Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Marpessa ή κατά το αρχαιοελληνικόν Μάρπησσα είναι το όνομα του νέου ξενοδοχείου στο Αγρίνιο.



Στην ελληνική μυθολογία η Μάρπησσα ήταν θυγατέρα του ποτάμιου θεού Ευήνου.  Η Μάρπησσα απήχθη από τον Ίδα, που την είχε δει να χορεύει στο ιερό της «Ορτυγίας Αρτέμιδος», επάνω στο όρος Χαλκίς της Αιτωλίας. Ο Εύηνος κυνήγησε πάνω σε ένα άρμα τον Ίδα μέχρι τον ποταμό Λυκόρμα. Εκεί ο Ίδας του ξέφυγε επειδή είχε φτερωτό άρμα που του είχε δώσει ο πατέρας του, ο θεός Ποσειδώνας.
Αρχείο:Rape Marpessa Staatliche Antikensammlungen 2417 n2.jpg

Ο Ίδας και η Μάρπησσα πήγαν στη Μεσσήνη, εκεί όμως ο θεός Απόλλων ερωτεύθηκε τη Μάρπησσα και θέλησε να την αρπάξει. Την ώρα που ο Ίδας και ο Απόλλων μονομαχούσαν, επενέβη ο Δίας, ο οποίος προέτρεψε τη Μάρπησσα να διαλέξει ποιον από τους δύο θα ήθελε ως σύζυγό της. Τότε η κοπέλα, επειδή φοβήθηκε μήπως την εγκαταλείψει ο Απόλλων όταν θα γερνούσε, επέλεξε τον Ίδα.
Η απλή αυτή μορφή του μύθου εμφανίζεται και στον Σιμωνίδη.

epi-Marpessa-Hotel13
 Ο Σχολιαστής του Ομήρου όμως γράφει ότι ο Εύηνος εξανάγκαζε τους μνηστήρες της Μάρπησσας να διαγωνισθούν μαζί του στην αρματοδρομία, έκοβε τα κεφάλια των νικημένων και στόλιζε με αυτά τους τοίχους του ανακτόρου του ή του ναού του Ποσειδώνα, δηλαδή έκανε ό,τι και ο Οινόμαος. Σε άλλη εκδοχή μάλιστα ο Εύηνος έκτισε ολόκληρο ναό μόνο από τα κρανία αυτά! Η μεγάλη ομοιότητα των μύθων Οινομάου - Ιπποδαμείας και Ευήνου - Μάρπησσας καταλήγει σε συνένωσή τους στη μεταγενέστερη παράδοση του Πλουτάρχου: ο Εύηνος είχε νυμφευθεί την κόρη του Οινομάου. Στον αρχικό μύθο όμως σύζυγος του Ευήνου και μητέρα της Μάρπησσας είναι η Αλκίππη.
Ο Όμηρος αναφέρει ως συνέχεια του αρχικού μύθου αρπαγή της Μάρπησσας από τον Απόλλωνα και επανάκτησή της από τον Ίδα, ενώ δεν αναφέρει τίποτα για τον Εύηνο. Ο Παυσανίας γράφει ότι στη Λάρνακα του Κυψέλου απεικονιζόταν η επανάκτηση της Μάρπησσας από τον Ίδα σε βάρος του Απόλλωνα, ενώ την αναπαράσταση συνόδευαν και εξάμετροι στίχοι.
Σε δύο αττικές αγγειογραφίες απεικονίζεται ο Δίας να διευθετεί τη διαφορά του Ίδα και του Απόλλωνα σχετικώς με τη Μάρπησσα. Σε ετρουσκικό καθρέφτη η Μάρπησσα παριστάνεται ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον Ίδα.
Με το όνομα Μάρπησσα αναφέρεται και μία βασίλισσα των Αμαζόνων.
 Ένα κτήριο στολίδι που ευτυχώς δεν χάθηκε όπως τόσα άλλα, χάρις στην αγάπη των ιδιοκτητών του για την γενέθλια Γη αλλά και τη σημαντική οικονομική συμβολή τους στην επένδυση.
Ένα κτήριο ορόσημο για την πόλη. Ένα κτήριο στολίδι που το Αγρίνιο κινδύνεψε να χάσει, ξαναγεννήθηκε ως ένας χώρος φιλοξενίας που όμοιός του δεν υπάρχει σε ολόκληρη ίσως την Αιτωλοακαρνανία. Το ξενοδοχείο Marpessa άνοιξε τις πόρτες του στην καρδιά της πόλης.
Οι «οικοδεσπότες» Κώστας και Μαριάννα Πιστιόλα έκαναν μια πρώτη ξενάγηση στους χώρους του «λιτά- πολυτελούς» νέου ξενοδοχείου.
Το θεματικό μοτίβο του κινείται γύρω από το νερό, λόγω του πλούτου των υδάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Και το όνομα του το πήρε από τη πριγκίπισσα Mάρπησσα, κόρη του βασιλιά Ευήνου. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Μάρπησσα ανάμεσα στον θνητό Ίδα και τον Θεό Απόλλωνα επέλεξε να ζήσει μια συμβατική, απλή ζωή επιλέγοντας τον Ίδα για άντρα της. Η Μάρπησσα λοιπόν, το σύμβολο της σύνεσης, έδωσε το όνομά της στο ξενοδοχείο. Και με αυτή ακριβώς τη σύνεση οι δημιουργοί του μεταχειρίστηκαν από την αρχιτεκτονική του, της οποίας δεν άλλαξαν ούτε τα τυχόν λάθη, μέχρι και τη τελευταία πέτρα. Ότι δεν σώθηκε από τον χρόνο αντικαταστήθηκε από ακριβή αντίγραφα, σμιλεμένα στο χέρι από τεχνίτες.
Σε βάθος 4-5 μέτρων κάτω από τα  θεμέλια του κτηρίου ρέει νερό και κάπου εκεί ανακαλύφθηκε και ένα πηγάδι… Το νερό αυτό διατρέχει όλο το κτήριο και από αυτό τροφοδοτείται ακόμη το σπα και η πισίνα του. Το σπα μάλιστα έχει το όνομα «9 λίμνες» που οι ιδιοκτήτες του εμπνεύστηκαν από τις 9 λίμνες της περιοχής.
Ο κάθε όροφος, το κάθε δωμάτιο του κτηρίου, λένε το καθένα κι από μια ξεχωριστή ιστορία. Οι χρωματισμοί γήινοι, τα υφάσματα σε προκαλούν να τα αγγίξεις, η θέα από το μπαλκόνι της σουίτας του τελευταίου ορόφου ένας «πίνακας» που απεικονίζει το Αγρίνιο από ψηλά. Και αν ισχύει αυτό που ο κ. Κώστας Πιστιόλας είπε σχετικά με τη θερμή φιλοξενία των Αγρινιωτών, ότι όμοιά της είναι δύσκολο να βρεθεί σε όλη την Ελλάδα, το Marpessa  θα αποτελέσει από δω και στο εξής το σύμβολο της φιλοξενίας αυτής.
 Eπισκεφτείτε το site του ξενοδοχείου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: