Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

«Μάχη» αριστούχων στα Παιδαγωγικά Του Χρήστου Κάτσικα xkatsikas.gr

Σημαντική αύξηση της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης θέσεων εισακτέων αναμένεται να καταγραφεί φέτος στα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων, η συμπλήρωση των οποίων ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη 15 Ιουλίου.
Αυτό αποκαλύπτει ένα δείγμα 350 υποψηφίων με βαθμολογία πάνω από 16.000 μόρια, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους δηλώνουν ως πρώτη τους προτίμηση Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας και το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου. Με βάση τη μείωση των θέσεων εισακτέων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος, στις περισσότερες περιπτώσεις των παραπάνω Τμημάτων, η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που σταυρώνουν κάποιο Τμήμα ως πρώτη τους προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15. Τα Τμήματα που γίνονται φέτος στόχος των υποψηφίων και σταυρώνονται πρώτα στα Μηχανογραφικά τους χωρίζονται σε τρεις ομάδες: πρώτη ομάδα αποτελούν τα Τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια. Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα σ΄ ένα περιβάλλον ολοένα αυξανόμενης ανεργίας ωθεί και φέτος τους υποψηφίους να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά (δάσκαλοι) και τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας για το Δημόσιο, τους Μηχανικούς (Η/Υ, Πολιτικούς και Αρχιτέκτονες) και τα Οικονομικά για ελευθεροεπαγγελματισμό, δημόσιο, και ιδιωτικό τομέα.
Οι πατροπαράδοτες επιλογές
Τη δεύτερη ομάδα αναμένεται να αποτελέσουν οι κλασικές και πατροπαράδοτες επιλογές που αφορούν Σχολές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική) που βεβαίως τα πτυχία τους αντιμετωπίζουν προβλήματα πλέον στην αγορά εργασίας τα οποία όμως επιλύονται όταν ο υποψήφιος έχει «στρωμένη δουλειά» από τους γονείς του. Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει Σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι οποίες πριμοδοτούνται αδιακρίτως με πρώτες προτιμήσεις. Αιτία; Το όλο και μεγαλύτερο Το όλο και μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε Σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.
Παράλληλα, μόνιμα ισχυρό ρεύμα προτιμήσεων παρουσιάζουν φέτος στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο τα Τμήματα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, Αισθητικής και Νοσηλευτικής
Επιλογές ανάλογα με την εργασία
Οι μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα και οι εξελίξεις στην κοινωνία επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές σπουδών των νέων, κοντολογίς τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους βλέψεις ακόμη και στα πρώτα βήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Στις πρώτες δεκαετίες του Ελληνικού Πανεπιστημίου πάνω από τους μισούς φοιτητές επιλέγουν ιατρικές σπουδές. Η λάμψη και το κύρος της ιατρικής επιστήμης, την εποχή αυτή, καθώς και η εξασφάλιση μόνιμου και υψηλού εισοδήματος γίνεται ο μαγνήτης για τους γόνους των ευνοημένων στρωμάτων που γνωρίζουν ότι η είσοδός τους στις ιατρικές σπουδές και κατ΄ επέκτασιν στο ιατρικό επάγγελμα θα αναπαραγάγει, με τον καλύτερο τρόπο, την ήδη υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική τους δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: