Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης εκλέχτηκε Μητροπολίτης Σουηδίας

Ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης, ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, εκλέχτηκε χτες Δευτέρα 5 Μαϊου 2014, το πρωί, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η Δανία. Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Κλεόπα προγραμματίζεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη 21 Μαΐου εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα», λίγη ώρα μετά την εκλογή του, ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας στην ερώτηση πώς αισθάνεται με την εκλογή του σε Μητροπολίτη Σουηδίας, είπε, ότι «είμαι βαθύτατα ευγνώμων στον Κύριο και ευγνωμονώ και τον παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους».
Οταν τον ερωτήσαμε αν ήταν κάτι αναμενόμενο, αν γνώριζε κάτι εκ των προτέρων, απάντησε ότι «ήταν κάτι το ξαφνικό και απροσδόκητο» και ότι ενημερώθηκε «χτες το πρωί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Στην ερώτηση πώς αισθάνεται που αφήνει τον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης είπε πως «είμαι ευγνώμων που ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος μου ενεπιστεύθη τον Καθεδρικό Ναό και το ποίμνιο του Καθεδρικού κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου τόσο στον ίδιο τον Σεβασμιότατο για την αγάπη του, την εμπιστοσύνη του όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ κοντά του και στην πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου την Δρα Μαρίκα Αρβανίτη και τα μέλη του συμβουλίου, όλες τις επιτροπές, τους συλλόγους και φυσικά ολόκληρη την οικογένεια του Καθεδρικού Ναού, αλλά και ευρύτερα ολόκληρη την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας».
Ο νέος Μητροπολίτης κ. Κλεόπας είπε ακόμα προς την Ομογένεια της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας, πως «τους παρακαλώ να με κρατήσουν στις προσευχές τους, κι εγώ πάντοτε θα τους έχω μέσα στην καρδιά μου, στην προσευχή μου και στη σκέψη μου».
Πριν από τον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης, ο π. Κλεόπας είχε ιερατεύσει στις κοινότητες της Αγίας Τριάδος του Λόουελ και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορόνα της Νέας Υόρκης, ενώ είχε εργασθεί και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Τμήμα των ακαδημαϊκών εγγραφών.
Ο νέος Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας, ο οποίος διαδέχεται τον Μητροπολίτη Παύλο που παραιτήθηκε πρόσφατα, γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη των Αθηνών το 1966. Αποφοίτησε από το Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης και εισήχθη με υποτροφία στη ιστορική Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή μετά την αποφοίτησή του από την οποία εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας όπου σπούδασε υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του σημερινού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου. Το 1989 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κλεόπα, έλαβε υποτροφία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Ντούραμ της Αγγλίας υπό την εποπτεία του πρωτοπρεσβύτερου καθηγητή Γεωργίου Δράγα, ο οποίος τότε δίδασκε στο Ντούραμ. Τον Αύγουστο του 1992 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και πάλι από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κλεόπα και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αρχιμανδρίτη.
Το 1992 ήλθε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού με υποτροφία από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, ενώ ήταν υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του τότε Επισκόπου Βρεσθένης και σημερινού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Το 1994 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα διατριβής «Ο Αγιος Νεκτάριος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: