Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ι Ι ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΤΕΙΩΝ

Λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Δήμου Φυτειών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 14/9/2008 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Φυτειών με θέμα ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ.
Η λαϊκή συνέλευση έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρέστησαν κατόπιν προσκλήσεως οι φορείς του Δήμου αλλά και δεκάδες δημότες. Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Τζαχρήστας υπενθύμισε τις ελπίδες που είχε καλλιεργήσει ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ I» και πόσες δυσκολίες παρουσιάστηκαν κατά την 10ετή εφαρμογή του, ειδικά όσον αφορά τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και τις υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους προ αυτήν. Επιπλέον επεσήμανε τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα της μελέτης –πρότασης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης , η οποία δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις των Δήμων οι οποίες άλλωστε ουδέποτε εζητήθησαν.
Το λόγο έλαβαν εν συνεχεία δημοτικοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι φορέων αλλά και αρκετοί δημότες. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν η δυσαρέσκεια, οι αντιρρήσεις αλλά και η οργή για την ένταξη του Δήμου Φυτειών στον κατά την πρόταση του Ι.Τ.Α νέο τεράστιο Δήμο Αμφιλοχίας, μακριά από το Ξηρόμερο στο οποίο ο Δήμος Φυτειών ανήκει ιστορικά και μάλιστα σε προνομιακή γεωγραφική θέση.
Ο Δήμαρχος συνοψίζοντας τις απόψεις των φορέων και των δημοτών και εκφράζοντας την δεδηλωμένη άποψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Φυτειών, καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Δήμος Φυτειών σχετικά με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και την απόπειρα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που επιχειρείται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα:
Α) Απορρίπτεται η πρόταση του Ι.Τ.Α επειδή είναι προφανές ότι στόχο είχε την αριθμητική συρρίκνωση των Δήμων , χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, οι ιδιαίτεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις κοινωνίες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η αρχή της εγγύτητας , αλλά και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης σε σχέση με τους πολίτες. Απορρίπτεται η πρόταση του Ι.Τ.Α για τον τεχνοκρατικό – λογιστικό χαρακτήρα της, αφού είναι φανερό πως το μοναδικό κριτήριο που έλαβε υπ όψη ο μελετητής ήταν η προσέγγιση του αριθμητικού στόχου. Εξαιτίας αυτής της επιλογής, θα επιταχυνθεί η απαξίωση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και συνολικά της επαρχίας.
Β) Οι δημότες του Δήμου Φυτειών, συντονισμένοι με την άποψη της Δημοτικής Αρχής, ΖΗΤΑΜΕ να ληφθεί υπόψη από κάθε φορέα (ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ ,ΥΠΕΣΔΔΑ) που θα ασχοληθεί με την οριοθέτηση των νέων δήμων, Η ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ, με σημείο γεωγραφικής αναφοράς το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ και αναπόσπαστο οργανικό τμήμα του το Δήμο Φυτειών.
Αναμένεται η επικύρωση της παραπάνω απόφασης της Λαϊκής Συνέλευσης στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: