Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΩΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΖΟΥΓΚΛΑ. «Nα μην ψάχνουμε για τους ικανούς και τους καλύτερους»

Πέτρος Κουσουλός

Πολιτικά έκθετη και ηθικά υπόλογη είναι η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά, η οποία, μέσω τοποθέτησής της σε δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται όχι μόνο να «υποκύπτει» στις «on air» εκκλήσεις δημοσιογράφου για ρουσφέτια, αλλά -με τον πλέον κυνικό τρόπο- να κάνει «σκόνη και θρύψαλα» τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περί αξιοκρατικών τοποθετήσεων διαφόρων προσώπων, ανεξαρτήτως κομματικής ταμπέλας, στον δημόσιο τομέα.
«Έχετε απόλυτο δίκιο… Αρκετά ψάξαμε τους καλύτερους και τους ικανότερους», είναι η απάντηση-σοκ που έδωσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, κατά τη διάρκεια παρουσίας της σε εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3 102 FM, όταν γνωστός δημοσιογράφος τής ζήτησε -με ωμό τρόπο- να του κάνει ένα… προσωπικό ρουσφέτι και να αντικαταστήσει τη γενική διευθύντρια της ΕΡΤ3!
Σε μια περίοδο που ο λαός αναγκάζεται να σφίξει -περισσότερο από ποτέ- το ζωνάρι, πληρώνοντας το λογαριασμό που «έκαναν» οι εκάστοτε κυβερνώντες, ο συγκεκριμένος δημόσιος διάλογος-φωτιά που αποκαλύπτει η zougla.gr και έγινε μεταξύ δημοσιογράφου-«μεγαλοπαράγοντα» της συμπρωτεύουσας και της κυρίας Γιαννακά, σε ένα μέσο το οποίο τυγχάνει να χρηματοδοτείται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων, προκαλεί αποτροπιασμό και ντροπή.
Συναισθήματα, τα οποία κυρίευσαν όλους όσοι έτυχε να γίνουν κοινωνοί του τρόπου με τον οποίο παίζονται τα παιχνίδια… εξουσίας -έτσι ξετσίπωτα- ακόμα και στον ραδιοφωνικό αέρα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Σε πρωινή εκπομπή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3, που παρουσιάζει πολύ γνωστός δημοσιογράφος, ο οποίος μέχρι και το 2004 διετέλεσε, μάλλον… αξιοκρατικά, προϊστάμενος προγράμματος του 102 FM, «καλεσμένη» ήταν και η κυρία Σοφία Γιαννακά.
Η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης: Από τις διαγραφές στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μέχρι την κρίση και την παραπομπή της χώρας στο ΔΝΤ.
Μέχρι εκεί όλα έβαιναν καλώς. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, οι πάντες -ακροατές αλλά και εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό- «πάγωσαν», ακούγοντας τον δημοσιογράφο, σε μια αποστροφή του λόγου του, λίγο πριν αποχαιρετήσει τη φιλοξενούμενη πολιτικό, να απευθύνει δημόσια την παράκληση στη βουλευτή να του κάνει ένα «προσωπικό ρουσφέτι» και να αντικαταστήσει τους γενικούς διευθυντές του μέσου στο οποίο δουλεύει.
Ωστόσο, ακόμα πιο εξοργιστικά ήταν όσα ήχησαν στα αυτιά των ακροατών, προερχόμενα από το στόμα της κυρίας Γιαννακά, η οποία όχι μόνο δεν έβαλε στη… θέση του -όπως όλοι θα περίμεναν- έστω και για τα «μάτια του κόσμου» τον δημοσιογράφο, αλλά και συμφώνησε μαζί του, παραδεχόμενη, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση αρκετά ασχολήθηκε με την προσπάθεια… ανακάλυψης των «καλύτερων και των ικανών» και τοποθέτησής τους σε καίριες θέσεις του Δημοσίου!
Δηλαδή, η βουλευτής είναι σαν να λέει ότι αρκετά ασχοληθήκαμε με την ιστορία της αξιοκρατίας, ας τοποθετήσουμε τώρα τα «δικά μας παιδιά» στις θέσεις-κλειδιά!
Έτσι ωμά, απροκάλυπτα και ξετσίπωτα, χωρίς κανένα ίχνος ηθικού φραγμού, η πολιτικός όχι μόνο ενδίδει στο -πρωτάκουστο και αψυχολόγητο- κέλευσμα ενός δημοσιογράφου, ο οποίος πληρώνεται από τον δημόσιο κορβανά να «πάρει κεφάλια» και να αντικαταστήσει τους -προφανώς- μη αρεστούς γενικούς διευθυντές της ΕΡΤ3, όχι μόνο συμφωνεί μαζί του, αλλά και εκφράζει την άποψη ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν!
Τόσο καλά, τόσο ωραία, τόσο απλά… Τα συμπεράσματα δικά σας…
Σημειώνεται ότι ο δημοσιογράφος ο οποίος ζήτησε on air το ρουσφέτι, επί τέσσερα έτη θήτευσε στο διπλανό γραφείο από αυτό της γενικής διευθύντριας, με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου, απολαύοντας αποκλειστικής συμβάσεως μεθ' υψηλοτάτου μισθού, όπως επισημαίνεται αρμοδίως από τους διοικητικούς παράγοντες της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στη Θεσσαλονίκη.
Επισημαίνεται, επίσης, πως αυτή η «εξαιρετική» συμπεριφορά της διοικήσεως, της οποίας την αποπομπή ζητά, συνέβη παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος υπήρξε κατά διαστήματα ένας από τους βασικούς εκφραστές των απόψεων του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια διετέλεσε εκφραστής των απόψεων της επόμενης διακυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, και τώρα, λόγω απώλειας προσφάτου μνήμης επανέρχεται εις τα πρωθύστερα και μάλιστα μέσω των ερτζιανών. Αυτά επισημαίνουν και δημοσιογραφικοί κύκλοι της Βορείου Ελλάδος, που γνωρίζουν και πρόσωπα και πράγματα και διαθέτουν «ζωντανή» την μνήμη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

1 σχόλιο:

ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑΙΟΣ είπε...

Αν ακούσετε προσεκτικά την ηχογράφηση θα δείτε ότι αυτό που έχει βάλει σε εισαγωγικά η "Ζούγκλα" ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ η Σοφία Γιαννακά. Δεν λέει "να μην ψάχνουμε τους καλύτερους και τους ικανότερους" αλλά κάτι πολύ πιο διαφορετικό, με εντελώς άλλο νόημα: "αρκετά ψάξαμε τους καλύτερους και τους ικανότερους", εννοώντας η γυναίκα ότι από όλους αυτούς που υπέβαλλαν αιτήσεις και βιογραφικά, είναι πλέον καιρός να γίνει η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις του δημοσιου τομέα.
Δεν καταλαβαίνω πού είναι το παράδοξο; Μήπως προτιμούν οι της Ζούγκλας επτά μήνες μετά να διοικούνται οι οργανισμοί από τους "αξιοκρατικά" ορισθέντες διοικητές της ΝΔ; Κυνικά και ωμά λειτουργούσαν οι κυβερνήσεις μέχρι πρότινος, που τοποθετούσαν "κουμπάρους" σε θέσεις -κλειδιά. Τα ξεχάσατε;
Όσο για τον συντάκτη του άρθρου - λίβελου της Ζούγκλας, πρόκειται για έναν από τους δημοσιογράφους της ΕΣΠΡΕΣΟ που ψάχνουν ντε και καλά να βρουν κουτσομπολιά ή σκανδαλάκια κι αν δεν βρουν, τα κατασκευάζουν...