
Το ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ είναι μια εφημερίδα που εκδίδεται στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρωτοεκδόθηκε το 1996, όταν διαπιστώσαμε ένα πραγματικό έλλειμμα αντικειμενικής πληροφόρησης σε συγκεκριμένες περιοχές του Νομού μας και κάποια πράγματα τα οποία ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τον πολιτικό πολιτισμό που έπρεπε να έχει μια γεωγραφική ενότητα όπου ιδρύθηκε η πρώτη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία στον Ελλαδικό και Παγκόσμιο χώρο, με έδρα το Αρχαίο Θέρμο.
Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
ΟΞΥΤΑΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010
ΑΘΩΕΣ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ

Καταπέλτης ήταν στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας κ. Φιστόπουλος. Χαρακτήρισε ρομαντική τη Διευθύντρια και της έδωσε συγχαρητήρια καθώς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το έργο που επιτέλεσαν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νυν Διευθυντής του σχολείου κατέθεσε στο δικαστήριο, γεγονός που το επεσήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, ότι για το χειρισμό της υπόθεσης του έδινε προφορικές εντολές !!! ο πρώην Γ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Δ. Πλατής.
Σε όλη τη διάρκεια της δίκης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ , μέλη διοικητικών συμβουλίων από τους Συλλόγους Π.Ε. του Λεκανοπεδίου και πλήθος εκπαιδευτικών
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
«Η λειτουργία του σημερινού κράτους παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και γι΄ αυτό θα πρέπει να ανατραπεί.
Να πάμε σε ένα πλαίσιο ενός κράτους που θα λειτουργεί με περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια με ρόλο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, σε ένα κράτος που θα στηρίζεται στους θεσμούς της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σώκος, ο οποίος σε άλλο σημείο κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους με την διοικητική μεταρρύθμιση σε «πανστρατιά για την ριζική αλλαγή δομών και καταστάσεων ενός κράτους που χειμάζεται».
Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας υπογράμμισε, ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα πετύχουν με την ουσιαστική συμμετοχή όλων εκείνων που υπηρετούν τους θεσμούς και αυτοί είναι οι υπάλληλοι οι οποίοι με την δουλειά τους εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του συστήματος.
«Οι εργαζόμενοι υπηρετούν τον πολίτη και την κοινωνία, η οποία έχει απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με αυταπάρνηση ευσυνειδησία και ενέργειες στα πλαίσια της νομιμότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος.
Στην τελετή χοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος και ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Στάθης Τσούκαλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Πάνος Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε κ. Γιώργος Παπαναστασίου, εκπρόσωποι δήμων και εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, Αντινομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι και πλήθος στελεχών και εργαζομένων στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας.
Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010
Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010
Στο Αιτωλικό η αναδρομική έκθεση του λαϊκού ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010 στις 12:00 το μεσημέρι στις αίθουσες του Μουσείου Βάσως Κατράκη, στο Αιτωλικό.
Ο Χρήστος Καγκαράς γεννήθηκε το 1918 στη Γρανίτσα Ευρυτανίας, κι έμεινε από πολύ μικρός ορφανός. Ταξίδεψε περιπλανώμενος κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, δουλεύοντας σε διάφορες δουλειές. Καταστάλαξε στο χωριό του, όπου ζωγράφιζε για ελάχιστα χρήματα, τοπία, προσωπογραφίες, σκηνές απ' την αγροτική ζωή, αγρολούλουδα, αγιογραφίες για τα ξωκλήσια. Ξεκίνησε ως αγρότης και βοσκός για να καταλήξει στην αγιογραφία, που διδάχτηκε από μοναχούς της μονής Διονυσίου στο Άγιον Όρος. Τα πρώτα του έργα τα έφτιαξε πάνω σε κορμούς δέντρων, σε "πλακανίθρες", σε βράχια: Σκηνές της αγροτικής ζωής, με την ίδια διαφάνεια και καθαρότητα, που χαρακτηρίζουν και το δημοτικό μας τραγούδι. Στα τοπία του, όλα είναι ζωντανά, φρέσκα, νοτισμένα απ' το πράσινο, θαυμαστά ταυτισμένα με τη μάνα τη φύση. Από την πρώτη τάξη του Δημοτικού, τον φώναζαν "ζωγράφο". Στο βουνό, που τριγύριζε φυλάγοντας γίδια - έξι χρονών παιδί - έπαιρνε ξυλοκάρβουνα και ζωγράφιζε πάνω σε πέτρες, σε βράχους. Στην περίοδο του εμφυλίου 1946-49, συλλαμβάνεται ως αντάρτης και κλείνεται στις φυλακές. Εκεί κάνει πορτρέτα κι άλλα έργα τα οποία πουλάει σε χαμηλή τιμή για ν' αντιμετωπίσει τις πιο άμεσες ανάγκες, το τσιγάρο και λίγο φαγητό. Μέχρι την ανακάλυψή του από το σπουδαίο Ευρυτάνα αρχιτέκτονα Πάνο Τσελέπη, το 1966, είχε ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με την αγιογραφία, ιστορώντας περισσότερες από 60 εκκλησίες της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας, αρκετές απ’ αυτές σε λαϊκότροπο ύφος. Όταν επιδόθηκε στη ζωγραφική φορητών έργων και νιώθοντας απελευθερωμένος από οποιεσδήποτε δογματικές προδιαγραφές και δεσμεύσεις, ξεχείλισε η διάθεση, ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα χιλιάδες έργα, σε αρκετά από τα οποία "βυζαντινίζει". Το έργο του διακρίνει μια πρωτόγονη δύναμη, πλαστικότητα και εκφραστική λιτότητα. Όταν ζωγραφίζει τους ανθρώπους ο ζωγράφος, εκφράζει βαθιά, θαυμαστά τον εσωτερικό τους κόσμο. Τα πρόσωπα τους είναι τόσο αληθινά και υπαρκτά, που σε πείθουν ότι σίγουρα κάπου τα συναπάντησες κι απόμειναν στη μνήμη σου. Εδώ και χρόνια ζει με την πολυπληθή οικογένειά του στη Λαμία. Ημερήσιος και περιοδικός τύπος, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, εκφράστηκαν μ' ενθουσιασμό για το έργο του.

Σε μια έκθεση αρχιτεκτονικού έργου που έχει σπάσει πλέον τα όρια της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε η συμπολίτισσά μας Ελευθερία Α. Δασκαλάκη.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο εργοστάσιο Τέχνης Λαδόπουλου, και η διοργάνωση ανήκε στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και στο Δήμο Πατρέων.
Η έκθεση ήταν ένα κάλεσμα στους πολίτες να γνωρίσουν την σύγχρονη αρχιτεκτονική κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας Γιώργο Ελεζόγλου. Επίσης για την κορυφαία αυτή έκθεση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος Γιώργος Ζεππάτος, τόνισε την σημαντικότητά της εστιάζοντας στο ότι το αρχιτεκτονικό έργο επηρεάζει θετικά η αρνητικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Η συμπολίτισσά μας αρχιτέκτων Ελευθερία Α. Δασκαλάκη, που ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο, παρουσίασε την επιλεγμένη από την κριτική επιτροπή πτυχιακή εργασία της "Μουσείο στην Αμοργό" μαζί με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό Έλσα Γ. Σιάμκα από τις Σέρρες. Στην ίδια ομάδα ανήκε και η Αρχιτέκτων Μηχανικός Στέλλα Σπανού, η οποία κατάγεται από την Αμοργό.
Οι φωτογραφίες του έργου μαζί με την περίληψη, που αναφέρεται σ` αυτό, έχουν καταχωρηθεί σε ειδικό βιβλίο που επιμελήθηκε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας το οποίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και το οποίο επίσης αναφέρεται στο σύνολο των έργων που συμμετείχαν στην έκθεση αρχιτεκτονικού έργου walls.
Η έκθεση περιελάμβανε επίσης 78 έργα και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2004-2009 και επιλέχθηκαν μέσα από 234 συμμετοχές από εξαμελή επιτροπή αξιολόγησης, καθώς και 18 διπλωματικές εργασίες από τις 6 Αρχιτεκτονικές Σχολές της χώρας.
Η Ελευθερία Αναστασίου Δασκαλάκη γεννήθηκε στο Αγρίνιο όπου και ολοκλήρωσε τις Λυκειακές της σπουδές.
Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου απ’ όπου και έλαβε το πτυχίο της Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια ενώ μιλά Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη Μουσική απ’ όπου και έχει λάβει το δίπλωμα αρμονίας με άριστα.
Σήμερα ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο όπου διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο.
Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010
ΩΔΕΣ ΑΓΓΕΛΩΝ
.jpg+111111111.jpg)
Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε η φιλόλογος κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου για τη γέννηση του Χριστού, εστιάζοντας σε κυρίαρχα σημεία της μεγάλης αυτής γιορτής της χριστιανοσύνης.
Στη συνέχεια οι δύο χορωδίες σε μια πραγματική πανδαισία, ερμήνευσαν επίκαιρους ύμνους και κάλαντα από όλες της περιοχές της Ελλάδας αλλά και από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης και της Προποντίδας.
.jpg+000.jpg)
Στο τέλος της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση χριστιανικού βιβλίου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν:
Ο Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής Σχολάρχης της Αθωνιάδος Εκκληστιακής Σχολής του Αγίου Όρους,, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Κόκκοτος Βασίλης, οι Αιδεσιμώτατοι της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου Χρυσαφογιώργος Γεώργιος, Δαράβαλης Νικόλαος και Μποτονάκης Σπυρίδων, οι Αιδεσιμώτατοι της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Βασίλειος Λάμπος, Κατσούπης Νικόλαος, Κωνσταντίνος Λαμπράκης και Απόστολος Μπλέτσας, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση διηύθυνε με ξεχωριστή επιτυχία η κ. Αναστασία Γεωργιάδη. Επίσης παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεστιέων και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Νίκος Ψηλός.
Ο Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης εξήρε το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν οι μουσικοδιδάσκαλοι κ.κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος και
Κωνσταντίνος Καμζέλας, αλλά και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεστιέων που αναδεικνύεται σ’ έναν πραγματικό φάρο πολιτισμού, συγχαίροντας παράλληλα τη συγγραφέα κ. Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη.