Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΧΩΡΑ

Κοινή συνέντευξη τύπου, για την παρουσίαση των δύο νέων νομοσχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για το Πράσινο Ταμείο και την ανακύκλωση, καθώς και για την έναρξη των δράσεων του μεγάλου προγράμματος αναδάσωσης που προωθεί το Υπουργείο, παραχώρησαν την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης.
Ειδικότερα, η Υπουργός αναφερόμενη στο Πράσινο Ταμείο, είπε ότι αυτό θα έχει τη νομική μορφή ανωνύμου εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, εποπτευόμενη από το ΥΠΕΚΑ και θα αποτελεί το μέσο για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής, μέσα από στοχευμένες ενέργειες, μετά από την εξειδίκευση των γενικών στόχων της Ελληνικής Περιβαλλοντικής Στρατηγικής.
Σχετικά με το άλλο προς κατάρτιση νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση Απορριμμάτων, η υπουργός τόνισε την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.), ο οποίος θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ.
Στο «μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μωραΐτης,θα αναδασωθούν συνολικά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Αττική περισσότερα από 100.000 στρέμματα στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου και προϋπολογισμένου έργου, εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.
«Το μέγεθος της προσπάθειας μας όμως στην Αττική οριοθετεί την συνέχεια των προσπαθειών μας σε όλη την χώρα. Έχουμε ένα εξίσου επεξεργασμένο στη λεπτομέρεια πρόγραμμα και για την υπόλοιπη Ελλάδα Ο στόχος μας είναι να τριπλασιαστούν τα έργα αναδασώσεων σε όλη την χώρα», τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 45 εκ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μωραίτης, «είναι μια τολμηρή απόφαση για να περιφρουρήσει τα δάση» και ένα πρόγραμμα που έχει ώριμες μελέτες ώστε να προκηρυχθεί άμεσα. Σημείωσε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα ο μέσος όρος των αναδασώσεων ανά έτος σε όλη την Ελλάδα ήταν 10.000 στρέμματα. Οι αναδασώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν από την περιοχή της Πάρνηθας, από την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, σηματοδοτώντας έτσι και την αρχή του μεγάλου αυτού προγράμματος.«Δεν θα αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη» είπε ο Θάνος Μωραΐτης, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλη την κοινωνία για την ενίσχυση και την επιτυχία της πρωτοβουλίας: «Θέλουμε δίπλα μας μαζί μας όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης καλούμε τον επιχειρηματικό κόσμο να συνδράμει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συμβάλουν και ότι έχουν αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Σήμερα απευθύνουμε ένα συγκεκριμένο κάλεσμα .Να είμαστε όλοι μαζί στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, στην Πεντέλη. Εκεί, όλοι μαζί να σηματοδοτήσουμε μια νέα αρχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: