Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Barack Obama Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του νέου προέδρου των ηνωμένων Πολιτειών της ΑμερικήςΜαγνητίζει το Συνέδριο των Δημοκρατικών, μιλώντας για την αφρικανική του κληρονομιά και το μαγικό τόπο της Αμερικής. Είναι Ιούλιος του 2004. Τέσσερις μήνες μετά εκλέγεται θριαμβευτικά στη Γερουσία. Η Αμερική του «κλείνει το μάτι». Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και βγαίνει μπροστά με σύνθημα την αλλαγή μετά από οκταετή διακυβέρνηση Μπους.
Απέκρουσε το δυναμισμό της Χίλαρι Κλίντον σε μία δραματική αναμέτρηση που δημιούργησε εσωτερικές πληγές στους Δημοκρατικούς, έσπασε κάθε ρεκόρ προεκλογικής χρηματοδότησης και έλαβε πανηγυρικά το χρίσμα ανήμερα της 45ης επετείου της ιστορικής ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Αμερική, είμαστε καλύτερη χώρα από αυτή» λέει ο 47χρονος Μπαράκ Ομπάμα με τις δημοσκοπήσεις σύμμαχο.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος τοποθετεί στην κορυφή της εκστρατείας του την απόσυρση από το Ιράκ, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και την επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη. Η διεθνής κοινή γνώμη έχει ήδη ψηφίσει. «Αποθεώθηκε σαν ροκ σταρ» έγραφε ο Τύπος μετά την ομιλία του Ομπάμα σε 230.000 Βερολινέζους, θυμίζοντας τον Τζον Κένεντι στη διάσημη δήλωση «Είμαι Βερολινέζος».
Το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο «κατακεραυνώνει» τον Ομπάμα για απειρία και έλλειψη ηγετικού προφίλ, παίζοντας το «χαρτί» της ασφάλειας της Αμερικής, και τον αποκαλεί ειρωνικά «σελέμπριτι» εξαιτίας της μεγάλης προβολής από τα μέσα ενημέρωσης και της στήριξης σύσσωμου του Χόλιγουντ. Στη θεωρούμενη ως μεγαλύτερή του αδυναμία, ο Ομπάμα απαντά με τον βετεράνο της εξωτερικής πολιτικής Τζο Μπάιντεν στην αντιπροεδρία.
Η ιστορία του αντικατοπτρίζει κατά πολλούς το πρόσωπο της Αμερικής του 21ου αιώνα. Ο Μπάρι, όπως τον φωνάζουν μικρό, γεννιέται το 1961 στη Χονολουλού. Με μία υποτροφία, ο Κενυάτης Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα της φυλής Λούο κυνηγά το όνειρό του στη Χαβάη. Εκεί γνωρίζει την Αμερικανίδα από το Κάνσας Αν Ντάνχμαμ. Ο γιος τους παίρνει το όνομα του πατέρα, στα Σουαχίλι και τα αραβικά σημαίνει «ευλογημένος».
Η οικογένεια μένει μαζί μέχρι τα δύο χρόνια του Ομπάμα. Ο πατέρας φεύγει για το Χάρβαρντ, μητέρα και γιος μένουν πίσω και αργότερα έρχεται το διαζύγιο. Όταν ο Ομπάμα είναι έξι ετών η Αν παντρεύεται έναν Ινδονήσιο και όλοι μαζί μετακομίζουν στη Τζακάρτα. Ο πατέρας του επιστρέφει στην Κένυα και εργάζεται ως οικονομολόγος για την κυβέρνηση. Θα επισκεφθεί τον Ομπάμα μόνο μία φορά μέχρι το θάνατό του σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1982.
Στα δέκα του χρόνια ο Ομπάμα βρίσκεται πίσω στη Χαβάη ζώντας με τους γονείς της μητέρας του. Το σχολείο έχει μόνο τρεις μαύρους μαθητές και εκεί συνειδητοποιεί για πρώτη φορά τι σημαίνει ρατσισμός. Στα απομνημονεύματά της νεότητάς του,, τα οποία βαφτίζει Dreams from my Father, ο Ομπάμα παραδέχεται χρήση μαριχουάνας και κοκαΐνης. Η μητέρα του πεθαίνει από καρκίνο το 1995, έχοντας επιστρέψει και αυτή πριν χρόνια στη Χαβάη.
Στο Κογκέλο της Κένυας, τη γενέτειρα του πατέρα του, ο Ομπάμα έχει βρεθεί τρεις φορές. Με τη γιαγιά του, που δεν έχει τηλεόραση, αλλά έχει δώσει συνεντεύξεις από το CNN μέχρι το Al Jazeera, μιλούν μέσω διερμηνέα. Η 86χρονη Μάμα Σάρα βγήκε μπροστά για να υπερασπίσει τον εγγονό της όταν κυκλοφορούσαν e-mail που έλεγαν ότι είναι μουσουλμάνος και απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ο Ομπάμα είναι χριστιανός με απόφαση που έλαβε στην ενήλικη ζωή του, εκλαμβάνοντας τη θρησκεία ως κίνητρο προοδευτικής κοινωνικής αλλαγής.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως λέκτορας και δικηγόρος αρμόδιος για τα πολιτικά δικαιώματα. Στη Γερουσία επικεντρώθηκε στην υγεία, την εκπαίδευση και τη φτώχεια. Έχει μπει δύο φορές στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 άνδρες με τη μεγαλύτερη επιρροή. Το New Statesman τον έχει κατατάξει στους 10 ανθρώπους που θα άλλαζαν τον κόσμο.
Παντρεμένος από το 1992 με τη δικηγόρο Μισέλ, ζουν με τις κόρες τους, Μάλια και Σάσα, στο Χάιντ Πάρκ του Σικάγο. Ο Ομπάμα ακούει τζαζ, παίζει ποδόσφαιρο και πόκερ, και «πεθαίνει» για τους Chicago White Sox. Δεν έχει φάει παγωτό από την εφηβεία του, όταν δούλευε στα Baskin-Robins. Η Μισέλ τον έπεισε να κόψει το κάπνισμα πριν διεκδικήσει το χρίσμα. Στην αρχή της πορείας του, ο γιος του Κενυάτη Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα αστειευόταν ότι ο κόσμος μπερδεύει το όνομά του, φωνάζοντας τον «Αλαμπάμα» ή «Yo Mama»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: