Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ



Ηρακλής - Αγαλματίδιο προερχόμενο από το Αγρίνιο
  Στο Μουσείο του Fitzwilliam του Cambridge μαζί με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα της Ελληνιστικής Εποχής βρίσκεται και ο Ηρακλής του Αγρινίου. Ο Ηρακλής με  ύψος 22,5 εκατοστά  πιθανότατα προέρχεται από αμφορέα ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Το αρχαιολογικό εύρημα το  έκλεψε ή το  αγόρασε από τους Οθωμανούς ή τους ντόπιους κοτσαμπάσηδες ο άγγλος κατάσκοπος Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ (William Martin Leake) .
 Ο Leake ήταν άγγλος  στρατιωτικός - κατάσκοπος απεσταλμένος στην Ελλάδα. Ήταν επίσης  μελετητής της του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και στο βιβλίο το οποίο έγραψε μερικά  χρόνια  αργότερα αναφέρει ότι κατά τη φιλοξενεία του στο Αγρίνιο (Βραχώρι)  -το οποίο τότε ήταν τουρκομαχαλάς - στο δωμάτιό του υπήρχε το άγαλμα του Ηρακλή. Μάλιστα η περιγραφή είναι τόσο ακριβής που σημειώνει ότι το άγαλμα ήταν μπρούτζινο και του έλειπε το ένα χέρι. 
     Ο  Leake φιλοξενήθηκε στο Αγρίνιο πιθανότατα από τον τουρκοκρητικό (Χανιώτη) Γιουσούφ Αγά. Βέβαια ο Leake (βίος και πολιτεία) εφανίζεται ως άμεσος συνεργάτης του Λόρδου Έλγιν και συνετέλεσε εκτός από την καταγραφή της τοπικής μας ιστορίας στην κλοπή σημαντικών αρχαιοτήτων από την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: