Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ Η χειμερινή γιορτή του Ξηρομέρου


Ένα από τα παλιότερα έθιμα των γιορτών αναβιώνει την άλλη μέρα των Χριστουγέννων (26/12/2008, το πρωί ) στην πλατεία των Φυτειών.
Είναι η γιορτή της Τσιγαρίδας , γευστική ανάμνηση της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας του Ξηρομέρου.
Η Γιορτή Τσιγαρίδας συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φυτειών «Ακαρνανικό Φως» και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φυτειών.
Η παραδοσιακή μέθοδο συντήρησης του χοιρινού κρέατος ,το τσιγάρισμα μέσα σε καζάνια, αναβιώνει κάθε χρόνο στην Πλατεία των Φυτειών. Στους επισκέπτες προσφέρονται τσιγαρίδες από ντόπια χοιρινά. Συμπληρώνοντας την εορταστική ατμόσφαιρα με κρασί , παραδοσιακή μουσική και χορούς οι διοργανωτές εγγυώνται μια πλήρη γιορτή.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

«…..Σταθερή διατροφική παράμετρος για όλα τα αγροτικά νοικοκυριά ήταν ο “οικόσιτος χοίρος ”.
Απ’ τα μέσα του καλοκαιριού εποχή της αναπαραγωγής των γουρουνιών κάθε οικογένεια προμηθευόταν το χοιρίδιο που μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων σε προβλεπόμενο μέρος του κήπου, θα εκτρέφονταν για να δώσει νόστιμο κρέας αλλά και πανηγυρική ατμόσφαιρα στο δωδεκαήμερο των γιορτών .Άφθονο και νόστιμο χοιρινό κρέας σε αναμμένα τζάκια εύφραινε τους ερχόμενους από πολυήμερη νηστεία πιστούς Ξηρομερίτες.
Όμως, η σπατάλη ήταν γνωστή μόνο σαν λέξη, όχι σαν νοοτροπία.
Ένα σημαντικό μέρος του κρέατος θα έπρεπε να διατηρηθεί για τους ερχόμενους μήνες. Είναι χειμώνας, η εποχή που οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τις θερμίδες του ζωικού λίπους.
Η παραδοσιακή μέθοδος του “τσιγαρίσματος” θα ολοκλήρωνε την μέριμνα της διατροφής. Μεγάλη φωτιά σε κάθε αυλή, η πυροστιά, το καζάνι και το μεράκι της νοικοκυράς κυριαρχούσε τις επόμενες μέρες των Χριστουγέννων.
Η μυρωδιά των καιόμενων ξύλων και του χοιρινού λίπους απλώνονταν τις κρύες Χριστουγεννιάτικες μέρες στα χωριά του Ξηρομέρου.
Σε πήλινα δοχεία τα τσιγαρισμένα κομμάτια κρέατος σκεπασμένα με το παγωμένο λίπος διατηρούνταν για δύο και πλέον μήνες…..»

Δεν υπάρχουν σχόλια: