Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ 49ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΔΗΜΑ

Η διεξαγωγή του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταμορφώνει κάθε χρόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε μια νεανική κυψέλη ζωής και δημιουργικής συναναστροφής. Χιλιάδες κινηματογραφόφιλοι απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν κάθε χρόνο στην κορυφαία γιορτή της 7ης Τέχνης, που φιλοξενεί σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής.Αναφερόμενοι στο Φεστιβάλ που πέρασε, πέρα από τη συμμετοχή του διάσημου αμερικανού σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, του δημοφιλή ηθοποιού Γουίλεμ Νταφόε, του πολυβραβευμένου Βέλγου δημιουργού Λικ Νταρντέν, του αιρετικού Ιάπωνα σκηνοθέτη και ηθοποιού Τακέσι Κιτάνο, του αντισυμβατικού άγγλου σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις, του διεθνώς αναγνωρισμένου, βραβευμένου με δυο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, Αργεντινού συνθέτη Γκουστάβο Σανταολάγια, έδωσε το παρόν στην 49η διοργάνωση κι ένας δικός μας με την γεωγραφική έννοια του όρου, ο Αιτωλοακαρνάνας σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Ανδρέας Σιαδήμας, που απέσπασε το 3ο κρατικό βραβείο ποιότητας ταινιών μικρού μήκους με την ταινία “rosmarinus offisinalis ή δενδρολίβανος ο φαρμακευτής”.
Ο Ανδρέας Σιαδήμας γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας και από το 1990 ασχολήθηκε με τη φωτογραφία συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, Οικονομικές Επιστήμες στο Α.Π.Θ. Από το 2001 συνεργάζεται σε παραγωγές τηλεοπτικών εκπομπών ταξιδιωτικού περιεχομένου, ενώ το 2005 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής "Dangerous Productions". Συνεργάζεται επίσης με το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Το σενάριο της ταινίας με την οποία συμμετείχε στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν της Στέλλας Καβαδάτου, η φωτογραφία του Ηλία Αδάμη, το μοντάζ του Κωνσταντίνου Τοπάλη, ο ήχος του Βαγγέλη Ζέλκα και τα σκηνικά του επίσης συμπατριώτη μας Δημήτρη Δημητρόπουλου. Η μουσική επένδυση ανήκε στους «The Prefibricated Quartet». Ερμηνευτές της ταινίας ο κορυφαίος Πέτρος Φυσσούν, που επανεμφανίζεται στον κινηματογράφο με αυτή την ταινία μετά από 19 χρόνια. Συμπρωταγωνιστούν οι καταξιωμένοι και βραβευμένοι ηθοποιοί Νίκος Γιωργάκης και Αθηνά Μαξίμου. Να ευχηθούμε στο φίλο Ανδρέα, που κάποτε μοιραστήκαμε μαζί τις αγωνίες, τις ανησυχίες του, τα όνειρά του, στα πρώτα του βήματα στη Θεσσαλονίκη πάντα επιτυχίες.
Βασίλης Ι. Κόκκοτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: