Θάνος Μωραΐτης: «Να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες»
Ο κ. Μωραΐτης υποστηρίζει ότι «το Υπουργείο και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των τοπικών λιμενικών αρχών που έγκαιρα έχουν ζητήσει συνδρομή για την επιδιόρθωση μηχανικών βλαβών στα σκάφη τους. Η αδιαφορία οδήγησε τελικά σε μια πρωτοφανή πραγματικότητα: Όλη η ακτή της Δυτικής Ελλάδας (δηλαδή περιοχή ευθύνης των λιμεναρχείων Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας και Λευκάδας) να βρίσκεται απροστάτευτη μιας και κανένα Λιμεναρχείο δεν διαθέτει αξιόμαχα σκάφη. Για 2000-3000 ευρώ αφήνουν απροστάτευτη όλη τη Δυτική Ελλάδα» τονίζει ο κ. Μωραΐτης σε δηλώσεις του, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η τραγωδία με τον πνιγμό των τριών συνανθρώπων μας ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί αν τα σκάφη αυτά ήταν μάχιμα».
Όπως είναι γνωστό οι τρεις ερασιτέχνες ψαράδες πνίγηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν τις έξι, οι ψαράδες επικοινώνησαν με γνωστό τους λιμενικό και ενημέρωσαν πως η μηχανή του σκάφους είχε παρουσιάσει πρόβλημα και πως αυτό πλέον έπλεε ακυβέρνητο ανάμεσα σε Πλατυγιάλι και Βαλτί και ενώ στην θάλασσα δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Από εκεί πέρα το κράτος κυριολεκτικά ακινητοποιήθηκε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σκάφος του λιμενικού στον Αστακό θα μπορούσε άμεσα να φύγει και σε λίγα λεπτά να προσεγγίσει τους ψαράδες. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ μιας και το σκάφος του λιμενικού στον Αστακό είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης. Έτσι, θα έπρεπε να σταλεί το σκάφος του λιμεναρχείου του Μεσολογγίου, κάτι που επίσης δεν έγινε μιας και το συγκεκριμένο πλωτό είναι επίσης ακινητοποιημένο. Το ίδιο συνέβη και με το Λιμεναρχείο Λευκάδας. Μπροστά στην πλήρη αδυναμία του λιμενικού να ανταποκριθεί με πλωτά μέσα επιστρατευτήκαν ιδιώτες με αλιευτικά και άλλα σκάφη, ενώ ενημερώθηκε και ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ και στην περιοχή «πέταξε» ελικόπτερο SUPER PUMA. Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα χωρίς αποτέλεσμα και αργά σε αυτές συνέδραμε ένα σκάφος του λιμενικού που ήρθε από… την Πάτρα.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν με ένταση το πρωί της Δευτέρας, με την συμμετοχή ελικοπτέρου τύπου Αγκούστα Μπέλ και τελικά οι ψαράδες εντοπίστηκαν και η αναζήτησή τους τελείωσε με τον πλέον τραγικό τρόπο… Δύο βρέθηκαν νεκροί, φορώντας τα σωσίβιά τους στην θαλάσσια περιοχή Διόνι-Βαλτί και ο τρίτος άτυχος ψαράς, στις εκβολές του Αχελώου, επίσης νεκρός και με σωσίβιο.
Πνίγηκαν αβοήθητοι
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: Τρεις συμπολίτες μας νεκροί από πνιγμό. Αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη βάρκα τους, ειδοποίησαν το Λιμενικό… αλλά αυτό δεν είχε σκάφος να στείλει για να τους σώσει
Οδύνη σε Αγρίνιο και Φυτείες για το χαμό των ανθρώπων – Οργή για την ανεπάρκεια του κράτους. Ακινητοποιημένα με βλάβη τα ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού σε Μεσολόγγι, Αστακό και Λευκάδα. Επιστράτευσαν ιδιωτικό καΐκι οι αρχές, οι συγγενείς όμως θεωρούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος
Τραγική κατάληξη είχε η μικρή απόδραση τριών φίλων. Χθες το πρωί εντοπίστηκαν και οι τρεις νεκροί από πνιγμό, οι δύο σε τοποθεσία ανάμεσα στο Διόνι και το Βαλτί και ο ένας στις εκβολές του Αχελώου. Είχαν πάει για ψάρεμα, όπως συνήθιζαν άλλωστε σε κάθε ευκαιρία. Ήταν και οι τρεις έμπειροι άνθρωποι, μεγάλοι σε ηλικία (60, 66 και 46 ετών) και αφοσιωμένοι στις οικογένειες και την εργασία τους. Το ψάρεμα ήταν η διασκέδασή τους, το αγαπημένο τους χόμπι. Και ανοίχτηκαν με τη βάρκα τους το μεσημέρι της Κυριακής, ημέρα κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Η θάλασσα ωστόσο είχε κυματισμό και πιθανολογείται ότι λόγω αυτού υπήρξε εισροή υδάτων στη βάρκα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τρεις φίλοι αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα με τη βάρκα και τη μηχανή της, αντέδρασαν όμως ψύχραιμα. Και επικοινώνησαν μέσω κινητού τηλεφώνου με λιμενικό υπάλληλο, προσωπικό φίλο του ενός, τον οποίο και ενημέρωσαν για την κατάστασή τους, ζητώντας ασφαλώς τη βοήθεια που είχαν ανάγκη. Αυτό έγινε γύρω στις 5:30 το απόγευμα. Και ενώ λογικά θα έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να έχει σπεύσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος να τους παραλάβει, η περιπέτειά τους εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Η λογική βλέπετε σ’ ετούτο το κράτος ούτε αυτονόητη είναι, ούτε δεδομένη. Όπως και η επάρκειά του… Τα σκάφη του Λιμενικού, τόσο αυτό του Μεσολογγίου όσο και εκείνο του Αστακού δεν κινήθηκαν. Ήταν αμφότερα χαλασμένα! Όπως και το σκάφος του Λιμεναρχείου Λευκάδος! Έτσι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να επιστρατευτεί ιδιωτικό καΐκι για να ξεκινήσει η αναζήτηση. Οι συγγενείς των αδικοχαμένων τριών φίλων υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποί τους θα είχαν ίσως σωθεί αν υπήρχε ένα σκάφος του Λιμενικού να σπεύσει να τους παραλάβει… Αργότερα βέβαια επιστρατεύτηκε μέχρι και το παντός καιρού διασωστικό ελικόπτερο super puma, ήταν όμως ήδη αργά. Οι τρεις φίλοι, δυο απ’ το Αγρίνιο και ένας απ’ τις Φυτείες, βρέθηκαν νεκροί χθες το πρωί. Οι άτυχοι άνδρες φορούσαν σωσίβια, αυτό όμως δεν στάθηκε αρκετό για να τους σώσει.
Το τραγικό αυτό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των αποδείξεων της ανεπάρκειας του κράτους, που ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνει περίτρανα ότι όχι μόνο να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί, αλλά με τα λάθη και τις παραλήψεις του μάλλον στην εμπέδωση κλίματος ανασφάλειας συμβάλει, …όταν το ίδιο δεν τη δημιουργεί. Με δεδομένο ότι στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και των εκβολών του Αχελώου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά χιλιάδες κάτοικοι, το να μην υπάρχει διαθέσιμο έστω ένα σκάφος, είναι σα να λέμε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο, περιπολικό ή πυροσβεστικό όχημα. ΦΩΤΗΣ ΜΠΕΡΙΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου