Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

«Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης εισηγητής του Προϋπολογισμού της Βουλής για το έτος 2010»

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης μιλώντας την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ως εισηγητής εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Προϋπολογισμού της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στον προϋπολογισμό Δαπανών της Βουλής για το 2010 περιλαμβάνονται οι δαπάνες που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των αναγκών της Βουλής αλλά και την λειτουργία των υπηρεσιών της. Και αυτός ο Προϋπολογισμός διακρίνεται από δημοσιονομική αυστηρότητα, διαφάνεια, ειλικρίνεια, πληρότητα στοιχείων, αξιοπιστία και νοικοκυροσύνη. Η συζήτηση αυτή, η δημόσια λογοδοσία διαχείρισης του δημοσίου χρήματος αποτελεί κορυφαία εκδήλωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ο Προϋπολογισμός διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο γιατί:
Κατοχυρώνει, πάνω από όλα και πρώτα και κύρια, το κοινοβουλευτικό μας σύστημα.
Αναβαθμίζει την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Περικλείει αρχές, αξίες, ιδανικά, στόχους. Διευρύνει τις λειτουργίες της Βουλής.
Συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη των δημοκρατικών μας θεσμών.
Ενισχύει τον ρόλο του Βουλευτή.
Καταξιώνει ανθρώπους, δράσεις, επιλογές και συγκεκριμένες πολιτικές.
Αναντίρρητα έχει διαπιστωτικό, γνωστικό, εκπαιδευτικό και διδακτικό χαρακτήρα.
Αναβαθμίζει την πολιτική και το πολιτικό μας σύστημα.
Ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010 προβλέπει ένα ύψος δαπανών 218 Εκατ. Ευρώ έναντι 221,9 εκατ.Ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Δηλαδή έχουμε –για πρώτη φορά- μείωση κατά 3,9 εκατ.Ευρώ, σε ποσοστό 1,75%. Επιβαρύνει γενικά τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 3,797 τοις χιλίοις. Μπορούμε έτσι να εξάγουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι το δημοκρατικό μας πολίτευμα δεν είναι μόνο το καλύτερο αλλά είναι και το οικονομικότερο από απόψεως κόστους.
Πολιτικές δυνάμεις και Βουλευτές όλοι μαζί πρέπει να τολμήσουμε και να ξεπεράσουμε τις μεμψιμοιρίες αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες που μας αναλογούν αλλά και με τις δέουσες πρωτοβουλίες μας πρέπει ο Έλληνας πολίτης να κατανοήσει ότι ούτε τυχαία, ούτε περιττή, ούτε πολυτέλεια είναι η λειτουργία του Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων του.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα αντανακλαστικά, απέναντι στην δημαγωγία και το λαϊκισμό, απέναντι στις επιθέσεις που εκτοξεύονται από διάφορους κύκλους εναντίον του Κοινοβουλίου και των Βουλευτών αλλά και γενικότερα του Κοινοβουλευτικού μας συστήματος.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής –αλλά και το Ραδιόφωνο- μπορεί να λειτουργήσει ως «επικοινωνιακή ασπίδα» σε τέτοιου είδους φαινόμενα παρέχοντας συνεχή και ορθή ενημέρωση.»
Αναφερόμενος στο έργο της Βουλής τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια επιτελείται ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι το άνοιγμα προς την νεολαία μας. Εκατοντάδες σχολεία κάθε χρόνο, με χιλιάδες μαθητές επισκέπτονται το Κοινοβούλιο και ενημερώνονται για την ιστορία και τις λειτουργίες του, ξεναγούνται στους χώρους του, γνωρίζουν αξιόλογες εκθέσεις, εξοικειώνονται με τους χώρους του ναού της Δημοκρατίας.
Πιστεύω ότι η κορύφωση της συμμετοχικής διαδικασίας της νεολαίας μας με το Ελληνικό Κοινοβούλιο γίνεται μέσα από την πετυχημένη πρωτοβουλία και λειτουργία που είναι η Βουλή των Εφήβων.
Με τη σύσταση και τη λειτουργία της Επιτροπής Φιλίας του ελληνικού Κοινοβουλίου με τα Κοινοβούλια των άλλων κρατών έχουμε πλέον το ελληνικό Κοινοβούλιο ανοιχτό στην κοινωνία, κοντά στην ελληνική ομογένεια και σε επαφή στενή με όλο τον κόσμο.»
Συνεχίζοντας ο Βουλευτής ανέλυσε περαιτέρω τον Προϋπολογισμό αναφερόμενος στα εξής: «Βασική επιδίωξη του Προϋπολογισμού της Βουλής για το έτος 2010 είναι να συμβάλλει πρώτα η Βουλή των Ελλήνων στην γενικότερη προσπάθεια επίτευξης του στόχου αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας με την αποκλιμάκωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η συμβολή αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δραστικής μείωσης, ιδιαίτερα των ελαστικών δαπανών της, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής δεν παρουσιάζει έσοδα.
Οι περικοπές αφορούν κυρίως σε προμήθειες, επιχορηγήσεις, αμοιβές επιτροπών, μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δημόσιες σχέσεις και συναφείς δαπάνες και έγιναν με γνώμονα την επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με τον ορθολογισμό των δαπανών (αναγκών) για την διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου.»
Εν όψει των εορτασμών της επετείου των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο Βουλευτής έκλεισε την ομιλία του με την εξής αναφορά: «Όλοι βιώνουμε, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια, αλλά και την καλύτερη σε ποιότητα δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος στην νεότερη ιστορία του. Η συμβολή όλων των κομμάτων ήταν καθοριστική από το 1974, μέχρι σήμερα και κατ’αναλογία αυτών που είχαν και την ευθύνη της διακυβέρνησης τα 35 χρόνια.
Όλα αυτά τα χρόνια το Κοινοβούλιο συνέβαλε τα μέγιστα στην σταθερότητα του πολιτικού μας συστήματος και απορρόφησε τα μέγιστα από τους περισσότερους κοινωνικούς κραδασμούς που υπήρξαν μέχρι σήμερα και που είναι αναπόφευκτο ότι θα ζήσουμε και στο μέλλον.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αυτονόητο ότι ψηφίζουμε τόσο τον Προϋπολογισμό των Δαπανών του 2010 όσο και τον Απολογισμό των Δαπανών της Βουλής για το 2008.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: