Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θέρμου, στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Θέρμο, το Σάββατο 31 Μαΐου του 2008, σημαντική πολιτιστική συνάντηση (ημερίδα) με θέμα: «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός και τα Μνημεία του Δήμου Θέρμου».
Εξέχοντες επιστήμονες, στο σύνολό τους, μάλιστα, Αιτωλοακαρνάνες, με συντονιστή τον έγκριτο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα, οι εισηγητές της ημερίδας ανέδειξαν μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο που κατέκλυσε τη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Θέρμου ένα σημαντικό πολιτιστικό και πολιτισμικό κομμάτι που αφορά το Βυζαντινό πολιτισμό καθώς και τα πολλά και πολύ σημαντικά Βυζαντινά Μνημεία του ομώνυμου Δήμου.
Σημαντικές εισηγήσεις, οι οποίες αφορούσαν τους Δασκάλους του Γένους που κατάγονται από το Θέρμο (τον Πατροκοσμά, τον Χρύσανθο τον Αιτωλό, τον Ευγένιο Γιαννούλη), την Ι.Μ. Μυρτιάς, την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου της Δερβέκιστας, την Ι.Μ. Φωτμού, την Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Μάνδρας, το Ναοδομικό Συγκρότημα της Αγίας Σοφίας και τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στο Αργυρό Πηγάδι, και τη σύνδεση των βυζαντινών και γενικότερα των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής με τον προσκυνηματικό τουρισμό που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική αύξηση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμου, προσέφεραν σ΄ ένα υψηλού επιπέδου ακροατήριο σημαντικές πληροφορίες για το βυζαντινό πολιτιστικό θησαυρό που διαθέτει ο ομώνυμος Δήμος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Θεόδωρος Πορφύρης, ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας κ. Παναγιώτης Κατσούλης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Π. Θεόκλητος, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Μυρτιάς Αυγουστίνος, πάρα πολλοί Ιερείς του Δήμου Θέρμου, εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου ο αντιδήμαρχος κ. Στάθης Τσούκαλος, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Σάββας Αυγέρης, οι πολιτευτές της Αιτωλ/νίας κ.κ. Αντωνόπουλος Βασίλης και Αλεξόπουλος Γιώργος, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, αρκετοί επιστημονικοί συνεργάτες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θέρμου και πάνω απ΄ όλα πολύς κόσμος που με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολούθησε τις εργασίες αυτής της σημαντικής πολιτιστικής συνάντησης.
Το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θέρμου ευχαριστεί Θερμά το συντονιστή της ημερίδας εκλεκτό συντοπίτη Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα και τους εκλεκτούς εισηγητές: τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης Βασιλόπουλο Χρήστο, τον πολυγραφότατο Θερμιώτη συγγραφέα Καρύτσα Ιωάννη, τον Αρχιτέκτονα Βασιλόπουλο Αντώνιο, τον Αρχιτέκτονα Κατσιμπίνη Χρήστο, τη Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αγρέβη Μαρία, το Δάσκαλο Ζέρη Αθανάσιο και τον αντιδήμαρχο Δήμου Θέρμου Κωστακόπουλο Νίκο. Ευχαριστεί, επίσης, τους δυο συνδημότες χορηγούς της ημερίδας, την Ο.Ε. ηλεκτρικών ειδών, Αφών Λιανού και την Ο.Ε.Ε. επεξεργασίας ξυλείας Αφών Γ. Σιάχου που δραστηριοποιούνται στο Αγρίνιο, το Συνεταιρισμό Γυναικών Θέρμου για τα γλυκίσματα που προσέφεραν στο διάλειμμα της ημερίδας, καθώς κι όλους όσους μαζικά παραβρέθηκαν στην ημερίδα της 31ης Μαΐου του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: