Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 4-0.


Ένας εκπληκτικός Παναιτωλικός σκόρπισε σήμερα στο Αγρίνιο τον Παναιγιάλειο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αφού τον φιλοδώρησε με τέσσερα τέρματα. Ο Παναιτωλικός θύμισε τις μεγάλες εμφανίσεις του παρελθόντος. Η ομάδα ήξερε τι ζητούσε μέσα στο γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές της εναλλασσόταν σε διάφορες θέσεις με χαρακτηριστική άνεση, η αμυντική λειτουργία της ήταν πολλή καλή ενώ οι ποδοσφαιριστές είχαν πάθος και αυτοπεποίθηση, στοιχεία τα οποία έλειπαν όχι μόνο στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά και σ’ όλη τη χρονιά.
Ο Παναιτωλικός προηγήθηκε με 1-0 στο 23ο λεπτό, όταν ο Μπελεβώνης έφυγε γρήγορα από δεξιά, και στην κατάλληλη στιγμή έβγαλε την παράλληλη σέντρα στον Ζουρούδη που έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα αντίπαλα δίχτυα.
Στο 40ό λεπτό ο Μπελεβώνης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Μπαντάς με ασύληπτη κεφαλιά σημείωσε το 2-0.
Στο 45ο ο Καρακατσάνης θα μπει μέσα στην περιοχή του Παναιγιαλείου, όπου θα ανατραπεί από τον Μπούνα. Το καταφανέστατο πέναλτι, που κατελόγισε ο άριστος διαιτητής κ. Μπαλατσούκας θα εκτελέσει ο Σάμπο για να γίνει το 3-0.
Τέλος στο 76ο ο Δέντσας με εκπληκτική ασίστ θα βρει τον Καρακατσάνη, που με δυνατό διαγώνιο σουτ θα πραγματοποιήσει το 4-0.
Σημειώνουμε ότι ο Παναιτωλικός έχασε αρκετές ευκαιρίες για να αυξήσει κι άλλο το δείκτη του σκορ.
Άριστη η διαιτησία του κ. Μπαλατσούκα (Ηπείρου) που είχε βοηθούς τους Πρέντζα και Σιαμέτη.
Απομένουν πλέον οχτώ αγωνιστικές και απ’ ότι φαίνεται όλα μπορούν να συμβούν μετά την ήττα σοκ του Διαγόρα ο οποίος αισθάνεται πλέον την καυτή ανάσα της Ηλιούπολης.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Μπαμπανιώτης, Καλοκαίρης, Γκόλιας, Σίμος, Μπαντάς (72’ Πρίπου), Μπελεβώνης (55’ Ζορμπάς), Καρακατσάνης, Δέντσας, Ζουρούδης (71’ Κουτσουρές), Σάμπο, Ντε Φραντσέσκο.
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ: Τακίδης, Σανδραβέλης, Βλαστός, Μίντσεφ, Δασκαλάκης (67’ Διαμαντόπουλος), Χριστουλάκης (46’ Κανελλόπουλος), Μπούνας, Μπενετάτος, Παπαδόπουλος, Νουκόφσκι (77’ Μπιρμπίλι), Κόρμπος.

Σάββατο 26 Απριλίου 2008


ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΧΑΛΚΟΥΝΙΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Αναβίωσε και φέτος με επιτυχία το έθιμο των χαλκουνιών στο Αγρίνιο. Αυτή τη φορά οι χαλκουνάδες είχαν μαζί τους σύμμαχο τον καιρό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, που χρειάζονται για να φορούν τα προστατευτικά και εκτός εποχής ρούχα τους. (μπουφάν, καπέλα κ.λ.π.). Το έθιμο παρακολούθησαν από κοντά εκατοντάδες επισκέπτες που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να γιορτάσουν στο Αγρίνιο την ρουμελιώτικη Λαμπρή, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.
Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στα πλαίσια τώρα ενός "πολέμου" που λάμβανε χώρα ανάμεσα σε 2 κυρίως ομάδες. Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας. Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντώνταν στο κέντρο της και εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με αφορμή την ασφάλεια των πολιτών, όμως άρχισαν να ξαναεμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του '90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του δήμου. Το έθιμο λαμβάνει χώρα στην πλατεία Δημοκρατίας μετά την περιφορά των Επιταφίων σαν μια γιορτή επίδειξης και χωρίς την ύπαρξη πια αντιμαχόμενων ομάδων. Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στην πόλη για να παρακολουθήσει τα θεαματικά πυροτεχνήματα και το έθιμο γνωρίζει μεγάλη προβολή από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Παραίτηση Σουφλιά ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με την οποία η χώρα μας αποκλείεται από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, εκθέτει τη χώρα και είναι δηλωτική της απουσίας πολιτικής βούλησης από μεριάς της κυβέρνησης για τα ζητήματα περιβάλλοντος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κουραστεί να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική για το περιβάλλον σαν να μην έχει υποχρεώσεις. Η υστέρηση αυτή είναι κυρίως ζήτημα προτεραιοτήτων και δευτερευόντως ζήτημα προσώπων.
Ο επικεφαλής του κυβερνητικού τομέα που αφορά (και) το περιβάλλον κος Γ. Σουφλιάς έχει αποδείξει πως είναι ένας ικανός πολιτικός, όμως για άλλα ζητήματα, εκτός από τα περιβαλλοντικά, για τα οποία συχνά φαίνεται να μην τα κατανοεί πλήρως και να σκέφτεται με όρους της δεκαετίας του ʽ50 και του ʽ60.
Μόνιμος απολογητής κάθε περιβαλλοντικής υστέρησης της χώρας, αδυνατεί να διαβουλευτεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον με τους οποίους συγκρούεται διαρκώς και δημόσια, εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό τη χώρα. Αδυνατεί να ανταποκριθεί στον πολιτικό του ρόλο να εξασφαλίζει τα στοιχειώδη και συνεχίζει να «δικάζει» τους προκατόχους του και τους υφισταμένους του, ύστερα μάλιστα από 4 χρόνια δικής του θητείας. Συνολικά προσωποποιεί τη γενικότερη απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για τα ζητήματα βιωσιμότητας της χώρας.
Θεωρώντας ότι ο εξευτελιστικός αποκλεισμός μας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, ζητάμε την άμεση παραίτηση του Υπουργού κου Γ. Σουφλιά.
Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες και επαρκείς δεσμεύσεις για αλλαγή πολιτικής, όσο ακόμα είναι καιρός.
Η Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6976 448442

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α. ΜΠΑΛΝΤΑΤΖΗΣ

Την ένταξη δύο μεγάλων έργων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλ. Μπαλντατζής 2007 – 2013» προτείνει ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.
Με επιστολή του στον Νομάρχη Αιτωλ/νίας κ. Θύμιο Σώκο και στο πλαίσιο προετοιμασίας του προγράμματος ο κ.Μοσχολιός ζητάει στις προτάσεις για το πρόγραμμα την ένταξη των έργων που αφορούν την προστασία και αναβάθμιση περιαστικού δάσους Αγίου Χριστοφόρου και το Υδροαρδευτικό έργο περιοχών Τ.Δ. Σκουτεσιάδας, Καμαρούλας, Αγίου Νικολάου κ.λ.π. Δήμου Αγρινίου.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Κύριε Νομάρχη,
Σε συνέχεια της από 31-3-2008 σύσκεψης για το αντικείμενο του θέματος, προτείνουμε για ένταξη στο πρόγραμμα τα παρακάτω έργα:
1. Προστασία και αναβάθμιση περιαστικού δάσους Αγίου Χριστοφόρου, με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις για προστασία και αναβάθμιση του περιαστικού δάσους (μονοπάτια κ.λ.π.) και κατασκευή δρόμου από τον Παλιό Άγιο Χριστόφορο μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο, ο οποίος θα οριοθετεί τη δασική περιοχή από το οικιστικό περιβάλλον και θα επιτρέπει τη γρήγορη πρόσβαση για την αντιπυρική προστασία. Υπάρχει προμελέτη και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης οριστικής μελέτης.
2. Υδροαρδευτικό έργο περιοχών Τ.Δ. Σκουτεσιάδας, Καμαρούλας, Αγίου Νικολάου κ.λ.π. Δήμου Αγρινίου. Με το έργο αυτό θα αρδευτούν 4.000 στρέμματα (με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες περιοχές) και θα υδρευτεί το Τ.Δ. Σκουτεσιάδας. Υπάρχει οριστική μελέτη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 8.758.400 ευρώ.

«ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΑΣΩΝ»

Κατόπιν συνεννοήσεως του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Σπύρου Σπυρίδωνα, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), διευκρινίζεται ότι το εποχιακό προσωπικό το οποίο προσελήφθη με 8μηνη σύμβαση από την Περιφέρεια για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, συνεχίζει να εργάζεται έως τη συμπλήρωση 8 μηνών από την ημερομηνία πρόσληψής του και όχι από την (πολύ ενωρίτερη) 25η Αυγούστου 2007, ημερομηνία κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος παρατήρησε: «Χαίρομαι που ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα λήγει με τον τρόπο που υπαγορεύει η κοινή λογική. Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το όλο ζήτημα, είχα τονίσει ότι το πνεύμα του νομοθέτη δεν ήταν δυνατό να ερμηνευτεί αλλιώς, τη στιγμή μάλιστα που η περιοχή παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του εποχιακού προσωπικού, τους δασολόγους, τους δασοπόνους, τους δασεργάτες και τους διοικητικούς συναδέλφους τους, για το μέχρι τώρα έργο τους και αναμένω την ολοκλήρωσή του στον υπολειπόμενο χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Α. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν έξι (6) νέες μεγάλες παρεμβάσεις υποδομής στο Νομό, συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000,00 €, μετά τη χθεσινή (Μεγάλη Τρίτη 22 Απριλίου 2008) διαδικασία δημοπράτησής τους από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας.
Πρόκειται για τα εξής έργα:
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ €
ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 150.000,00
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ 400.000,00
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ 250.000,00
ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΠΛΑΤΑΝΟΣ – ΥΨΗΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 200.000,00
ΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΠΛΑΤΑΝΟΣ – ΣΙΜΟΥ – ΔΟΡΒΙΤΣΑ – ΣΤΡΑΝΩΜΑ – ΦΑΜΗΛΑ 300.000,00
ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ – ΒΑΛΤΟΥ – ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ 250.000,00

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ. ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ....

Τα σημεία της διαδρομής Αθηνών – Αγρινίου, μέχρι την έξοδο από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, στα οποία κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί θανατηφόρα τροχαία είναι τα εξής:
Αθήνα - Κόρινθος Δαφνί, Ασπρόπυργος, Κακιά Σκάλα
Κόρινθος – Πάτρα: Χιλιομετρικές θέσεις 120-129, 137, 190-205
Αντίρριο - Αγρίνιο: Χιλιομετρικές θέσεις 1, 6-10, 60-68, 78-79.
Αγρίνιο - Ιωάννινα: Χιλιομετρική θέση 183-198.
Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι το υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι ασφαλές. Ειδικά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας το οδικό δίκτυο έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως καθαρά τριτοκοσμικό. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν σ’ αυτούς που θα ανέβουν το Γολγοθά αυτές τις μέρες προκειμένου να φτάσουν στα χωριά τους. Δυστυχώς αυτή ήταν και είναι η μέριμνα της Πολιτείας, που δεκάδες χρόνια τώρα ασελγεί πάνω στους πολίτες της. Εμείς από τη μεριά μας θα ευχηθούμε το καλώς ορίσατε και καλή επιστροφή.
Για τη μεγάλη μέρα της Ανάστασης θα τα ξαναπούμε.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της Εξόδου του Μεσολογγίου


Κάρολος Παπούλιας: "το Μεσολόγγι αποτελεί για τον Ελληνισμό διαχρονικό σύμβολο των Αγώνων για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία"
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λάμπρυνε την Κυριακή των Βαΐων με την παρουσία του στο Μεσολόγγι, τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 182ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.Κατά την διάρκεια της αντιφώνησης του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «το Μεσολόγγι αποτελεί για τον Ελληνισμό διαχρονικό σύμβολο των Αγώνων για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία». http://messolonghinews.blogspot.com/

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΒΥΖΑΣ 3-0

Έχοντας στον πάγκο του τον νέο προπονητή του Βασίλη Ξανθόπουλο, ο Παναιτωλικός, δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει με 3-0 τον Βύζαντα Μεγάρων, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθειά του για να πλασαριστεί στην δεύτερη τουλάχιστον θέση του βαθμολογικού πίνακα του Νοτίου Ομίλου της Γ΄ Ενικής Κατηγορίας.
Σε αυτό το παιχνίδι παρά το αρχικό μούδιασμα των παικτών του, μέσα σ’ ένα γήπεδο που θύμιζε περισσότερο «εκκλησία» παρά «αρένα» όπως τουλάχιστον εμείς είχαμε συνηθίσει, ο Παναιτωλικός κυνήγησε την νίκη από την αρχή και ξεχώρισε κατά διαστήματα για το πάθος και το πείσμα των παικτών του.
Την πρώτη καλή ευκαιρία για την αγρινιώτικη ομάδα έχασε ο Μπαντάς, που με δυνατή διαγώνια κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στην δεξιά συμβολή των δοκών του διακριθέντα τερματοφύλακα του Βύζαντα, Ούλμαν.
Στο 28ο λεπτό, σημειώθηκε το 1-0, μετά από μια άτυχη στιγμή του Κομιώτη, που άθελά του με κεφαλιά προς τα πίσω, έστειλε τη μπάλα στο δεξιό «Γ» της εστίας της ομάδας του, γράφοντας το 1-0 για τον Παναιτωλικό.
Στο 44ο λεπτό , ο Μπελεβώνης μετά από ατομική προσπάθεια πάσαρε στον Ντε Φραντσέσκο, που μπαίνοντας από δεξιά, με εκπληκτικό πλασέ έγραψε το 2-0.
Τέλος στο 80ό ο Καρακατσάνης έβγαλε την έξοχη πάσα στον Ζουρούδη, ο οποίος με δυνατό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής κεραυνοβόλησε τον Ούλμαν διαμορφώνοντας το τελικό 3-0.
Διαιτήτευσε ο κ. Κουτσιαύτης (Άρτας) .
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Λιούρδης, Καλοκαίρης, Γκόλιας (82’ Μήτσης), Μπαντάς, Σίμος, Κουτσουρές, Μπελεβώνης (73’ Καρακατσάνης), Ζορμπάς, Ζουρούδης, Σάμπο (69’ Μπουσινάκης), Ντε Φραντσέσκο.ΒΥΖΑΣ: Ούλμαν, Γκουτσούλας (58’ Γκίκας), Μεϊδάνης, Κομιώτης, Ατματζίδης (86’ Κουσούρης), Παπαευθυμίου, Κακιούζης (67’ Αντώνογλου), Πάπιερνικ, Αντωνάτος, Σεμερτζίδης, Ροσκβιτάλσκι.

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ.....

Του ΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ**
Στην γενικευμένη παγκοσμιοποίηση που συντελείται, είθισται η παράδοση να παραγκωνίζεται προς χάριν της προόδου, της εξέλιξης και του εκσυγχρονισμού.
Στο ποδόσφαιρο όμως, η παράδοση ήταν είναι και θα παραμείνει βασικό συστατικό του ίδιου του αθλήματος. Όσο κι αν θέλει κάποιος να τραβήξει μπρος και να χαράξει τους –επιβεβλημένους- νέους δρόμους δεν μπορεί να την παραβλέψει…
Στον Παναιτωλικό, τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν οι τομές που οφείλει να κάνει κάθε υγιής ποδοσφαιρική επιχείρηση. Η διοίκηση Κωστούλα πιστή στις προγραμματικές εξαγγελίες της, πήρε άριστα στον λειτουργικό και στον οργανωτικό τομέα. Το προφίλ που δημιούργησε και εμφάνισε σαν εταιρεία στους οπαδούς του Παναιτωλικού αλλά και γενικότερα στους έλληνες φιλάθλους, έγινε άμεσα αποδεκτό και επικροτήθηκε από το σύνολο των ΜΜΕ, άσχετα αν δεν βρήκε ανταπόκριση στα υψηλά ποδοσφαιρικά κλιμάκια της χώρας που εξακολουθούν να συνωμοτούν εναντίον αυτού που πρεσβεύουν.
Στην προσπάθεια της όμως αυτή, έκοψε τον ομφάλιο λώρο που συνέδεε το όνομα «Παναιτωλικός» με το πλούσιο ποδοσφαιρικό δυναμικό του Νομού. Και σύμφωνα με την παράδοση και την ιστορική πραγματικότητα, οι όποιες επιτυχίες που συντελέστηκαν διαχρονικά στον Παναιτωλικό, συνδέονται με Αγρινιώτες προπονητές και ποδοσφαιριστές…
Η ανάγκη για γρήγορη ανταπόδοση των μεταγραφικών επενδύσεων, οι προσδοκίες που γεννήθηκαν, το άγχος και η πίεση που δημιουργήθηκε για πρωταθλητισμό και άνοδο, άφησαν ένα πολύ μικρό ποσοστό εντοπιότητας στα αποδυτήρια της ομάδας.
Πέρα από τις ικανότητες που διέθεταν (η δεν διέθεταν…) οι προπονητές που παρέλασαν από τον πάγκο αυτή την τριετία, πέρα από τις ικανότητες και την αξία των πολλών ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν, το Αγρινιώτικο στοιχείο υπήρχε μόνο στην εξέδρα. Κι αυτό όμως μεταλλαγμένο και προσηλωμένο στο κυνήγι του αυτοσκοπού.
Οι τελευταίες εξελίξεις και η εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη επιλογή Μαραγκού, ανάγκασε την ΠΑΕ στο πρόσωπο του Αγρινιώτη Βασίλη Ξανθόπουλου να δοκιμάσει πάλι τις ικανότητες των ανθρώπων που ζούσαν όλο αυτό τον καιρό δίπλα της.
Που αφουγκράζονταν τον προβληματισμό του κόσμου, που ενδεχομένως θα ήθελαν να βοηθήσουν, αλλά έμοιαζαν (ίσως και να ένοιωθαν) ξένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Φυσικά ουδείς μπορεί να εκφράσει την σιγουριά πως ο 49χρονος τεχνικός θα πετύχει όσα δεν πέτυχαν οι προκάτοχοί του. Άλλωστε την δεδομένη χρονική στιγμή έχει το πιο δύσκολο έργο από τους υπόλοιπους.
Ανεξάρτητα όμως του τι θα καταφέρει ο Παναιτωλικός στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές του πρωταθλήματος, η πρόσληψη του Ξανθόπουλου, δίνει μια καλή ευκαιρία στην διοίκηση να επενδύσει πάνω στο Αγρινιώτικο στοιχείο και στον ίδιο, να αποδείξει πως δεν υπολείπεται σε τίποτα από τους κατά καιρούς πολυδιαφημισμένους διεκδικητές αυτής της θέσης.
Κοινός και ιδανικότερος στόχος; Το πάντρεμα των πρωταγωνιστικών στόχων που οφείλει να έχει ο Παναιτωλικός, με την αξιοποίηση, τον επαναπατρισμό αλλά και την προώθηση γηγενών ποδοσφαιριστών, προπονητών, στελεχών.
Το ποδόσφαιρο άλλωστε -καλώς η κακώς – ήταν, είναι και θα παραμείνει προϊόν πεζοδρομίου. Και σ΄ αυτό, όλοι μιλάνε κοινή διάλεκτο: Αυτή της μπάλας. Είτε η καταγωγή προέρχεται από το Κολωνάκι είτε από την .......ορεινή ζώνη.
Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, η κατανόηση και η υπομονή από την εξέδρα θα είναι μεγαλύτερη. Ο οπαδός θα προτιμήσει να δει φιλότιμη προσπάθεια, παρά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία από μισθοφόρους προπονητές και παίκτες, που προσβλέπουν μονάχα στην αύξηση του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Ο οπαδός θα προτιμήσει να δει προσπάθεια που θα εμπεριέχει έστω και ένα μικρό ίχνος συναισθήματος και αγάπης για την φανέλα έστω κι αν στο τέλος αποτύχει.
Ίσως μέσα από αυτή την διαδικασία, στο προσεχές μέλλον να φανερωθούν τα πραγματικά αίτια που δεν αφήνουν τον Παναιτωλικό να κάνει την υπέρβαση.
Το «ουδείς προφήτης στον τόπο του» έχει επιβεβαιωθεί δυστυχώς πολλές φορές στον τόπο μας. Γι αυτό άλλωστε πολλοί Αγρινιώτες όταν έφυγαν από αυτή την πόλη, δεν πήγαν χαμένοι. Το αντίθετο μάλιστα. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΠΑΕ δεν υπάρχει…
**Ο Ακης Τριανταφύλλου (akistria@yahoo.gr, akis@pegasus.gr), είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του ΠΣΑΤ, υπεύθυνος του ρεπορτάζ της Β΄ εθνικής στην εφημερίδα «Goal News» και κατάγεται από τα Σιταράλωνα του Δήμου Θέρμου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Υγείας

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός συναντήθηκε χθες (Πέμπτη 17 Απριλίου) στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου και συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή στο χώρο της υγείας.
Ο κ. Μοσχολιός κατέθεσε στον Υφυπουργό υπόμνημα με το οποίο τον ενημερώνει για το έντονο πρόβλημα παροχής υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της περιοχής, γεγονός που καταδεικνύεται και από το ότι το 53% των ασθενών αναζητούν την περίθαλψη τους σε Νοσοκομεία εκτός νομού.
Επίσης το υπόμνημα αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου, στην κατασκευή του νέου Νοσοκομείου και στην λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τόπου, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου και Δήμου Αγρινίου.
Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας ενημερώσω για τρία ζητήματα που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της περιοχής μας.
1. Νέο Νοσοκομείο Αγρινίου. Όπως γνωρίζετε, το Νέο Νοσοκομείο Αγρινίου βρίσκεται σε φάση κατασκευής. Έχει επισημανθεί η αναγκαιότητα προσθήκης 3ου ορόφου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης των σημερινών αλλά και μελλοντικών αναγκών. Επίσης, από τώρα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την προμήθεια του ξενοδοχειακού και ιατρικού εξοπλισμού, ώστε με την αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών να μπορεί να λειτουργήσει.
2. Παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου. Τα προβλήματα στη λειτουργία του παλαιού Νοσοκομείου τείνουν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Α) Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αποχωρήσει 9 ιατροί και δεν έχει διοριστεί κανείς, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές να δουλεύουν στο κόκκινο. Αν κάποιος ιατρός αρρωστήσει δεν βγαίνουν οι εφημερίες, όπως πρόσφατα έγινε με το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής.
Β) Δεν λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρότι υπάρχει ο χώρος και ο εξοπλισμός εδώ και 10 χρόνια από το κληροδότημα Τσικνιά, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Γ) Ο Κανονισμός του Νοσοκομείου είναι απαρχαιωμένος και δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Απαιτείται η σύνταξη νέου Κανονισμού ο οποίος θα καλύπτει και τις μελλοντικές ανάγκες λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου.
Δ) Γενικότερα, η λειτουργία του σημερινού Νοσοκομείου στηρίζεται εν πολλοίς στην ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων (ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού), που η απασχόλησή τους σε ώρες εβδομαδιαίως υπερβαίνει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Λειτουργία Δημοτικού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Υπάρχει διαθέσιμος χώρος από το κληροδότημα Τσικνιά, καθώς και το ποσό των 650.000 ευρώ που κατέθεσε ο Δήμος στο Νοσοκομείο για απαλλοτρίωση έκτασης που ήταν δωρεά στο Νοσοκομείο. Τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να καλύψουν πιθανόν μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, αλλά να αξιοποιηθούν για τη λειτουργία Δημοτικού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. .
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να αναλάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, ορίζοντας ταυτοχρόνως τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα.

Αναφορά του Βουλευτή Δημήτρη Σταμάτη για το Γενικό Λύκειο Θέρμου

Την απάντηση αλλά και παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών που έχει υποστεί το κτίριο όπου στεγάζει το Γενικό Λύκειο Θέρμου μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα του 2007, ζητά με αναφορά του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής Αιτωλ/νίας Δημήτρης Σταμάτης.
Στο κείμενο της αναφοράς, επισυνάπτεται η πρόσφατη επιστολή - διαμαρτυρία των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου, οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση κάθε αρμοδίου φορέα και αρχής, για την ταχύτερη αποκατάσταση ενός κτιρίου, το οποίο όπως επισημαίνεται από τους μαθητές, εκτός από την αντικειμενική χρήση του, έχει επίσης μεγάλη συναισθηματική αξία για την περιοχή.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-0

Τραγικός ο Παναιτωλικός δεν κατάφερε να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα στην Κόρινθο, αφού ηττήθηκε από την ομώνυμη ομάδα με 1-0. Στο 1ο ημίχρονο ο Παναιτωλικός ήταν ελαφρά καλύτερος έχοντας και τον πολύ δυνατό άνεμο με το μέρος του. Αυτό όμως δεν το εκμεταλλεύτηκε, αφού οι ποδοσφαιριστές του δεν έκαναν ούτε ένα σουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο κατέρρευσε ειδικά μετά την αλλαγή του Σάμπο με αποτέλεσμα να ηττηθεί φυσιολογικά. Ο Παναιτωλικός απώλεσε στο 29ο μια ευκαιρία που θα του έδινε προβάδισμα στο σκορ, από αυτές που χάνονται μόνο μια φορά στο εκατομμύριο. Συγκεκριμένα ο Πάβελα από ένα μέτρο κατάφερε να στείλει την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Παναγιωτόπουλου.
Στο 57ο ο Σπυρόπουλος εκτέλεσε κόρνερ για να πεταχτεί αφύλακτος ο Αργυρόπουλος στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά να γράψει το 1-0.
Διαιτητής ήταν ο κ. Βασιληάς (Βοιωτίας)
ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Παναγιωτόπουλος, Καρύδης, Φίλης, Ευθυμίου, Κριαράς, Σπυρόπουλος, Σκούρτης (45’ Αργυρόπουλος), Σαββίδης, Ψάρρης (87’ Ρεγκλίτης), Σιώκος, Καφαντάρης (93’ Ζαβάτσκι).
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Λιούρδης, Μπαντάς, Σίμος, Μήτσης, Καλοκαίρης, Δέντσας, Μπελεβώνης, Σάμπο (56’ Καρακατσάνης), Μπουσινάκης (65’ Ζορμπάς), Ζουρούδης (78’ Ντεφραντσέσκο), Πάβελα.
Στα αξιοσημείωτα η προκλητική συμπεριφορά του τερματοφύλακα Παναγιωτόπουλου της Κορίνθου, ο οποίος με τη λήξη του αγώνα, κατευθύνθηκε στην εξέδρα των οργανωμένων οπαδών του Παναιτωλικού έβγαλε την φανέλα και τους εξύβρισε «έργω». Ευτυχώς οι πιο πολλοί είχαν αποχωρήσει γιατί θα είχαμε επεισόδια. Η ενέργεια αυτή έμεινε ατιμώρητη. Επίσης ποδοσφαιριστές της Κορίνθου επιτέθηκαν και χτύπησαν ταυτόχρονα με την πράξη του κ. Παναγιωτόπουλου ποδοσφαιριστές του Παναιτωλικού, αλλά και τον γυμναστή της ομάδας μας κ. Γκότση. Παράλληλα με επικεφαλής τον προπονητή της Κορίνθου κ. Θύμιο Γεωργούλη προκάλεσαν φραστικό επεισόδιο κατά του γενικού αρχηγού της αγρινιώτικης ομάδας κ. Μπελεβώνη. ΕΤΣΙ ΑΝΤΑΠΕΔΩΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ Α΄ ΓΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. ΝΤΡΟΠΗ !!!

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

ΦΟΒΕΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Ο αγώνας κατάταξης μεταξύ του Α.Ο. Ελαιοφύτου και του Άρη Αιτωλικού για την άνοδο στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού το κυρίαρχο σημείο της συνάντησης ήταν τα φοβερά επεισόδια τα οποία ξέσπασαν σχεδόν με το τελευταίο σφύριγμα της συνάντησης, με πρωταγωνιστές τους φιλάθλους του Άρη Αιτωλικού.
Σημειώνουμε ότι η διοργανώτρια ΕΠΣΝΑ, είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα ενώ υπήρχε δύναμη περίπου 30 αστυνομικών κατά την πρόχειρη εκτίμησή μας, που πολλοί εξ αυτών είχαν ασπίδες και κράνη. Επίσης η διαιτησία του αγώνα ήταν άριστη και σε κανένα σημείο δεν επηρέασε το αποτέλεσμα.
Η κατάσταση φαινόταν έκρυθμη από τα πρώτα λεπτά του αγώνα και ήταν ηλίου φαεινότερο ότι μια σπίθα θα προκαλούσε την έκρηξη. Κατά τη διάρκεια του α΄ ημιχρόνου οι φίλαθλοι του Άρη, στράφηκαν εναντίον των δημοσιογραφικών θεωρείων, όπου βρισκόταν οι εκπρόσωποι του ραδιοφωνικού σταθμού Σπορ F-M Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι μετέδιδαν το παιχνίδι. Αφορμή η τοποθέτηση του εκφωνητή για τον σωστό καταλογισμό του πέναλτι με το οποίο προηγήθηκε η τοπική ομάδα του Ελαιοφύτου. Εκεί αποπειράθηκαν να βιαιοπραγήσουν κατά των δημοσιογράφων, που τελικά γλίτωσαν με την παρέμβαση κάποιου που δεν άφησε τους μαινόμενους φιλάθλους, με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας να μπουν στα δημοσιογραφικά.
Από τα πυρά τους δεν γλίτωσε και ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας Αγρίνιο – Σπορ.
Οι παραπάνω αναφερόμενοι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου, φυγαδεύτηκαν άρον – άρον στο ημίχρονο και κατέφυγαν σε ασφαλές σημείο του γηπέδου, αλλά στο τέλος οι του ραδιοφώνου, καταδιώχτηκαν με πέτρες και ξύλα τα οποία πέταξαν εναντίον τους οι προαναφερόμενοι φίλαθλοι.
Πριν τη λήξη του παιχνιδιού οι φίλαθλοι του Άρη Αιτωλικού, αφού πέταξαν τουλάχιστον δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, κροτίδες, πέτρες και ξύλα, προσπάθησαν να απωθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Εκεί απωθήθηκαν, αλλά άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια και ό,τι άλλο μπορούσαν να βρουν μπροστά τους. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και από τα αντικείμενα που έπεφταν βροχή, τραυματίστηκε στο στήθος ο ποδοσφαιριστής του Άρη Αιτωλικού, Παπαστέλιος και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Οι ποδοσφαιριστές της γηπεδούχου ομάδας του Ελαιοφύτου βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο του γηπέδου, όπου παρέμειναν για λίγο. Στη συνέχεια οι παραπάνω φίλαθλοι του Άρη καθώς αποχωρούσαν, προκάλεσαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα, ξυλοκόπησαν ανελέητα περαστικούς και όποιον βρήκαν στο δρόμο τους ενώ δεν δίστασαν να μπουν σε αυλές σπιτιών και να πετάξουν πέτρες σε μπαλκονόπορτες. Η τοπική ομάδα του Ελαιοφύτου δεν διαθέτει μερίδα οργανωμένων φιλάθλων. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο και γινόταν σύρραξη μεταξύ οργανωμένων οπαδών σίγουρα θα είχαμε τραγικά αποτελέσματα Οι κάτοικοι της περιοχής έντρομοι κλειδαμπαρώθηκαν στα σπίτια τους.Θα πρέπει να πούμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες οι ίδιοι φίλαθλοι γυρνώντας από αγώνα του Άρη στο Αντίρριο, προσπάθησαν να εισβάλουν στο λεωφορείο που μετέφερε τους ποδοσφαιριστές του Ελαιοφύτου, που αγωνιζόταν στο κοντινό γήπεδο του Προμηθέα και εκείνη την ώρα αναχωρούσε.
Τα γεγονότα αυτά αποτελούν συνέχεια των βιαίων επεισοδίων που είχαμε στις προηγούμενες διοργανώσεις. Ήτοι επεισόδια στο Αντίρριο (σοβαρότατος τραυματισμός ανύποπτου κοριτσιού), καταστροφές στο ΔΑΚ Αγρινίου και επεισόδια σε τελικό κυπέλλου με τον Ακαρνανικό (ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές), συνέχεια του ξυλοδαρμού της ποδοσφαιρικής ομάδας του Κενταύρου και τόσων άλλων τα οποία με γλαφυρό τρόπο περιγράφονται σε εκθέσεις παρατηρητών και σε φύλλα αγώνα.







ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΕΥΡΩΠΗ- ΕΛΛΑΔΑ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Του Γιάννη Σελιμά
Η Ευρώπη
στην Περιβαλλοντική Πρωτοπορία
Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον δυσμενές για την άσκηση πολιτικών βιωσιμότητας και αειφορίας λόγω των έντονου οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην περιβαλλοντική πρωτοπορία της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς όχι μόνο αναλαμβάνει δεσμευτικά τις περιβαλλοντικές τις ευθύνες έναντι των υπολοίπων κρατών (π.χ Οδηγία 2003/87 για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο για την Κλιματική Αλλαγή) αλλά μέσα από ένα σύνολο Οδηγιών και Χρηματοδοτικών Μέσων (Κοινοτική Πρωτοβουλία URBAN, Ταμείο Συνοχής, Πρόγραμμα Leader κτλ) επιδιώκει την οικοδόμηση ενός ενιαίου χώρου οικολογικής ευθύνης και περιβαλλοντικής ευημερίας. Το Έκτο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον της Ε.Ε 2001-2010, επιδιώκει να συνεισφέρει στην Αειφόρο Ανάπτυξη μια στρατηγική προσέγγιση, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων σε συνεργασία με τους πολίτες, τα κράτη και τις επιχειρήσεις. Κύριοι τομείς ανάληψης δράσης:
α) Η προστασία της φύσης και της άγριας ζωής
β) Η αντιμετώπιση των κλιματικών μεταβολών
γ) Η αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με το περιβάλλον και την υγεία
δ) Η διατήρηση των φυσικών πόρων και η διαχείριση των αποβλήτων Πολλά από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε δυστυχώς δεν έχουν αναδείξει την περιβαλλοντική παράμετρο ως ισότιμη συνιστώσα της αναπτυξιακής διαδικασίας με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποδοτικότητα των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και να δημιουργούνται έντονες ανισότητες σε όρους περιβαλλοντικής ευημερίας, ποιότητας ζωής και επάρκειας φυσικών πόρων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Περιβαλλοντική Σύγκλιση
της Ελλάδας με την Ευρώπη
Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλούσιο περιβαλλοντικό απόθεμα σε ένα σχετικά μη-υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον που διακρίνεται από την ποικιλία των οικοτόπων του (296 περιοχές με αξιόλογα είδη οικοτόπων, χλωρίδας και πανίδας), την έκταση αξιόλογων οικοσυστημάτων (οι περιοχές του δικτύου Νatura καταλαμβάνουν περίπου το 18,2% της συνολικής γεωγραφικής επιφάνειας της χώρας), την ποιότητα των νερών καθώς και την καλή κατάσταση της ατμόσφαιράς, παρά τα επιμέρους προβλήματα. Η χαμηλή βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για το Περιβάλλον στο εθνικό δίκαιο αποτελούν τους κύριους παράγοντες διατήρησης ενός καλού επιπέδου περιβάλλοντος στη χώρα, όπως προκύπτει και από την Έκθεση Περιβαλλοντικών Επιδόσεων για την Ελλάδα του ΟΟΣΑ (2000). Πάντως οι ραγδαίες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών αρχίζουν να κάνουν αισθητές τις επιπτώσεις τους, είτε με την υπερχρησιμοποίηση του νερού στον αγροτικό χώρο, είτε με την ανεξέλεγκτη ρύπανση των νερών από γεωργοκτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα, είτε από την αυθαίρετη δόμηση σε περιοχές υψηλής προστασίας, είτε από την εκπομπή ρύπων στα μεγάλα αστικά κέντρα με κύρια πηγή τον μεταφορικό κλάδο. Τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα κατανάλωσης σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, αναμένεται να δημιουργήσουν έντονες πιέσεις στους φυσικούς πόρους και σε πολλές περιπτώσεις να απειλήσουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων και τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει διαρκώς το αίτημα για Περιβαλλοντική Σύγκλιση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους Εταίρους. Ο σεβασμός του περιβάλλοντος στην οικολογική σφαίρα, η αλληλεγγύη στην κοινωνική σφαίρα και η συμμετοχική δημοκρατία στην πολιτική σφαίρα αποτελεί ένα τρίπτυχο που αναδεικνύει νέες όψεις μιας πραγματικής σύγκλισης σε όρους ευημερίας με την Ευρώπη.
Βιώσιμη Αιτωλοακαρνανία:
Το Μέλλον, η Επιλογή μας
Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει ένα τέτοιο πλούτο φυσικών πόρων και μια ποικιλία οικοσυστημάτων που θα μπορούσε να αναδείξει το περιβάλλον σε συγκριτικό της πλεονέκτημα και συντελεστή ανάπτυξης, αντί να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα και αιτία συγκρούσεων και χαμένων ευκαιριών. Κάθε μέρα που περνά φαίνεται όλο και περισσότερο πως το συμβατικό μοντέλο ανάπτυξης του Νομού που στηρίχθηκε στην καπνοκαλλιέργεια της υπαίθρου και στις χαμηλές υπηρεσίες των αστικών κέντρων συναντά τα όρια του. Σήμερα χρειάζεται μια αναπτυξιακή τομή αν θέλουμε να κινητοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό και το φυσικό κεφάλαιο του τόπου μας σε μια σύμπραξη ευημερίας. Η Στρατηγική Αλλαγή του Προτύπου Ανάπτυξης θα πρέπει να στοχεύει στην περιβαλλοντική προστασία, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην οικονομική ανάπτυξη με βάση την ποιότητα, την καινοτομία και τη γνώση. Ο νομός μας διαθέτει τόσο το κοινωνικό όσο και το φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μια ριζική αναπτυξιακή στροφή σε κατευθύνσεις βιωσιμότητας για τις πόλεις και αειφορίας για την αγροτική ύπαιθρο. Αυτό που λείπει είναι να αντιληφθούμε το περιβάλλον σαν μια νέα δυνατότητα ευημερίας, σαν μια ευκαιρία ανάπτυξης και αναδημιουργίας αντί να το αντιμετωπίζουμε ως ένα διαρκή περιορισμό νόμων και υποχρεώσεων (π.χ. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κτλ) που αυξάνει τα παραγωγικά κόστη και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας.
Η ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών υποδομών στο Νομό μας τα επόμενα χρόνια, με την καλύτερη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και την κατασκευή και λειτουργία δικτύου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) όπως επίσης και Εργοστασίου Ανακύκλωσης, αναμένεται να ενισχύσει την περιβαλλοντική προστασία και να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Η ανάπτυξη της βιολογικής και ολοκληρωμένης γεωργίας, η αξιοποίηση της βιομάζας και η παραγωγή βιοκαυσίμων από ενεργειακά φυτά, η ανάπτυξη του οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, ιαματικού τουρισμού κτλ, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια), η μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων ποιότητας είτε γεωγραφικής ένδειξης είτε ονομασίας ποιότητας, θα μπορούσε να αντλήσει υπεραξία από ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο περιβάλλον δημιουργώντας νέα εισοδήματα, αποκεντρωμένες θέσεις απασχόλησης και τελικά μια νέα τοπική αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε πιο ψηλά, πιο μπροστά, απαραίτητη για να μπει ο Νομός μας σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Οι θετικές προοπτικές βρίσκονται μπροστά μας, αρκεί να αξιοποιήσουμε σωστά, έγκαιρα και αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να τα μετασχηματίσουμε συστηματικά σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
ΣΕΛΙΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (mailto:selimas77j@yahoo.com) - Μ.sc. Oικονομική & Περιφερειακή Ανάπτυξη Σύμβουλος Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Eργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Μεσολογγίου


Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΧΑΡΝΑΙΚΟΣ 1-0

Χωρίς να είναι εντυπωσιακός ο Παναιτωλικός νίκησε τον Αχαρναϊκό με 1-0, παίρνοντας όμως το πολύτιμο τρίποντο, που ήταν και το ζητούμενο της σημερινής αγωνιστικής του προσπάθειας. Το παιχνίδι είχε δύο όψεις. Τη μία στο πρώτο ημίχρονο που η ομάδα μας ξεκίνησε δυνατά και απώλεσε τέσσερις τουλάχιστον κλασικές ευκαιρίες, καταφέρνοντας να σκοράρει μόλις δύο λεπτά πριν την εκπνοή και την άλλη όψη στο δεύτερο ημίχρονο, που ήταν απογοητευτική. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε για να αποδώσουμε και «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και την εκπληκτική απόδοση του τερματοφύλακα της φιλοξενούμενης ομάδας Παλιγγίνη, ο οποίος κυριολεκτικά κατάφερε να κατεβάσει τα ρολά της εστίας του, σώζοντας την ομάδα του από βέβαιες παραβιάσεις. Με τη νίκη αυτή ο Παναιτωλικός ισοβάθμησε με την Κόρινθο, μόλις ένα πόντο πίσω από τη δεύτερη Ηλιούπολη που προς το παρόν κατέχει τη δεύτερη προνομιούχο θέση.
Στο 13ο λεπτό απεβλήθη ο κεντρικός αμυντικός του Αχαρναϊκού Μωυσιάδης, ο οποίος ανέτρεψε τον Πάβελα την ώρα που έμπαινε στην επανορθωτική περιοχή, έχοντας προφανή ευκαιρία για την επίτευξη τέρματος.
Το μοναδικό γκολ της συνάντησης επετεύχθη από τον Σάμπο με κοντινό σουτ, το οποίο δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον κορυφαίο Παλιγγίνη, μετά από υποδειγματική πάσα του Μπελεβώνη από δεξιά.
Η φιλοξενούμενη ομάδα έπαιξε έξυπνα μπροστά στην αγωνιστική υπεροπλία του Παναιτωλικού και κυνήγησε το γκολ που θα της έδινε το θετικό αποτέλεσμα με ξαφνικές αντεπιθέσεις.
Διαιτήτευσε ο πειραιώτης διαιτητής κ. Α. Παπανδριόπουλος.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Μπαμπανιώτης, Καλοκαίρης, Μήτσης, Σίμος, Μπαντάς, Μπελεβώνης (65ο Ντε Φραντσέσκο), Κουτσουρές, Σάμπο, Πάβελα (58ο Σκαρμούτσος), Καρακατσάνης, Ζουρούδης (90ό Δέντσας).
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ: Παλιγγίνης, Χριστόπουλος (46ο Αποστολάτος), Καλαπόδης, Μωϋσιάδης, Μπανιάς, Σγούρος, Ντούνης (46ο Παναγόπουλος), Ζούμας, Μουσταφίδης, Σωτήρογλου (15ο Τσερέπης), Σταμπουλής.
ΒΑΣΙΛΗΣ Ι. ΚΟΚΚΟΤΟΣ


Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»

Με ένα σύγχρονο και μοντέρνο μουσειολογικό τρόπο ξεκίνησε η έκθεση «Πίστη και Τέχνη από τον 10ο στον 20ο αιώνα», ανοίγοντας την αυλαία των εκδηλώσεων των Γιορτών Εξόδου2008.
«Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό η Παλαιοχριστιανική Τέχνη, η οποία ακμάζει τόσο έντονα στην περιοχή από τον 10ο ως τον 20ο αιώνα.
Σπουδαίο μνημειακό και ιστορικό υλικό, δέκα αιώνων, της περιόδου που ο τόπος εκβυζαντινίζεται μέσω της πολιτικής που εφαρμόζουν οι Μακεδόνες αυτοκράτορες προκειμένου να διωχτεί ή να αφομοιωθεί το σλαβικό στοιχείο, σημαντικά κινητά ευρήματα και αντικείμενα λατρείας των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή, βρήκαν την ιδανική θέση σε ένα μουσείο όπως το πολυπράγμον Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων όσων βρέθηκαν στο ιστορικό κτίριο της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, ήταν τα εκθέματα που μεταφέρθηκαν από ναούς και μοναστήρια με την
πατίνα του χρόνου, που ταξινομήθηκαν και τοποθετήθηκαν στις αίθουσες.
Θησαυροί από την περιοχή, η Παναγία Ελεούσα, εικόνα του 16ου αιώνα από την Κοίμηση της Θεοτόκου Αιτωλικού, σύμβολο της Αιτωλοακαρνανίας, άγνωστα και πρωτοεμφανιζόμενα σημαντικά έργα, εικόνες που εκφράζουν τη διαφορά ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, στο Χριστιανισμό και τον Καθολικισμό.
Σπάνια χειρόγραφα και εξομολογητάρια, από τα σπουδαιότερα κείμενα της περιόδου κυρίως από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, ρωσικοί και ορθόδοξοι επιτάφιοι, άμφια του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου και Παραμυθίας Παύλου, καθώς και στολή διακόνου του 18ου αιώνα, από τις παλαιότερες σωζόμενες που διαθέτει ο τόπος.
Εξαίρετα αντικείμενα, δείγματα γλυπτικής και ξυλογλυπτικής Τέχνης, αντιμήνσια και δισκοπότηρα, σύμβολα, που υποδηλώνουν την πίστη των ανθρώπων, καθώς και μια εντυπωσιακή αναπαράσταση βυζαντινής εκκλησίας-μνημείου σε συνδυασμό με ένα εξαίρετο έργο τέχνης , τον γνωστό επιτάφιο του Αιτωλικού που κυριαρχεί σε μια από τις αίθουσες της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, είναι μερικά από τα εκθέματα που βλέπει ο επισκέπτης.
Η έκθεση σχεδιάστηκε από την ΔΙΕΞΟΔΟ και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που ανταποκρίθηκε άμεσα με την παραχώρηση των περισσοτέρων εκθεμάτων.
Την έκθεση προλόγισε ο ιδρυτή της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, Νίκος Κορδόσης και την παρουσίασή της έκανε ο Βυζαντινολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κατσαρός που έχει άλλωστε και την επιστημονική της διεύθυνση.
Πριν το άνοιγμα της εκθέσεως απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος και ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γιώργος Μπαρμπαρίτσας, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής διατύπωσε τον ενθουσιασμό του για το αποτέλεσμα της χορηγικής συνδρομής του Επιμελητηρίου στην διοργάνωση της έκθεσης.
Για το περιεχόμενο της έκθεσης με κείμενα πανεπιστημιακών και όλα σχεδόν τα εκθέματα εκδόθηκε με την αποκλειστική χορηγία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας έγχρωμος εκατοντασέλιδος κατάλογος.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά – πλην Δευτέρας και Τρίτης - 10.30 το πρωί έως 1.00 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για ομαδικές επισκέψεις σχολείων κλπ. απαιτείται τηλεφωνικό ραντεβού στο 26310-51260.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑΣ

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ


Στην αίθουσα του Παπαστρατείου μεγάρου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2008 (παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου ) εκδήλωση – αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Γιάννη Δάλλα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο.
Αξιοσημείωτη η μεγάλη προσέλευση μαθητών οι οποίοι έχουν μελετήσει ή κάνει εργασία πάνω στο ποιητικό έργο του Γιάννη Δάλλα. Ένα έργο με κοινωνικές παραμέτρους όπως ανέλυσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Νούτσος. Για τον ποιητή μίλησαν επίσης : ο Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Ρεντίφης, Επιτ. Σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, δρ. κλασικής φιλοσοφίας και η Χρυσούλα Σπυρέλη, καθηγήτρια Μ.Ε, δρ. Νεοελληνικής φιλοσοφίας η οποία αναφέρθηκε στα ποιήματα του Γ. Δάλλα στα σχολικά εγχειρίδια. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αθανάσιος Παλιούρας, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ ποιήματα απήγγειλε ο ποιητής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ. Κατσαρή Κων/να, κ. Στάθης Τσούκαλος, και εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΙΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ

Με τους ποδοσφαιριστές του Ατσαλένιου Καινουργιάκη και Διγενή τα έχουν οι φίλαθλοι και ο κόσμος του Παναιτωλικού. Αιτία; μα τι άλλο πέρα από το δολοφονικό χτύπημα του Καινουργιάκη στο πόδι του Ζορμπά. Σημειώνουμε ότι πριν την έναρξη του αγώνα οι εν λόγω ποδοσφαιριστές του Ατσαλένιου απειλούσαν τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού ο οποίος ανήκει στο δυναμικό της ΑΕΚ με φράσεις όπως: Θα σου σπάσουμε τα πόδια, θα σου κόψουμε το ποδόσφαιρο ενώ τον εξύβριζαν με ταυτόχρονα με ακατονόμαστες φράσεις. Αμέσως μετά το δολοφονικό χτύπημα, που δέχτηκε ο Ζορμπάς, ο Καινουργιάκης του Ατσαλένιου τον εξύβρισε έργω (με χειρονομία) και του είπε: ¨Άντε και του χρόνου, άμα βέβαια ξαναπαίξεις μπάλα". Ο ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού είχε ενημερώσει -μάταια όμως- τον τέταρτο διαιτητή για τις απειλές που δεχόταν πριν την έναρξη του αγώνα.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 3-2


Ο Παναιτωλικός πλήρωσε πολύ ακριβά το νωθρό ξεκίνημά του στη συνάντηση του Ηρακλείου κόντρα στον Ατσαλένιο. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί γρήγορα πίσω στο σκορ, να έχει αυξομειώσεις στην απόδοσή του με κυριότερο χαρακτηριστικό τα τρομερά λάθη στην άμυνά του και στη συνέχεια να μην μπορέσει παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε, να διεκδικήσει κάτι θετικό απ’ αυτό το παιχνίδι και να ηττηθεί.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τύχη γύρισε την πλάτη της στην ομάδα του Παναιτωλικού για μια ακόμη φορά και ειδικά στη φάση του δοκαριού του Καρακατσάνη, στο δεύτερο ημίχρονο.
Στην εκπνοή η αγρινιώτικη ομάδα, πέρασε ολοκληρωτικά στην επίθεση, χωρίς όμως να μπορέσει να ισοφαρίσει.
Στα μείον βέβαια που έφεραν την ομάδα σ’ αυτή την κατάσταση ήταν και ο τραυματισμός του Ζορμπά, νωρίς – νωρίς, καθώς ο στόχος εξουδετέρωσης του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή, επετεύχθη με βρώμικο φάουλ από τον ποδοσφαιριστή του Ατσαλένιου, Καινουργιάκη.
Η κρητική ομάδα μπήκε μπροστά στο σκορ όταν ο Αργέντης στο 10ο λεπτό με έξυπνο τρόπο ξεπέρασε το εμπόδιο του Γκόλια, έδωσε στον Σισκάκη ο οποίος μπροστά στην κενή εστία του Λιούρδη, με πλασέ έγραψε το 1-0.
Στο 25ο ο Σάμπο δεν θα μπορέσει από κοντά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, καθώς το σουτ που εξαπέλυσε κόντραρε στα σώματα των αμυνομένων για να καταλήξει κόρνερ. Στην αμέσως επόμενη χρονική στιγμή ο ίδιος παίκτης, εκτέλεσε το κόρνερ με πολύ ωραίο τρόπο, ο Καρακατσάνης πήρε την κεφαλιά και ισοφάρισε σε 1-1.
Η χαρά των παικτών του Παναιτωλικού δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ.
Στο 37ο σε σέντρα του Διγενή ο Σισκάκης με κεφαλιά πραγματοποίησε το 2-1.
Στο 66ο ο Καρακατσάνης θα πλασάρει από κοντά, αλλά η μπάλα θα εξοστρακιστεί στο κάθετο δοκάρι του Ρουμπάκη για να χαθεί αυτή η κλασική ευκαιρία.
Στο 80ο ο Αργέντης θα εκμεταλλευτεί την μπαλιά του Καινουργιάκη και με άψογο τρόπο θα πραγματοποιήσει το 3-1.
Στο 82ο λεπτό ο Σάμπο θα σεντράρει στον κενό χώρο και ο Καρακατσάνης θα μειώσει σε 2-3 με ένα υπέροχο πλασέ. .
Καλός ο διαιτητής κ. Παππάς από το σύνδεσμο Αθηνών.
ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ: Ρουμπάκης, Διγενής, Γκιάτας, Λεκάκης, Μάρης (75ο Πολεμαρχάκης), Καινουργιάκης, Χατζηανδρέου, Παπαδάκης, Αργέντης, Μπενίτες, Σισκάκης (78ο Πετράκης)
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Λιούρδης, Μπελεβώνης (54ο Ζουρούδης), Γκόλιας, Μπαντάς, Πρίπου (82ο Πάβελα), Δέντσας, Σάμπο, Μπουσινάκης, Ζορμπάς (21ο Καλοκαίρης), Ντε Φραντσέσκο, Καρακατσάνης.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ


Τη στήριξή τους στο νέο θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων εξέφρασαν οι νέοι του Δήμου Θέρμου, αφού στο Μητρώο των νέων εγγράφηκαν 214 νέοι, που ηλικιακά καλύπτουν όλο το φάσμα των προδιαγραφών του νόμου, που προβλέπει τη συμμετοχή των νέων ηλικίας από 15 έως 28 ετών.
Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αν λάβουμε υπόψη τη συμμετοχή σε άλλους Δήμους με μεγαλύτερο πληθυσμό και πιο έντονη την παρουσία των νέων.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου νέων την Κυριακή 23 Μαρτίου. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αφού ψήφισαν 137 νέοι(ποσοστό 64%).
Το Τοπικό Συμβούλιο νέων που προέκυψε από τις εκλογές το αποτελούν οι παρακάτω νέοι:
1. Νικόλαος Αλεξ.Τριανταφύλλου
2. Κων/νος Γεωργ.Παπακωστόπουλος
3. Βασιλική Κων.Μπέσσα
4. Βασίλειος Νικ.Τριανταφύλλου
5. Αθηνά Γεωργ. Παπαγεωργίου
Αναπληρωματικός:Κων/νος Αντ.Τσαρούχης
Το Τοπικό Συμβούλιο των νέων του Δήμου Θέρμου θα πρέπει να αναλάβει δράση με σκοπό την ενεργό συμμετοχή των νέων στην τοπική κοινωνία και την προβολή θεμάτων και προβλημάτων της νεολαίας σε μια περιοχή που συρρικνώνεται πληθυσμιακά, η πολιτιστική δράση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι δυνατότητες των νέων για ψυγαγωγία περιορισμένες. Σε συνεργασία με το Δήμο και τους άλλους φορείς, μπορεί να αναδείξει σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής, να διευρύνει τη Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, να συμβάλλει στην ανανέωση της πολιτικής ζωής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αναδείξει νέες προοδευτικές ιδέες στην κοινωνία.
Από Κώστας Φ. Μαραγιάννης, Φιλόλογος, Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Με επιτυχία διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου για το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Αγρινίου. Παρά το γεγονός ότι ο θεσμός εφαρμόζεται για πρώτη φορά, η οργάνωση και η διαδικασία εκλογής υπήρξαν άψογες από κάθε άποψη. Οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν στη διαδικασία είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι επέδειξαν υπευθυνότητα γεγονός που προοιωνίζει καλή συνέχεια για το μέλλον.
Ψήφισαν 219, αναγνωρίστηκαν έγκυρα ψηφοδέλτια 211, λευκά 3 και 5 άκυρα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων εκλέγονται με σειρά σταυρών προτίμησης οι εξής:
1. ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2. ΚΑΠΕΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
3. ΒΛΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ( ΒΕΛΙΝΑ )
4. ΤΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
5. ΑΛ ΣΑΛΕΜ -ΜΥΛΩΝΑΣ ΣΑΜΙ
6. ΤΑΜΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
7. ΣΑΓΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
8. ΤΣΙΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
9. ΖΑΡΑΒΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
(Η σειρά των εκλεγέντων που ισοψήφισαν καθορίστηκε με κλήρωση).
Στην πρώτη συνεδρίαση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Αγρινίου, θα εκλεγούν με μυστική ψηφοφορία, ο Πρόεδρος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας.
Ύστερα από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας αρχίζουν πάλι οι εγγραφές για νέους και νέες, από 15 έως και 28 ετών, και που είναι γραμμένοι στα Δημοτολόγια του Δήμου μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΟΝΕΙΡΟ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ π.χ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ, Η ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΑΔΑ κ.λ.π. ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΤΑ "ΠΟΥΡΟ " ΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΤΣΑΙ.........ΑΥΤΑ........ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΕΒΑΙΑ

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ), αναλαμβάνει σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του Κόσμου», το σύλλογο Εθελοντών Μεσολογγίου «ΠΡΟΤΕΚΤΑ» και τους Δήμους Αστακού, Φυτειών, Μενιδίου και Ινάχου, την υλοποίηση εθελοντικού προγράμματος προληπτικής ιατρικής για παιδιά και εφήβους.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από 7 έως 11 Απριλίου 2008, στους ανωτέρω Δήμους και σε Δημοτικά Διαμερίσματα αυτών, για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων αυτών των περιοχών.
Η Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του Κόσμου», διαθέτει τρεις κινητές μονάδες, Οδοντιατρικής, Οφθαλμολογίας, Παιδοψυχολογίας, πλαισιωμένες από 10 γιατρούς και οι οποίες θα επισκεφθούν:
Στις 7 Απριλίου το Δήμο Αστακού, την πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ & ΜΠΑΜΠΙΝΙ. Θα εξετάσουν τους μαθητές του Γυμνασίου Αστακού και των Δημοτικών Σχολείων των ανωτέρω Διαμερισμάτων.
Στις 8 Απριλίου το Δήμο Φυτειών και τα Δημοτικά Διαμερίσματα ΠΑΠΑΔΑΤΟ & ΡΙΒΙΟ. Θα εξετάσουν τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φυτειών, του Γυμνασίου Φυτειών και των Λυκειακών του τάξεων, καθώς και των Δημοτικών Σχολείων των ανωτέρω Διαμερισμάτων.
Στις 9 και 10 Απριλίου το Δήμο Ινάχου, τον ΕΜΠΕΣΟ και τα Δημοτικά Διαμερίσματα ΠΕΡΔΙΚΑΚΙ & ΒΡΟΥΒΙΑΝΑ. Θα εξετάσουν τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου και Λυκείου Εμπεσού, καθώς και των Δημοτικών Σχολείων των ανωτέρω Διαμερισμάτων.
Στις 11 Απριλίου το Δήμο Μενιδίου και τα Δημοτικά Διαμερίσματα αυτού.

Νεκρή μια χελώνα καρέτα-καρέτα στο Ρίο

Την περασμένη Τετάρτη, ένας πολίτης, ο οποίος είχε ακούσει για τη δραστηριοποίηση της πλατφόρμας «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», ειδοποίησε τα γραφεία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στο Αντίρριο, για μία θαλάσσια χελώνα που είχε εκβρασθεί στην παραλία του Ρίου. Με δεδομένο ότι πριν λίγο καιρό είχαν οργανωθεί σεμινάρια διάσωσης δελφινιών και χελωνών στην ίδια πόλη, ειδοποιήθηκε άμεσα ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου «ΙΑΣΩΝ», ενώ ένα ημιφορτηγό της Γέφυρας κατευθύνθηκε στο σημείο που είχε υποδειχθεί. Στο ίδιο σημείο κατέφθασαν εκτός από τα μέλη του «Ιάσωνα» και κάποια μέλη του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου που ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για συνδράμουν την προσπάθεια, μετά από συνεννόηση μεταξύ ιστιοπλόων. Δυστυχώς ήταν αργά για την καρέτα-καρέτα, που είχε - από ό,τι φάνηκε - χτυπήσει σε κομμάτια μπετόν, αφού την προηγούμενη νύχτα η θάλασσα ανέβηκε απότομα, καταστρέφοντας το πεζοδρόμιο της παραλιακής οδού. Μέσα από την τηλεφωνική επαφή με το επιτελείο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» η Ομάδα Θαλάσσιας Προστασίας της «Κυανής Κοινωνίας», έδινε πληροφορίες και έπαιρνε οδηγίες για τη συνέχεια που θα έπρεπε να δοθεί. Έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας (γάντια, μάσκες) και αφού ειδοποίησε το Λιμενικό, που προσήλθε και κατέγραψε το συμβάν, φόρτωσε την άτυχη χελώνα στο αυτοκίνητο της Γέφυρας και το μετέφερε για να το θάψει σε κτήμα κατοίκου του Ρίου που ειδοποιήθηκε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και προσφέρθηκε να παραχωρήσει χώρο. Η εκταφή που θα γίνει σε ένα με ενάμισυ χρόνο αναμένεται να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες. Μπορεί η παρέμβαση αυτή της «Κυανής Κοινωνίας» - που ενημερώθηκε όταν ήταν ήδη αργά - να μην έσωσε την καρέτα-καρέτα, όμως ήταν ένα καλό παράδειγμα συντονισμού σε κανονικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν η άμεση ενεργοποίηση των τριών βασικών εταίρων που συναποτελούν την «Κυανή Κοινωνία»: Των ιστιοπλοϊκών ομίλων και των κατοίκων της περιοχής
Του Ινστιτούτου που καθοδήγησε την όλη επιχείρηση και
Της εταιρείας που έλαβε και διέσπειρε την πληροφορία, παρέχοντας και τα μέσα για να διευκολύνει την επιχείρηση
Σε περίπτωση ανάγκης, καλείτε την Ομάδα Θαλάσσιας Προστασίας της Κυανής Κοινωνίας στον αριθμό τηλεφώνου 6932-572837.