Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ Δ20 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του κάμπου του Δήμου Οινιαδών (Κατοχή, Νεοχώρι, Λεσίνι κ.λ.π.) μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη ο πυθμένας της Διώρυγας Δ20, του Κάτω Αχελώου, ο οποίος σε αρκετά σημεία αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα η τεράστια διαρροή του νερού να μην επιτρέπει την άρδευση 150.000 στρεμμάτων με καλλιέργειες της εποχής (ρύζι, καλαμπόκι, μηδική, βαμβάκι, κηπευτικά) καθώς και ελιές.

Με εντολή του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου μηχανήματα επιδιορθώνουν από νωρίς το πρωί τη ζημιά προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αποκατασταθεί η ροή του νερού προς τις αρδευόμενες εκτάσεις.

Κατά την επίσκεψή του στο σημείο της βλάβης ο κ. Σώκος τόνισε τα εξής:

«Το αρδευτικό δίκτυο του νομού χαρακτηρίζεται από μια βασική παράμετρο, την παλαιότητα.

Τα πρωτεύοντα εγγειοβελτιωτικά έργα είναι πεπαλαιωμένα, ηλικίας πάνω από πενήντα ετών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές με μεγάλη απώλεια και σπατάλη τεραστίων ποσοτήτων νερού.

Οι επεμβάσεις που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος κάλυψαν μόνο τα πολύ επείγοντα προβλήματα των δικτύων.

Για την ανανέωση των δικτύων, τα οποία έχουν ξεπεράσει στο σύνολό τους το όριο ζωής που προβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να διατεθούν πολλαπλάσιες πιστώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: