Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Το έτος 2008 έχει ορισθεί ως έτος Κωνσταντίνου Καβάφη (1863-1933), επί τη συμπληρώσει 75 χρόνων από το θάνατό του, και πολλοί φορείς και ιδρύματα διοργανώνουν λογοτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου συμμετέχοντας στον πιο πάνω εορτασμό, εγκαινιάζει το πολιτιστικό της πρόγραμμα της περιόδου 2008-2009, με τη διοργάνωση εκδήλωσης τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008, ώρα 8:00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου, προς τιμή του μεγάλου μεγάλο Αλεξανδρινού ποιητή.
Αποδέχθηκε πρόκληση του τμήματος Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της ΓΕΑ και θα τιμήσει την πόλη μας ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής, βιβλιογράφος και μελετητής της σύγχρονης λογοτεχνίας, ο οποίο θα αναπτύξει το θέμα: «Ο Καβάφης σήμερα».
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από το Θάνο Μικρούτσικο, θα ερμηνεύσει η καταξιωμένη καλλιτέχνης Γεωργία Συλλαίου, ενώ ο διακεκριμένος πιανίστας Γιάννης Φιλιππουπολίτης θα συνοδεύσει στο πιάνο.
Είναι μια εκδήλωση άρτια οργανωμένη και θα δώσει την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να τιμήσουν τον Κωνσταντίνο Καβάφη που είναι ποιητής οικουμενικής καταξίωσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συντελεστών της εκδήλωσης.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Ποιητής, βιβλιογράφος και μελετητής της σύγχρονης λογοτεχνίας μας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, όπου διαμένει από το 1957. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, και ισάριθμα βιβλία με άρθρα και μελετήματα για νεοελληνικά πρόσωπα και θέματα. Στις βιβλιογραφικές εργασίες του έχει ασχοληθεί με τους: Γ. Σεφέρη, Άγγελο Σικελιανό, Οδυσσέα Ελύτη, Μανόλη και Νόρα Αναγνωστάκη, κ.α.
Έχει γράψει για τον Καβάφη τα βιβλια: Κ.Π. Καβάφης, Σχέδια στο περιθώριο (Διάττων 1988), Παρωδίες Καβαφικών ποιημάτων (εκδόσεις Πατάκη 1998), Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη (σε συνεργασία με την Μαρία Στασινοπούλου, Μεταίχμιο 2002), Ελληνικά Καφαβογενή ποιήματα (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών 2003), Βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη 1886-2000 (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Θεσσαλονίκη 2003).
Στο διάστημα 1993-1999 συνεργάστηκε με την εφημερίδα Τα Νέα, ως βιβλιοκριτικός και επιφυλλιδογράφος. Έχει, επίσης συνεργαστεί με την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα στην οποία έχει συντάξει περίπου 100 λήμματα για πρόσωπα, έργα, περιοδικά και όρους της λογοτεχνίας μας. Ανάλογα λήμματα έχει συντάξει και για το Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχίας των εκδόσεων Πατάκη.
Πρόσφατα βιβλία του τα μελετήματα: Εις τα περίχωρα Αντιοχείας και Κερύνειας, Καβάφης - Σεφέρης (Ίκαρος 2006), Ιχνογραφία, Κριτικά σχόλια (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2007) και η ποιητική συλλογή Υπαινιγμοί (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2007).
Είναι επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΛΛΑΙΟΥ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στην Ελλάδα και στην Αυστρία. Συνέχισε με σπουδές σύγχρονης φωνητικής και θεάτρου στο Ιsbreket του Άμστερνταμ.
Το 1994 κυκλοφορεί το πρώτο της CD «Ιχνηλάτες του Ιούρα».
Από το 1995 συνεργάζεται επί μονίμου βάσεως με τον Σάκη Παπαδημητρίου, και από το 2004 ι με τον πιανίστα και συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου
Επίσης ;έχει συνεργασίες με :Θάνο Μικρούτσικο, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα “Συγχρονία”, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, κ. ά..
Είναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων»Μουσικά Ανεμολόγια» και «Μusica Lontana».
Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εμφανίσεις στον ελληνικό χώρο, καθώς και σε μεγάλες αίθουσες του εξωτερικού (Ευρώπη, Αφρική, Ασία).
Γιάννης Φιλιππουπολίτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο.
Συνέθεσε μουσική για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Επένδυσε μουσικά, με τον σκηνοθέτη Αντρέα Θωμόπουλο, την τηλεοπτική σειρά «Ερασιτέχνης άνθρωπος» καθώς και την έκθεση του γλύπτη Κυριάκου Ρόκκου «Οι βλαβερές συνέπειες της καρέκλας».
Ως εκτελεστής, διετέλεσε πιανίστας στην ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και στην «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής» της ΕΡΤ. Παράλληλα συνεργάστηκε με αξιόλογους καλλιτέχνες και πρόσφατα με την Γεωργία Συλλαίου και τον Σάκη Παπαδημητρίου.
Επίσης, διδάσκει μουσική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ
Στο σπίτι της οδού Ευριπίδου ο Γρηγόριος Ξενόπουλος κατοίκησε από τα μέσα του 1903.Στις 20 Νοεμβρίου 1903-με το παλαιό ημερολόγιο-κάνει τη περίφημη πρώτη παγκόσμια δήλωση –γραπτή στα Παναθήναια-για τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Επαναστατική προτίμηση στην πνευματική Αθήνα του 1903. Με ότι κινδύνους περιείχε για τον ίδιο και τη φιλία του με τους ποιητές της εποχής.
Η δήλωση του και προτίμηση του για τον Καβάφη στα νεώτερα χρόνια ομοιάζει μα τη δήλωση-διάλεξη το 1948,του ΜάνουΧατζιδάκι για το ρεμπέτικο τραγούδι, στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.Έχουν γεννηθεί και οι δύο στη Κωνσταντινούπολη . Το 1903 ο Καβάφης είναι 40 χρονών και ο Ξενόπουλος 36.Όμως υπάρχει κι άλλη μια, δήλωση του Ξενόπουλου προπομπός θα ’λεγα της άλλης στα Παναθήναια για τον Καβάφη στο Νέον Άστυ , στις 27.9.1903.Η ΣΠΑΝΙΑ ΠΟΙΗΣΙΣ«Δεν δύναται κανείς να αρνηθή ότι η ποίησις προοδεύει εις την Ελλάδα. Έχομεν αρκετούς ποιητάς και εκείνο το οποίον είνε παραδοξότερον είνε ότι έχομεν και ωραία ποιήματα.Και όπως συμβαίνει και εις την Ευρώπην, ηρχίσαμεν πλέον να έχωμεν και ειδικότητας εις την ποίησιν.Έχομεν ποιητάς της μελαγχολίας, ποιητάς των δύσεων, ποιητάς του ονείρου.Έχομεν ποιητάς, αι οποίοι λαξεύουν ένα σονέτον κάθε τρεις μήνας όπως ο κ. Πορφύρας και ποιητάς, οι οποίοι θωπεύουν και ζυγίζουν ένα τετράστιχον κατ’ ‘έτος.Τοιούτος ποιητής είνε ακριβώς ο κ.Καβάφης, του οποίου το «Νέον Άστυ» εδημοσίευσε προχθές λίγους στίχους.Είνε παράδοξος ποιητική προσωπικότης ο Αλεξανδρινός αυτός φιλόλογος,ο οποίος προ δεκαετίας και πλέον έχει επιδοθή εις την ποίησιν και ο οποίος δεν έχει ακόμη αποτελέσει όχι μίαν συλλογήν,αλλ’ ούτε μία δωδεκάδα ποιημάτων.Αντί τούτον όμως γράφει ποιήματα τέλεια, τα μάλλον προσωπικά,τα μάλλον εμποτισμένα από πρωτοτυπίαν και αν θέλετε και τα μάλλον παράδοξα ποιήματα της Ελλάδας .Ολίγα αλλά καλά. .... Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Χρονά το Νοέμβριο του 2001 στο συνέδριο «Γρηγόριος Ξενόπουλος.50 χρόνια μετά. Συμβολή στη έρευνα του έργου του.» Εκδόσεις Πλατύφορος. Εταιρία Μελέτης Έρευνας Προαγωγής Πολιτισμού.
Αυτό είναι το διαβατήριο του Κωνσταντίνου Καβάφη («Επάγγελμα: Ποιητής»), με διπλή χρονολογία γέννησης (και οι δύο λανθασμένες!).

Δεν υπάρχουν σχόλια: