Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Επιστρατεύτηκαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟ "ΙΔΙΩΝΥΜΟ" ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Σκληρή γραμμή αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι των απεργών


IMG_4943_small

Στη σκληρή γραμμή έναντι των απεργών της ΔΕΗ κινείται η κυβέρνηση και όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προαναγγείλει και το Βήμα, προχώρησε το πρωί του Σαββάτου στην επιστράτευση των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Η εξαιρετικά ταχεία κίνηση της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος μετά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το βράδυ της Παρασκευής να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΓΕΝΟΠ. «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και συμπλήρωσε: «Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».  
Ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει από την αρχή της εβδομάδας να υπάρξει σκληρή αντιμετώπιση των απεργών και είχε φροντίσει να στείλει και σαφή μηνύματα από το Στρασβούργο, υπερασπιζόμενος τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα κάνει άμεση εφαρμογή του άρθρου 41 του Ν. 3536/2007 που αφορά την επίταξη των υπηρεσιών του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, ώστε να μην επιτρέψουν να παραταθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα η ταλαιπωρία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ήδη έχει δημοσιευθεί από την Παρασκευή στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη που εγκρίνει τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση επίταξης των υπηρεσιών του προσωπικού της ΔΕΗ, ενώ άμεσα θα γίνει και η επίδοση των φύλλων πορείας. Αυτό θα γίνει με πρώτο στόχο να αποκλειστεί, όσο εφικτό είναι αυτό, αφού θα χρειαστεί και η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, το ενδεχόμενο κατάληψής των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να τεθούν εκτός συστήματος αρκετές ηλεκτροπαραγωγές μονάδες. Το ζήτημα είναι από εδώ και πέρα πως θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και με ποια μορφή στην απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση και επίταξη των υπηρεσιών τους και κυρίως εάν θα καταλάβουν κτίρια και εγκαταστάσεις της εταιρίας, οπότε και θα χρειαστούν αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν.
  Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ  
«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί» τονίζει με σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ. «Καλούμε την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: