Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΕΙΝΑ. ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ. ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Ενδοκυβερνητική σύρραξη προκαλεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να υπερφορολογήσει τα καύσιμα, δίνοντας ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά στενάζουν από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών με μία απόφαση η οποία «χτυπάει» τον πυρήνα της μέσης ελληνικής οικογένειας, υπερφορολογεί το πετρέλαιο θέρμανσης και προκαλεί τις ραγδαίες αντιδράσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Για την ακρίβεια το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει αποφασίσει την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης φέτος το χειμώνα. Την είδηση-βόμβα επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ενημερώνοντας τους συναδέλφους του, λέγοντας ότι είναι μία από τις σκέψεις που υπάρχουν... Και ο Γ. Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερ ότι η κυβέρνηση εξεταζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να «παγώσει» τον ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή έρχεται ως αντιστάθμισμα στην αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τον ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να τον «παγώσει» στο 11% σε όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (και να μην πάει στο 23%, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο). Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Πέρσι, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν προς 0,65 ευρώ το λίτρο. Με τα νέα ρύθμιση, φέτος θα πωλείται σχεδόν στη διπλή τιμή, καθώς το πετρέλαιο κίνησης είναι περίπου στο 1,2 ευρώ το λίτρο). Αυτό θα επιβαρύνει μία οικογένεια με επιπλεόν 1.500 ευρώ το χρόνο, θα αυξήσει ωστόσο σημαντικά τα έσοδα του κράτους.

Σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ
Σημαντική αύξηση 10,8% παρουσίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο γεγονός που αποδίδεται στο σαφάρι του ΣΔΟΕ στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες Τα στοιχεία αυτά έχει στη διαθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη Σαντορίνη η αύξηση των εσόδων απο ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 65,96%, στην Κάλυμνο 35,44%, στη Μήλο 37,8%, στη Μύκονο 26,6%, στη Νάξο 42,76%, στην Πάρο 24,6%, στη Τήνο 25% στους Παξούς 51,89% και στη Λευκάδα 47,2%.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί πέντε ομάδες εργασίας. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την οποία συγκροτείται έκτακτη δομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η έκτακτη δομή που συγκροτείται εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων. Την έκτακτη δομή συντονίζει η Κατευθυντήρια Επιτροπή, που αποτελείται από τους συναρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: