Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Εφάπαξ ενίσχυση έως 15.000 ευρώ στους αγρότες

Την έγκριση για χορήγηση 15.000 ευρώ εφάπαξ στους αγρότες ως κρατική ενίσχυση αποφάσισε να δώσει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της για σταθεροποίηση των εισοδημάτων των γαλακτοπαραγωγών, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή απευθύνεται στους αγρότες όλων των κλάδων.
Πρέπει μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι στο ίδιο πλαίσιο, την περασμένη εβδομάδα, η επίτροπος για θέματα Γεωργίας κα. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, ενέκρινε την ενίσχυση του «γονατισμένου» γαλακτοπαραγωγικού κλάδου με ένα πακέτο 280 εκατ. ευρώ.
Η νέα αυτή απόφαση τροποποιεί το προσωρινό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων το οποίο θεσπίστηκε από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2009, που ήδη προβλέπει διάφορες δυνατότητες ενίσχυσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσό αυτό μπορεί να χορηγηθεί μία φορά σε κάθε επιχείρηση έως το τέλος του 2010, ενώ τονίζει ότι κάθε ενίσχυση μικρότερης σημασίας, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τις αρχές του 2008, πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσό αυτό.
Κλείνοντας, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Ε.Ε. απαγορεύει ρητά την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων από τα κράτη-μέλη της, κάτι το οποίο δείχνει πόσο σοβαρή είναι πλέον η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος στην Ευρώπη, και «ανάγκασε» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να άρει μία από τις βασικές της απαγορεύσεις.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η χώρα μας κατηγορείται από την Ε.Ε. για το πακέτο των 425 εκατ. ευρώ επειδή υποστηρίζει ότι χορηγήθηκε ως κρατική ενίσχυση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: