Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Άδεια σε χρόνο ρεκόρ από ΡΑΕ για Αστακό

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στις 23 Απριλίου κατατέθηκε η αίτηση Γ4430 της εταιρείας ASTAKOS POWER PLAN CONSORTIUM, 20 μέρες μετά, την περασμένη Τρίτη, εκδόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η άδεια παραγωγής. Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο άμεση ανταπόκριση της ανεξάρτητης αρχής σε αίτημα για επένδυση.
Σημειώνεται ότι στην εταιρεία ASTAKOS POWER PLAN CONSORTIUM μετέχουν, οι Qatar Petroleum International με 23%, Qatar Electricity and Water Comapany με 11%, Sabagh abd Khoury SAL με 33% και Rosebud Energie Deutschland με 33%.
Η άδεια παραγωγής αφορά τη δημιουργία μονάδας συνδυασμένου κύκλου με υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο LPG με προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ 1010MW και έχει χρονική διάρκεια τριάντα ετών.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να εγκριθεί η άδεια, το κονσόρτιουμ έχει προσκομίσει επιστολή της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, στην οποία αναφέρεται ότι εξετάζεται από τις ιδιοκτήτριες τράπεζας Alpha, Εμπορική και Πειραιώς η μεταβίβαση της έκτασης στην ASTAKOS POWER PLAN CONSORTIUM. Επίσης η ΡΑΕ έχει στη διάθεσή της απόφαση του Νομαρχιακού συμβουλίου για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων καθώς και θετική δήλωση για το έργο της υπηρεσίας περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Η μονάδα προβλέπεται να συνδεθεί με το ΚΥΤ Αχελώου. Το κόστος της μονάδας φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ (70% δανεισμός και 30% ίδια κεφάλαια των μετόχων).
Ο σταθμός θα αποτελείται από δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου 505 MW η κάθε μια, ενώ το καύσιμο θα προμηθεύει η Qatar International Petroleum Marketing Company Ltd. Η παραγωγή της μονάδας θα είναι 8000GWh και η κατανάλωση LPG 1 εκατ. κιλά.

Στη μονάδα θα κατασκευαστεί μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοκαυσίμων, στις εγκαταστάσεις της ΝΑΒΙΠΕ. Το project προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί το β΄ εξάμηνο του 2013.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια μια μεγάλη επένδυση της ΚΝΑΟΥΦ για εργοστάσιο τσιμεντοσανίδας στον Αστακό είχε κολλήσει στις καλένδες, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να φύγουν και να πάνε στο Βόλο. Έτσι χάθηκαν τότε τουλάχιστον 500 θέσεις εργασίας. «Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν»

Δεν υπάρχουν σχόλια: