Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΓΡΙΝΙΟ;

«Οι «νονοί» πάνε... επαρχία», ανέφερε ο τίτλος δημοσιεύματος πριν από λίγες μέρες στην εφημερίδα «Το Βήμα», που υπέγραφε ο γνωστός δημοσιογράφος και ειδήμονας του αστυνομικού ρεπορτάζ με ειδικότητα στις «υπόγειες διαδρομές» και την παρανομία Β.Γ. Λαμπρόπουλος. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που επικαλείται στο άρθρο του ο Β.Γ. Λαμπρόπουλος κακοποιοί επεκτείνουν πλέον τις παράνομες δραστηριότητές τους και στην επαρχία και ειδικότερα στο Αγρίνιο και στην Καλαμάτα.
Απόλυτα φυσιολογικό θα έλεγε κανείς αφού και οι δύο πόλεις τα τελευταία χρόνια έχουν «εκραγεί» πολεοδομικά και πληθυσμιακά με αποτέλεσμα όλες οι νέες ειδικότητες να έχουν πέραση. Και όταν λέμε νέες ειδικότητες εννοούμε την προώθηση κάθε είδους ναρκωτικών όπως κόκα, ηρωίνη, φούντα, χάπια, αλλά και κάθε είδους εκβιασμούς που μπορούν να προσπορίσουν άμεσο χρηματικό κέρδος.
Το χορό των δημοσιευμάτων του «Βήματος» πήραν και η εφημερίδα Θάρρος της Καλαμάτας αλλά και η καθημερινή εφημερίδα Συνείδηση του Αγρινίου με εκτενή δημοσιεύματα.
Στο δημοσίευμα του «Βήματος», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υψηλόβαθμοι αξιωματικοί γίνονται σχεδόν καθημερινώς αποδέκτες έγγραφων καταγγελιών πολιτών, αλλά και ενημερωτικών σημάτων συναδέλφων τους από διάφορες πόλεις της χώρας με αναφορές εκβιάσεων εκατοντάδων καταστηματαρχών από νονούς της νύχτας. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει ενημερωθεί εγγράφως για νέα κρούσματα ανεξέλεγκτης δράσης εκβιαστών στην Καλαμάτα και στο Αγρίνιο, ενώ επανειλημμένες αναφορές υπάρχουν για δράση ελλήνων και αλλοδαπών «προστατών» στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, καθώς και σε πολλές πόλεις της Κρήτης, όπου το τουριστικό «άνοιγμα» στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ιδίως της Ρωσίας έχει δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον. «Μετά την τελευταία μάχη αλληλοεξόντωσης μεταξύ των “νονών” της Αττικής, με περίπου 15 θύματα, αλλά και τις φυλακίσεις πολλών εκβιαστών της νύχτας, φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι τα κυκλώματα των εκβιαστών στην Αθήνα έχουν κάπως περιορισθεί» αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται αναγκαστικά και οι εισπράξεις των νονών της νύχτας».
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η περιφέρεια μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες... «Τα κυκλώματα μετακομίζουν. Πρόκειται για ομάδες μπράβων που προέρχονται από την Αθήνα. Σε άλλες περιπτώσεις αναπτύσσονται εγκληματικά σε τοπικό επίπεδο. Συχνά προχωρούν μάλιστα σε σκληρούς εκβιασμούς με αυστηρή επιβολή του νόμου της σιωπής» αναφέρουν οι αστυνομικοί, ενώ συμπληρώνουν ότι σε αυτές τις υποθέσεις εκβίασης στην επαρχία, όπου οι κοινωνίες είναι σχετικά κλειστές, παρατηρούνται δύο πολύ σημαντικά προβλήματα: Είναι εξαιρετικά απίθανο οι εκβιαζόμενοι επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε ένορκες καταθέσεις ή σε επώνυμες καταγγελίες κατά των δυναστών τους. Αν κάνουν κάτι τέτοιο ξέρουν ότι, στον μικρόκοσμο της πόλης τους, γρήγορα θα μαθευτεί. Έτσι, ο φόβος των αντιποίνων τούς συγκρατεί.Δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί έρευνα από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, εφόσον βεβαίως αποφασίσουν να παρέμβουν. Είναι σχεδόν αδύνατο να μείνουν κρυφές οι κινήσεις τους, όπως απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, έτσι ώστε οι κακοποιοί να μην προλάβουν να λάβουν τα μέτρα τους. Οι δύο νέες υποθέσεις κυκλωμάτων της νύχτας με... αποκεντρωμένη δράση, που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., εκτυλίσσονται στην Καλαμάτα και στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν σταλεί στην Αστυνομία, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει δραστηριοποιηθεί ομάδα κακοποιών που διατηρούν συγγενικές σχέσεις. Οι κακοποιοί αυτοί, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν προφυλακιστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, πωλούν προστασία σε πολλούς καταστηματάρχες της πόλης, συγκεντρώνοντας τεράστια ποσά. Οι τοπικές αστυνομικές Αρχές αδυνατούν ωστόσο να επέμβουν και έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Αθήνας».
Για να επανέλθουμε όμως και στο Αγρίνιο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη άρχισε να δραστηριοποιείται μια ομάδα παρανόμων με πλούσιο ιστορικό σε ληστείες και σε διακίνηση ναρκωτικών με νέα δραστηριότητα το κομμάτι των εκβιασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: