Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ομιλία του κ. Παναγιώτη Γεννηματά σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αγρινίου

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αγρινίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και τελούσε υπό την αιγίδα αυτού.
Προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κος Παναγιώτης Γενημματάς με θέμα:
«Η αγωνία για την έξοδο από την κρίση»
Ο κος Γενημματάς, με άριστη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία στα οικονομικά θέματα, ανέπτυξε το θέμα, με την χαρακτηριστική άνεση και ευθύτητα του λόγου που διαθέτει, μεθοδικά και γλαφυρά, με τρόπο που ικανοποίησε και προβλημάτισε ακόμη και τον πιο δύστροπο ακροατή, που παρευρισκόταν στην κατάμεστη αίθουσα.
Χαρακτήρισε το Αγρίνιο ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της περιφέρειας, που πάντα διακρινόταν για οικονομικό δυναμισμό και παραγωγή όχι μόνο συγκεκριμένων προϊόντων, που το χαρακτήριζαν και το χαρακτηρίζουν, αλλά και περιοχή που έχει δώσει στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα μεγάλα ονόματα φωτισμένων επιχειρηματιών και δημιουργών, από αυτά που σήμερα θα έπρεπε να φωτίζουν το δρόμο των νεότερων. 
Στη συνέχεια έκανε αναδρομή στην οικονομική εξέλιξη της χώρας, από τη μεταπολίτευση του 1974 μέχρι σήμερα, μας θύμισε ότι κατά την περίοδο αυτή φτάσαμε δυο φορές στο χείλος της χρεοκοπίας και αναγκαστήκαμε και τότε να ζητήσουμε συμβουλές (μόνο) από το Δ.Ν.Τ. και τόνισε ότι σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα τραγικό σημείο σαν χώρα.
Και βέβαια πρότεινε λύσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.
Οι επιστημονικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση περιλάμβαναν:
Βαθιά τομή στο δημόσιο τομέα. Να περιοριστεί, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει παραγωγικός και φιλικά διακείμενος προς την επενδυτικότητα. Να ενισχυθεί η ιδιωτική οικονομία και να μη μετακυλύετε όλο το κόστος του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό.
Αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος ταχύτατα, μέσα από αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου, στήσιμο νέων μηχανισμών με νέα τεχνογνωσία, αξιοποίηση των νέων μορφωμένων ελλήνων, που διαθέτουν προσόντα, ώστε να δρομολογήσουμε τον τόπο σε ένα καινούργιο μέλλον.
Μηδενισμό του ελλείμματος με μηχανισμούς ενεργοποίησης της ανάπτυξης, κάνοντας βαθιές τομές στο θεσμικό πλαίσιο της επενδυτικότητας, εξαλείφοντας όλο το πλέγμα αναστολής και αντικινήτρων που έχουν ευνουχίσει την ιδιωτική οικονομία της χώρας.
Μεγαλύτερη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, ενεργοποίηση του τομέα της ενέργειας και προγραμματισμό ενός συγκεκριμένου πλάνου για τον τουρισμό που θέλουμε να έχουμε.
 Τέλος ανέφερε ότι, με ένα συνδυασμό έντεχνων ιδιωτικοποιήσεων και εκποιήσεων κάποιων περιουσιακών στοιχείων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε 25 δις στα επόμενα 2-3 χρόνια και να ανταποκριθούμε ικανοποιητικά απέναντι σε αυτή την πρόκληση, που μας βάλανε οι εταίροι μας, με την επιβολή του λεγομένου προγράμματος των 50 δις.
Μετά το πέρας της ομιλίας, ο ομιλητής δέχτηκε ερωτήσεις και, μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου, ανταλλάχθηκαν χρήσιμες απόψεις και ιδέες που άφησαν όλο το ακροατήριο ικανοποιημένο και, φυσικά, περισσότερο ενημερωμένο για το τόσο σοβαρό θέμα που προβληματίζει όλους τους έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: