Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου (Δ΄ και ΣΤ΄ Τάξεις) υλοποιώντας παράλληλο πρόγραμμα επισκέφτηκαν το Νέο Μουσείο Θέρμου.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο στο Βουλευτήριο ενώ έμειναν έκπληκτοι με τη χάραξη σε πέτρα των αποφάσεων της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου Νίκος Κωστακόπουλος, Σωτήρης Ζορμπαλάς, Γιάννα Φραγκοπούλου, Μαρίνα Ράπτη με το Διευθυντή της σχολικής μονάδας Βασίλη Κόκκοτο. Ως γνωστόν το αρχαίο Θέρμο και η Αιτωλική Συμπολιτεία αποτέλεσε ένα ομοσπονδιακό κράτος της Αρχαίας Ελλάδας, το οποίο δημιουργήθηκε από τη σύναψη πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας των πόλεων-κρατών της Αιτωλίας στην κεντρική Ελλάδα. Κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η Ισοπολιτεία και η ταυτόχρονη Αυτονομία των μελών της. Η δημιουργία της ομοσπονδίας πιστεύεται πως έλαβε χώρα περί το 367 π.Χ. και εδραιώθηκε ως αντίπαλος πόλος κυρίως απέναντι στη Μακεδονία, καθώς επίσης την Αχαϊκή Συμπολιτεία και τις λοιπές πόλεις - κράτη της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Το 290 π.Χ. προσάρτησε τους Δελφούς και συνέχισε να επεκτείνεται εδαφικά. Μέχρι το τέλος του 3ου αιώνα π.Χ. ήλεγχε το σύνολο, σχεδόν, της κεντρικής Ελλάδας εκτός της Αττικής. Στο απόγειο της ακμής της, περιελάμβανε εδαφικά το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής Στερεάς Ελλάδας από την Αμφιλοχία έως τη Βοιωτία, έχοντας επεκταθεί στην Ακαρνανία, τη Λοκρίδα, τη Μαλίδα, τους Δόλοπες, τη Φωκίδα και ένα μέρος της Θεσσαλίας. Αργότερα με τη Συμπολιτεία ενώθηκαν και άλλες απομακρυσμένες πόλεις, όπως για παράδειγμα οι πόλεις της Αρκαδίας: Τεγέα, Μαντίνεια, Ορχομενός, Ψωφίδα και Φιγαλεία αλλά και η Κυδωνία στο νησί της Κρήτης.
Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου στο Θέρμο διατύπωσε πρώτος ο οραματιστής Δήμαρχος Θέρμου Τάκης Αραπογιάννης. Οι Θέρμιοι έθεσαν το θέμα επιτακτικά στη Μελίνα Μερκούρη το 1982 επί δημαρχίας Κώστα Κουβαρά. Το έργο υλοποιήθηκε με δήμαρχο το Θεόδωρο Πορφύρη ενώ οι τελευταίες πινελιές για την υλοποίηση του έργου μπήκαν από το Δήμαρχο Σπύρο Κωνσταντάρα. Μεγάλη ήταν η συμβολή των πολιτιστικών φορέων της περιοχής οι οποίοι εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση και τελικά το νέο Μουσείο έγινε πραγματικότητα. Το νέο Μουσείο Θέρμου ήταν αναγκαιότητα για την περιοχή, για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και παραδίδεται εκτός των άλλων στη νέα γενιά και στους μαθητές, ενώ αναμένεται να αποτελέσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης για το Θέρμο μαζί με το μοναστήρι του Κοσμά του Αιτωλού και τα άλλα σημαντικά μνημεία της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου