Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ : Προϋπολογισμός 2009 - ο τελευταίος της Κυβέρνησης της Ν.Δ.»

Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά σαφή. Ο προϋπολογισμός για το 2009 αναδεικνύει ξεκάθαρα την πλήρη αποτυχίας της στη διαχείριση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Σε ένα δυσμενές και αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όπου επιβάλλεται ο σχεδιασμός ενός προϋπολογισμού με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί αντίθετη πορεία. Αυξάνει τους φόρους και συρρικνώνει τις δημόσιες επενδύσεις, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και οικονομική προοπτική της χώρας.
Ο προϋπολογισμός του 20098 δεν προστατεύει την ελληνική οικονομία, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζεις τις αρνητικές επιπτώσεις από την χρηματοπιστωτική κρίση. Δεν αποτυπώνει καμία βασική προτεραιότητα και κανένα σχεδιασμό στους ευαίσθητους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υγείας, της παιδείας, αλλά αντίθετα πλήττει βάναυσα το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, του αγρότη και της μικρομεσαίας επιχείρησης τη δύσκολη αυτή περίοδο.
‘Αν εφαρμοσθεί θα προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις και έντονες αντιδράσεις. Θα επιδεινώσει τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Για μία ακόμη χρονιά μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωμίζονται τα φορολογικά βάρη, για μια ακόμη χρονιά οι κοινωνικές δαπάνες συρρικνώνονται, για μία ακόμη χρονιά καθηλώνονται τα δημόσια έργα στην περιφέρεια.
Η Ν.Δ, θερίζει τις θύελλες της πολιτικής της. Η Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ανάπτυξης, βιωσιμότητας, οικονομικής ανισότητας, ακρίβειας, που διογκώνονται κάθε έτος από το 2004, ανεξάρτητα από τη διεθνή συγκυρία. Η οικονομία μας σήμερα είναι αθωράκιστη. Μοναδική ασπίδα παραμένει η συμμετοχή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση – επίτευγμα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Ο φετινός προϋπολογισμός, που αποτέλεσε αιτία πρόωρων εκλογών, έχει εκτροχιασθεί πλήρως. Με βάση τα στοιχεία του τελικού σχεδίου, ο προϋπολογισμός του 2008 θα παρουσιάσει:
- υστέρηση στα καθαρά έσοδα
- υπέρβαση στις δαπάνες
- υπέρβαση κατά 9,6 δις ευρώ στο χρέος
Εάν ο περσινός προϋπολογισμός – που ήταν αιτία προκήρυξης εκλογών- αποδείχθηκε προβληματικός στην εκτέλεσή του, τότε αυτός του 2009 είναι εξωπραγματικός.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνεται. Στο σκέλος των εσόδων, οι στόχοι είναι υπερεκτιμημένοι. Ο λόγος υπερεκτίμησης των εσόδων είναι προφανής: να κρατηθεί το έλλειμμα του 2009 κάτω από την κόκκινη γραμμή του 3%.
Ο Φ.Π.Α. προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 δις ευρώ σε σχέση με το 2008, ποσό ιδιαίτερα υψηλό σε μία περίοδο μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και περιορισμού της κατανάλωσης.
Το χρέος εκτινάσσεται στα 273,5 δις ευρώ από 182,3 δις ευρώ στο τέλος του 2003. Και αν η Ν.Δ, ως αντιπολίτευση τότε έκανε λόγο για υπερχρεωμένη χώρα που ο κάθε πολίτης χρωστά (βάση του δημόσιου χρέους) 18,000 ευρώ περίπου, το 2009 ο κάθε έλληνας πολίτης θα είναι χρεωμένος πάνω από 27.000 ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2009 αγνοεί τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Η περιφερειακή ανάπτυξη παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) το 2009 μειώνεται κατά 850 εκ ευρώ σε σχέση με το 2008 και άν και διανύουμε το τέλος του 2ου έτους υλοποίησης του Ε.Σ.Π.Α. δεν έχουν γίνει ακόμα ούτε οι προκηρύξεις έργων.
Στη γεωργία, όπου οι επιδοτήσεις περικόπτονται και είναι επιτακτική η ανάγκη νέων υποδομών και αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής, το σύνολο των οικονομικών ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα αυξάνεται το 2009 μόνο κατά 5,4% έναντι 12,3% φέτος.
Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιβεβαιώνει την ταξική πολιτική της. Τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2009 με την φορο-επιδρομή των 7,1 δις ευρώ, πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθιστώντας το φορολογικό σύστημα πιο άδικο, πιο άνισο, πιο αναποτελεσματικό.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια ρίχνει τα βάρη σε μισθωτούς , συνταξιούχους και μικρομεσαίους, τόσο με την φορο-αφαίμαξη των ονομαστικών εισοδημάτων τους , όσο και με τις μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ.) που επιβαρύνουν δυσανάλογα τα αδύναμα οικονομικά στρώματα.
Σχετικά με τους φόρους, είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει φορολογία σε εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας με τον κεφαλικό φόρο που θα προκύψει από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-επιτηδευματίες.
Ο προϋπολογισμός για το 2009 προδιαγράφει ένα ζοφερό αύριο για την ελληνική κοινωνία, ενισχύει τους λίγους και ισχυρούς και επιβαρύνει τους πολλούς και αδύνατους, είναι κοινωνικά άδικος και αναπτυξιακά αναποτελεσματικός.
Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός για την κυβέρνηση της Ν.Δ. και ήδη έχει απορριφθεί και καταψηφισθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
*Μέλος του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ
Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ
Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: