιγραφές, υπάρχουν σχηματικές παραστάσεις των παιγνιδιών, σκίτσα και φωτογραφίες, που κάνουν το παιγνίδι πιο κατανοητό και εύληπτο.
Το Λαογραφικού, Εκπαιδευτικού και όχι μόνο, περιεχομένου αυτό Λεύκωμα, που μαθαίνει τους νέους τα παιγνίδια με τα οποία γαλουχήθηκαν πολλές γενιές Ελληνοπαίδων, που φέρνει στους παλιότερους νοσταλγικές θύμισες των νεανικών τους χρόνων, που αναφέρεται στα Παραδοσιακά μας Παιγνίδια, που τόσα και τόσα χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαθέτουν και που συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα αλλά και της ψυχικής, πνευματικής, σωματικής υπόστασης των παιδιών, θεωρούμε πως μπορεί και πρέπει να κοσμεί τις προθήκες της κάθε Βιβλιοθήκης.
Το περιεχόμενο του βιβλίου δομείται σε ενότητες ως ακολούθως:
Πρόλογος της κ-ας Αικατερίνης Πολυμέρου - Καμηλάκη, Δ/ντριας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. 2. Εισαγωγή. 3. Συνήθειες στα Παιγνίδια. 4. Λαχνίσματα – Κορωνίσματα – Κληρωσιές – Δειξίματα. 5. Παιγνίδια εκ της Αρχαιότητος όπως (Διελκυστίνδα, Κολαβίζειν, Χαλκίζειν, Βασιλίνδα, Στρεπτίνδα, Οστρακίνδα, κ.α.) όπως αυτά βρέθηκαν περιγραφόμενα στην Αρχαία Ελληνικά Γραμματεία. 6. Παιγνίδια με ξύλα (Ντάλια ή ξυλίκι, Γουρούνα, Λέγκα, κ.α.). 7. Παιγνίδια με πέτρες (Πετροφέγγαρο, Κουτσό, Τόκας, κ.α.). 8. Παιγνίδια με κινήσεις (Σκαμνάκια, Βαρελάκια, Ξυλογαϊδάρα κ.α.). 9. Παιγνίδια δρόμου (Κυνηγητό, Σκλάβα, Αμπάριζα, Σότο κ.α.). 10. Παιγνίδια με μίμηση (Μέλισσα, Λυκνιό, Γκαίω – γκαίω, κ.α.). 11. Παιγνίδια με μαντέματα (Κολοκυθιά, ο Τυφλός με το ραβδί, το Λουρί, κ.α.). 12. Παιγνίδια με τόπι (η Πόμπα, το Μπαλόνι, η Αφάλα, Ψείρες, Φυσιά, κ.α.). 13. Παιγνίδια σε σχήματα (Τριώτα, Εννιάρα, Κιόσια, Κολοκύθες, κ.α.). 14. Παιγνίδια με κόκαλα (Βεζύρης, Κάτα, Κότσια, Ζάκα, Σιστί, κ.α.). 15. Παιγνίδια με βώλους (Βώλοι, Αματάκι, Μπάζ, Πυραμίδα, Τριγωνάκι κ.α.). 16. παιγνίδια με νομίσματα (Ψηλό, Τσικάκι, Τσίτος, Πενάκι, κ.α.). 17. Παιγνίδια με διαιτητή (Ξυλογαϊδάρα, Διελκυστίνδα, Γάτος και ποντικός, Λύκος και αρνί, κ.α.). 18. Παιγνίδια με κατασκευές (Χαρταετός, Πατίνι, Καρότσα, κ.α.).
Ακολουθούν τα κεφάλαια:
Κληρωσιές - Λαχνίσματα με απαγγελία λέξεων
Πίνακας με τις ιδιωματικές λέξεις (Γλωσσάρι)
Ευρετήριο Παιγνιδιών
Το Λεύκωμα συνοδεύεται από DVD με 25 παιγνίδια.
Ποιος είναι ο Γιώργος Κ. Σαγώνας
Ο Γιώργος Σαγώνας γεννήθηκε στο Πετροχώρι, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας κι είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της αγροτικής οικογένειας του Κώστα και της Χριστίνας Σαγώνα. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Βενέτη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τη Χριστίνα και τη Θεοδώρα.
Στο Πετροχώρι τελείωσε το Δημοτικό, στο Γυμνάσιο Θέρμου ολοκλήρωσε της Γυμνασιακές του σπουδές. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική, Επί σειρά ετών υπήρξε Διευθυντικό στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, εκπροσωπώντας επάξια σ’ αυτά την Ελληνική Βιομηχανία. Σημαντικός επίσης είναι και ο αριθμός των Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων, στα οποία συμμετείχε ή συμμετέχει, ως εκπρόσωπος πολλών επιχειρήσεων. Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας Πληροφορικής. Η Λαογραφία και η Παράδοση είναι οι χώροι εκείνοι με τους οποίους ασχολείται με ιδιαίτερο ζήλο, στα πλαίσια των εξω-επαγγελματικών του ενασχολήσεων. Από πολλών ετών, έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα σε διάφορους Πολιτιστικούς Συλλόγους, στους οποίους συμμετέχει είτε ως απλό μέλος, είτε ως μέλος Διοικητικών Συμβουλίων, σε πολλά έκτων οποίων κατέχοντας τη θέση του Προέδρου. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και ημερίδες με σειρά διαλέξεων, ομιλιών και παρουσιάσεων, ενώ εκτεταμένη είναι και η αρθρογραφία του σε διάφορα έντυπα. Σημαντικές επίσης είναι και οι ομιλίες, παρουσιάσεις και τοποθετήσεις του σε αρκετές Ραδιοφωνικές εκπομπές. Με το Παραδοσιακό παιγνίδι ασχολήθηκε ιδιαίτερα, οργανώνοντας προ δεκαετίας ειδική εκδήλωση παρουσίασης αρκετών ξεχασμένων παιγνιδιών, στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων της ιδιαιτέρας του πατρίδας, η επιτυχία, η αποδοχή και η ανταπόκριση της οποίας αποτέλεσαν το έναυσμα για την συστηματικότερη ενασχόληση του για την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, διάδοση και προβολή του Πολιτιστικού υλικού των Παραδοσιακών παιγνιδιών, με μια σειρά δηλαδή δράσεων και ενεργειών που περιλαμβάνουν: τη συγγραφή του Λευκώματος «Παραδοσιακά Παιγνίδια», τη βιντεοσκόπηση και την έκδοση DVD παρουσίασης του τρόπου διεξαγωγής αρκετών παιγνιδιών, τη δημιουργία ιστοσελίδας παρουσίασης των παιγνιδιών, αλλά και άλλων πολλών ενεργειών, σε μια προσπάθεια ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του πολυδιάστατου αυτού θέματος. Σημαντικότατο είναι το Λαογραφικό οπτικοακουστικό Πολιτιστικό υλικό που έχει στην κατοχή του, που αναφέρεται στις γεωργικές, κτηνοτροφικές ενασχολήσεις, στα γεωργικά, κτηνοτροφικά εργαλεία και σκεύη. Μια άλλη ενασχόληση του είναι η μελέτη, διερεύνηση και προβολή, των πτυχών της ιστορίας του Απόκουρου και της Αιτωλίας γενικότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου