Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ

Με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας συγκέντρωση ενάντια στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στον απόπλου πλοίων από τον Αστακό με πολεμικό υλικό προς το Ισραήλ. Την εκδήλωση στήριξαν ενεργά οι Οικολόγοι Πράσινοι Αιτωλοακαρνανίας ενώ η συντονίστρια των Οικολόγων Πράσινων στο νομό Ιωάννα Ρούση στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε: ΄΄ Θέλουμε το Πλατυγιάλι να είναι λιμάνι ειρήνης και ανάπτυξης για τον τόπο μας και όχι μοχλός πολέμου. Θέλουμε η περιοχή μας να πρωταγωνιστεί δημιουργικά και όχι με εμπόριο θανάτου, λαθρεμπόριο και καταστροφικές για το περιβάλλον μονάδες όπως ο λιθάνθρακας. … Απαιτούνται πρωτοβουλίες στο διπλωματικό επίπεδο από την κυβέρνηση αλλά και διευκρινήσεις για τις κοινές ασκήσεις Ισραηλινής και Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Να ανασταλεί η στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισραήλ αν δεν σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν ξεκινήσει διάλογος για επίλυση του Παλαιστινιακού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματα να πείσει το Συμβούλιο να αρχίσει αμέσως ετοιμασίες για ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη λωρίδα της Γάζας με ευρωπαϊκή καθοδήγηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μονάδες από αραβικές χώρες. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:
-να υποστηρίξει ενεργά μια τέτοια θέση και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της χώρας ως παράγοντα που μπορεί να πάρει ενεργά μέρος στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων- να αναλάβει σχετικές διπλωματικές προσπάθειες και να μην παραμένει θεατής. Σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί στις σχετικές πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία με τον Ισραήλ, Ζητάμε, επίσης, από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το χαρακτήρα των κοινών ασκήσεων των πολεμικών αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου 2008 και κατά πόσο αυτές συνδέονταν με την προετοιμασία των Ισραηλινών για τις αεροπορικές και στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα, που απ’ ότι φαίνεται προετοιμάζονταν εδώ και μήνες, ή/και με άσκηση –πρόβα βομβαρδισμού του Ιράν, όπως ισχυρίστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Time στις 20/6/2008. Υπενθυμίζουμε ότι στις ασκήσεις εκείνες είχαν πάρει μέρος περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη F-16 και F-15 καθώς και ελικόπτερα, που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο στις πολεμικές επιχειρήσεις. Εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει τότε ότι «η αεροπορία της χώρας πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που υπάρχουν για το Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: