Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Τα επικίνδυνα ψέματα Στυλιανίδη

Γράφει ο Πάνος Κατσούλης
Δεν θέλω να πιστέψω όσα άκουσα και διάβασα πως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αιτωλ/νια. Αρνούμαι να παραδεχθώ ότι η μικροπολιτική σκοπιμότητα έχει γίνει πλέον το επίσημο δόγμα και η σημαία της «νέας διακυβέρνησης τού σεμνά και ταπεινά». Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι:
Εκείνος που εκ του θεσμικού του ρόλου ως Υπουργός Παιδείας, οφείλει να διαπαιδαγωγεί όλη την κοινωνία και ιδίως τη νέα γενιά της πατρίδας μας στην κατάκτηση της αλήθειας και στην αποφυγή του ψέματος.
Εκείνος που εκ του θεσμικού του ρόλου ως Υπουργός Παιδείας, οφείλει να διαπαιδαγωγεί όλη την κοινωνία και ιδίως τη νέα γενιά της πατρίδας μας στο αίσθημα της ευθύνης και στην αποφυγή διχαστικών και μισαλλόδοξων πρακτικών.
Ήρθε στο Νομό για να μας κοροϊδέψει και να μας θέσει απέναντι σε ανύπαρκτα διλλήματα. Όμως κε Υπουργέ ως εμψυχωτής του «Έξυπνου Σχολείου», κατά τη λαϊκή ρήση «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται». Και εσείς πιαστήκατε στη φάκα που μόνος σας στήσατε παραπληροφορώντας, αφού η ίδια η πραγματικότητα σάς διαψεύδει οικτρά. Είπατε:
1ον) «Στο Νομό έχουν δεσμευθεί 60 εκατ. € περίπου για τη σχολική στέγη». Αν αυτό ισχύει, τότε η Αιτωλ/νια δεν έχει πρόβλημα σχολικής στέγης! Και οι 300 μισθωμένες αίθουσες τι είναι; Μάλλον μια ψευδαίσθηση για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και η απουσία χρημάτων για οικόπεδα, απαραίτητο στοιχείο για ανέγερση κάθε νέου σχολείου, νέα ψευδαίσθηση; Και το 5ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης (2008- 2012) – στο οποίο με πολύ κόπο και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΕΠΘ, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καταγράψαμε ανάγκες 100 εκατ. περίπου και σας υποβάλλαμε εδώ και ένα χρόνο - είναι και αυτό ψευδαίσθηση; Γιατί αν έχουμε τώρα χρήματα για έργα αξίας 60 εκατ. €, τότε δεν υφίσταται πρόβλημα και πρέπει ελάχιστες προσδοκίες να έχουμε και από το ΕΣΠΑ 2007-2013, από το οποίο διεκδικούμε περίπου 40 εκατ. € για να λύσουμε μέρος του προβλήματος… Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» κε Υπουργέ, γιατί από τα 40 έργα αξίας 60 εκατ. € που αναφέρατε, η πλειοψηφία τους είναι παρελθόντων ετών και είτε έχουν ολοκληρωθεί προ καιρού, είτε τώρα ολοκληρώνονται. Θα μπορούσατε να μας σερβίρετε πιο «έξυπνα» την εικονική σας πραγματικότητα, λέγοντας για παράδειγμα, «ότι στο 3ο ΚΠΣ ή την περίοδο 2003-2008 έγιναν έργα 60 εκατ. €», αλλά δεν το επέτρεψε η έπαρση και η αλαζονεία σας.
2ον) «Έτοιμη η ίδρυση του 4ου Πανεπιστημιακού τμήματος στο Αγρίνιο και η αυτονόμηση του σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αποφασίσει για την έδρα του». Αφού για 5 χρόνια δεν θέλετε να ιδρύσετε ένα τμήμα και μας εμπαίζατε με τίτλους όπως «Πανεπιστήμιο Αγρινίου», «Πανεπιστήμιο Αιτωλ/νιας», «Πανεπιστήμιο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας», τώρα υποσχεθήκατε εκ νέου την άμεση ίδρυσή του (θα φανεί σύντομα στα μηχανογραφικά) και την αυτονόμηση του ως «Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας». Αφού σε 5 χρόνια καταφέρατε να διαλύσατε, εξαιτίας της βάσης του 10, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, τώρα αποφασίσατε αντί εμπαιγμού να μας σερβίρετε παραπλάνηση. Ανακαλύψατε πως το ζήτημα δεν είναι η κακή κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στο Νομό, αλλά το «μέγα θέμα» της έδρας του Πανεπιστημίου(!) για την οποία θα αποφασίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο!!
Υποτιμάται τη νοημοσύνη μας κε Υπουργέ και αυτό δεν τιμά κανένα. Διότι γνωρίζετε ότι:
Δυστυχώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα αποφασιστικού χαρακτήρα για το πού και αν θα ιδρυθεί ένα Νηπιαγωγείο και όχι ένα Πανεπιστήμιο.
Αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία και τότε θα πρέπει το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αποφασίζει και για άλλα θέματα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Σας προτείνω δε να το εισηγηθείτε αυτό στον κο Παυλόπουλο, για να το συμπεριλάβει στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση…
Ότι σε καμία περιοχή του κόσμου δεν γίνεται τα πανεπιστημιακά τμήματα, η διοίκηση, η βιβλιοθήκη, το campus, να βρίσκεται σε μια πόλη και η έδρα του Πανεπιστημίου σε άλλη. Εκτός αν προγραμματίζετε να μεταφέρετε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες κάπου αλλού (πού;), όποτε πρέπει να μας το πείτε πριν αποφασίσουμε…
Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο σας στις 16/5/2005 αναφέρεται: «Η συγκρότηση επιτροπής με ευθύνη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα τη συμμετοχή της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έργο της οποίας θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών για την υλοποίηση της μετεξέλιξης του νέου τμήματος σε αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο νομό Αιτωλ/νιας». Στις ενέργειες δε αναφέρονται, «η απόκτηση γης του παλαιού αεροδρομίου και η εξεύρεση χώρου προσωρινής στέγασης του νέου τμήματος». Άλλαξε προσανατολισμό η κυβέρνηση σας; Αν ναι, πότε έγινε αυτό και γιατί το κρύβετε;
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο (για όσους πάσχουν από αμνησία), συζήτησε το θέμα «Πορεία και Προοπτική του Πανεπιστημίου Αγρινίου», στις 6 Ιουνίου 2005, μετά τη συνάντηση της επιτροπής των φορέων του Νομού με την τότε Υπουργό Παιδείας, στις 23 Μάιου 2005. Από κανένα δεν τέθηκε θέμα έδρας του νέου Πανεπιστημίου. Θεωρήθηκε και είναι αυτονόητο. Ακόμη και ο τότε Δήμαρχος Μεσολογγίου Γ. Πρεβεζάνος που πήρε το λόγο, μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου (15/4/05), για τη «διεκδίκηση πανεπιστημιακών σχολών στο Μεσολόγγι, στα πλαίσια του ίδρυσης του νέου αυτόνομου πολυθεματικού Πανεπιστημίου στην ευρύτερη περιοχή μας». Ο τότε Νομάρχης και νυν Βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Ενωμένοι, με ομοψυχία, με ομοφωνία στην κρίσιμη αυτή συνάντηση, έτσι ώστε να λέμε σήμερα ότι το Πανεπιστήμιο Αγρινίου μετά τη συνάντηση δρομολογήθηκε άμεσα…η πολιτική ηγεσία το εξειδικεύει το θέμα, το προσδιορίζει τοπικά, το προσδιορίζει ως πανεπιστήμιο Αγρινίου, με όλες τις σχολές στο Αγρίνιο…». Ισχύουν όλα αυτά κε Υπουργέ ή όχι; Αντί σ’ αυτά να δώσετε πειστικές απαντήσεις, εσείς περί «έδρας» τυρβάζατε.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι κος Στυλιανίδης και η κυβέρνηση της ΝΔ, στην καλύτερη περίπτωση γι’ αυτούς, εξαντλήθηκαν σε άσκηση μικροπολιτικής. Στη χειρότερη, επιχείρησαν να απεμπολήσουν εκ νέου τις ευθύνες τους για το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και την κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης στο Νομό και να «ρίξουν λάδι στη φωτιά» των τοπικιστικών αντιθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να μην ακολουθήσουμε τις επικίνδυνες «νουθεσίες» τους. Έχουμε πραγματικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε στο Νομό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: