Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα οι περιβαλλοντικές μελέτες στην επένδυση του Αστακού, πέφτουν απόψε οι υπογραφές με Κατάρ

Αργά το βράδυ αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη και του ομολόγου του Αλ Φαγέντ, με τις δύο πλευρές να συναποτελούν την «joint committee» που θα υλοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πλήρως την είδηση που πρώτα το Capital.gr και η εφημερίδα Κεφάλαιο είχαν αποκαλύψει προ περίπου δυο εβδομάδων.
Από την πλευρά του Κατάρ, χρηματοδότης θα είναι το «Qatar Investment Authority», το οποίο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις έως πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων σε:
- Τουρισμό
- Real Estate
- Μεταφορές
- Υποδομές και
- Ενέργεια
Οι υπογραφές αφορούν αφενός επενδύσεις στο Ελληνικό (τουριστική αξιοποίηση και ελεύθερου χώρου) και αφετέρου την επένδυση στον Αστακό για τη δημιουργία ενεργειακής μονάδας και λιμενικών εγκαταστάσεων. Βέβαια, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr παραμένουν σε εκκρεμότητα οι περιβαλλοντικές μελέτες στην επένδυση του Αστακού καθώς προσκρούουν στην ιδιαιτερότητα του φυσικού αερίου καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη.
Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται είναι πώς θα γίνει πράξη το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας αντιβαίνει ενδεχομένως το κοινοτικό δίκαιο που προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Επικρατείας ανέφερε στο Capital.gr ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες αφενός θα είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο και αφετέρου θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ας σημειωθεί ότι ο Χάρης Παμπούκης και το επιτελείο του προετοίμαζαν εδώ και μήνες το συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικών επενδύσεων.
Όπως ανέφερε από νωρίς σήμερα το Capital.gr, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Qatar Investment Authority, που αγόρασε πρόσφατα το Harrods από τον Mohammed Al Fayed, ενδιαφέρεται και για την τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού τμήματος κυρίως του αεροδρομίου και την ανάπλαση του υπολοίπου ως χώρο αναψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: