Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σκοτάδι στη διαφάνεια…Άρθρο – Παρέμβαση του ΠΑΝΟΥ Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα κρίσιμο μέγεθος για τους θεσμούς της Ε.Ε. αποτέλεσε και αποτελεί το δικαίωμα των πολιτών, των οργανώσεων και των κάθε λογής κοινωνικών εταίρων, στην ενημέρωση και πληροφόρηση. Αυτό σε ένα βαθμό έχει κατακτηθεί. Τα τελευταία όμως χρόνια το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τους πολίτες. Όπως είναι γνωστό επικεφαλής του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είναι ο Έλληνας Πανεπιστημιακός κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος. Οι διαπιστώσεις πλέον είναι δυσοίωνες. Οι δυσκολίες πρόσβασης των πολιτών είναι τεράστιες και αυτό εντοπίζει ο Διαμεσολαβητής στην ετήσια έκθεσή του. Το 36% των παραπόνων των ευρωπαίων πολιτών είχαν να κάνουν με «καθυστερημένες πληρωμές κοινοτικών προγραμμάτων, μεροληψία, κατάχρηση εξουσίας και άσκηση διακριτικής πολιτικής»! Τα περισσότερα παράπονα προέρχονταν από την Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Γαλλία, ενώ από πλευράς πληθυσμιακής πυκνότητας προηγείται η Μάλτα και ακολουθούν, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και το Βέλγιο. Τι έγινε με την Ελλάδα; Ελάχιστοι πολίτες κατέφυγαν στο θεσμό αυτό. Κυρίως εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και περιφέρειες.
Μήπως λοιπόν και ενόψει Ευρωεκλογών πρέπει να ανοίξουν και τέτοια θέματα δημοκρατικής λειτουργίας των όποιων θεσμών της Ε.Ε. απέναντι στους πολίτες, ώστε να μετριαστεί η απαξίωση που νοιώθουν αυτοί για την συμμετοχή τους στο “κοινό” σπίτι; Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο σίγουρα το σκοτάδι στη διαφάνεια θα κυριαρχεί και τα σκάνδαλα δεν θα είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
Υ.Γ. Να θυμίσουμε εδώ την θρασύτατη αξίωση του 70% των ευρωβουλευτών να καλύψει το Ευρωκοινοβούλιο τις απώλειες που είχαν από τις μπίζνες που έκαναν στο Χρηματιστήριο, με χρήματα που τους δίνονται επιπλέον, για την διασφάλιση μέρους της επικουρικής τους σύνταξης… Τόσο καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: